Co je to Bombilla?

Publikováno: 3.02.09, Rubrika: Příslušenství, 16 komentářů

Slámka nebo také brčko používané při tradiční přípravě jihoamerického nápoje Yerba maté. Představuje základní příslušenství, bez kterého se neobejde žádný milovník tohoto nápoje.

Bombilla, jak již bylo zmíněno, připomíná slámku, která je na svém konci opatřená sítkem. Může být různých tvarů a rozměrů. Nejčastěji a nejpopulárnější jsou výrobky z:

  • bambusu,
  • nerezu,
  • alpaky,
  • a nového stříbra jinak řečeno argentanu (slitiny mědi, niklu a cínu).

Její tvar, materiál, ze kterého je vyrobena a samozřejmě její kvalita velmi významně ovlivňuje požitek z pití nápojů vyrobených z Cesmíny paraguayské. Rozkládací respektive šroubovací Bombilla nabídne praktické a jednoduché čistění při ucpání. Kulatý a zploštělý tvar sítka s jemnými dírkami mnohem lépe odfiltruje drobný prach Yerba maté a umožní snazší manipulaci při přípravě. Delší krček se zakřivenou hubičkou mnohem lépe ochladí nápoj při srkání. Bombilla vyrobena z kvalitní slitiny Argentanu vydrží svému majiteli dlouhá léta.

Kromě vysoké praktičnosti nesmíme zapomínat na estetické hledisko. Velké popularitě se těší ručně tepané, zdobené drahými kameny a na zakázku vyráběné Bombilly. Mistři svého řemesla do světa vypouštějí opravdové skvosty, které splňují nejpřísnější estetické i praktické hledisko. Pití Yerba maté je pak skutečným rituálem.

Štítky: , , , , ,

Diskuse k článku

  1. rajtyš

    Dub 24th, 2009

    tak mě napadá, zkoušel někdo z Vás vyrobit svou vlastní bombillu? ze dřeva? z kovu?
    až se o něco pokusím, rád se podělím o své zkušenosti..

  2. Radek Swaczyna

    Dub 24th, 2009

    Výroba bombilly z alpaky nebo argentanu už určitě chce pořádnou dávku zručnosti, včetně vhodných nástrojů.

    Naopak bambusové bombilly vypadají velmi jednoduše a po výběru vhodné tvaru a rozměru stačí trošku šikovnosti a maličký vrták. Bombilly jsou často ještě opalovány pro ozdobení a následně lakovány. Originály jsou vyráběné z bambusu Cana Tacuara. Mimochodem velmi oblíbené na studenou přípravu Tereré.

  3. Michal

    Úno 8th, 2010

    Ahoj,
    předem velká pochvala za tento blog, před několika dny jsem sotva tušil jaká kultura je spojena s pitím Maté, nyní po přečtení všech článků už mám alespoň teoretickou představu. Nutno podotknout, že jsem příjemně překvapen. Rád bych samozřejmě vyzkoušel rituál Yerba maté v praxi, brzdí mě ovšem 2 nevědomosti :
    1) Jakou vybrat bombillu? Jsem seznámen s tím, že bombilla bývá nejdražší součástí výbavy a asi by se při výběru nemělo ohlížet na cenu. Jenže pokud chci kupovat 8ks, tak se už nejedná o zkoušku a celá záležitost se značně prodražuje.
    Určitě by měla být demontovatelná, spousta prodejců bohužel ani takové info neposkytuje, možná existuje nějaký znak, podle kterého si lze odvodit, zda tomu tak je nebo nikoliv. Podle tvaru sítka? Dále mi není jasné řešení filtrace. Stačí „simple corta“ nebo máte z praxe odzkoušeno, že takto jednoduchý systém nestačí a vyplatí se ve znamení komfortu popíjení si připlatit za „double/triple corta“? Jak častý jev je ucpání bombilly ve skutečnosti?

    Jaký tvar by mělo mít sítko? Zploštělé, kulovité, válcové, s pružinou?
    S ohledem na demontáž, filtraci, komfortní zasunutí do kalabasy naplněné Yerbou…

    Odkazy na zajímavé a podezřele levné bombilly :

    http://www.udzoudyho.cz/caj-a-vse-pro-caj-/cajove-prislusenstvi-/kalabasy-a-bombilly/bombilla-kovova.html

    http://podhorama.oriental.cz/zbozi/11958/Bombilla-Leo-Pequenas-Cuerve.htm

    http://podhorama.oriental.cz/zbozi/11955/Bombilla-Resorta-Bronce-16cm.htm

    Dokážete mi poradit, kterou bombillu, nejen z výše odkazovaných, bych měl vybrat a nešlápnout vedle?

    2) Na popíjení Maté připravené studeným způsobem se více hodí bambusová bombilla, kterou ovšem nelze zevnitř čistit. Co pak dělat v případě ucpání? Lze ji dostatečně rychle vysušit, netrpí na plísně?

    Předem děkuji za Vaše podnětné rady a tipy!

  4. rajtyš

    Úno 11th, 2010

    -> michal

    co se týče tvaru, já třeba preferuji sploštělý, lžičkovitý, díky tomu lze bombillou pohodlněji vyškrabávat zbytky yerba maté z kalabasy. ale záleží na tom co se ti líbí. sploštělejší tvar se také lépe vsouvá do kalabasy s yerbou, to by mohl být u té kulovité malinko problém..
    mám několik kousků, některé jsou demontovatelné, některé ne, ale ani ty co jdou rozebírat moc nečistím. ne že bych byl čuně, ale bombillu prostě vždy jen propláchnu a profouknu (občas vyvařím) a nikdy se mi nestalo, že by zůstala ucpaná tak, že bych jí musel něčím prošťouchnout..
    z těch odkazů, ten první je osvědčená klasika, tím nic nezkazíš, ten druhej, ta s tou kuličkou, s tou zkušenosti nemám, ale ani se mi moc nelíbí a ta pružinka je taky zajímavé a hlavně elegantní řešení, určitě bych se jí nebál.
    bambusovou je dobré nechat řádně vyschnout, aby se předešlo zplesnivění. její výhodou je také to, že nepálí do rtů při příliš horkém nápoji.

    ještě na závěr, budeš-li kupovat 8ks, vezmi více druhů/typů a můžeš vyzkoušet sám, který ti bude vyhovovat nejvíce :)

  5. Radek Swaczyna

    Úno 11th, 2010

    Musím poděkovat Rajtyšovi za jeho vyčerpávající odpověď a musím mu dát taky za pravdu.

    Bombilly se zploštělým koncem, ve tvaru lžičky, mi rovněž přijdou nejsympatičtější. Dobře se s nimi čistí Kalabasu, jednodušeji se vkládá dovnitř a rovněž mám pocit, že nejpohodlněji se nápoj vysrkne při tradiční přípravě Yerba maté.

    Na druhou stranu musím říct, že pokud je člověk hodně náchylný na prach, který v Yerba maté je, tak ty lžícové Bombilly nejsou úplně ideální. Je pak určitě lepší zvolit rozebiratelnou Bombillu s lepším způsobem filtrace, například od perfetního výrobce Artes Argentinas. Jejich výrobek s trojitým způsobem filtrace jde pak už nazvat Rolls Roycem mezi Bombillama.

    Co říct závěrem?

    Určitě pokud to člověk myslí s pitím Yerba maté vážně nemá vůbec cenu se ohlížet po levnějších plechových verzích a spíše rovnou sáhnout po výrobku z nerezové oceli nebo ještě lépe z argentanu a alpaky.

    Pak bych dle osobních preferencí a požadavků na kvalitu filtrace zvolil buď verzi se zploštělým koncem (pokud mi sem tam nevadí trochu prachu a nutnost občas Bombille věnovat více času při čištění) a nebo verzi s dvojitým nejlépe trojitým způsobem filtrace a s možností demontáže (pokud chci mít Bombillu perfetně čistou i uvnitř a vadí mi smítka v nápoji).

  6. Michal

    Úno 12th, 2010

    Děkuji vám oběma za vaše názory a praktické zkušenosti, přesto jsem se ve vašich reakcích ještě nedopátral po všech informacích, podle kterých bych si dokázal vybrat ten správný typ bombilly. Dovolte mi ještě jednou vás zavalit několika dotazy.

    to Radek :
    Domníval jsem se, že všechny kovové bombilly jsou z nerezu případně dražší verze dokonce z alpaky/argentanu. Určitě nemám v úmyslu jít za každou cenu nejlevnější cestou, proto se chci vyhnout obyčejným modelům z plechu. Na druhou stranu přiznávám, že „triple corta“ mi přijde drahá a značně mi natahuje rozpočet při objednávce většího počtu kusů. Nejraději bych šel zlatou střední cestou v podobě nerezové a demontovatelné bombilly. Nakolik je duální resp. trojitý systém účinnější v porovnání s jednoduchým ale nedokážu posoudit. Odvozuji si správně, že jednoduchý systém (simple corta) je de facto jen demontovatelná koncovka?

    Můj ničím nepodložený názor je, že pro plebs je polykání prachu nepřijatelný efekt, který jim kazí výsledný dojem z nápoje. Já bych naopak rád mezi širokou veřejnost rozšířil pití Maté jako naprostou samozřejmost, proto bude stěžejní, jestli se mi podaří minimalizovat možné negativní efekty, aby lidé po první ochutnávce na Yerba maté nezanevřeli. Předpokládám, že Radek by mohl moji úvahu potvrdit / vyvrátit vzhledem ke svým zkušenostem z čajovny.
    Dočetl jsem se, že pár výrobců nabízí ve své řadě i verzi Bajo Contenido de Polvo, ale spíše mě zajímá, jaký systém odfiltrování je už dostatečný pro přijatelné zminimalizování obsahu prachu v bombille. Je opravdu nevyhnutelné v tomto smyslu investovat do trojitého systému? Chápu také dobře, že bombilla ve tvaru lžičky nemá demontovatelné sítko vůbec?

    to Rajtyš :
    Z jakého důvodu je verze bombilly s pružinkou elegantní řešení? Dokážeš mi potvrdit, že je takový typ demontovatelný? Jak pokročilý systém filtrace nabízí, jednoduchý nebo dvojitý? Předpokládám správně, že první bombilla, na kterou odkazuji, ve tvaru lžičky je celistvý kus, který nejde rozložit? Mohu očekávat, že je z obyčejného plechu vzhledem k podezřele nízké ceně?

  7. Radek Swaczyna

    Úno 12th, 2010

    Ahoj Michale,

    doufám, že se mi podaří odpovědět na tvé dotazy…

    V první řadě lžícovitá Bombilla, o které jsme s Rajtyšem mluvili není ta, která je na prvním odkazu. Má mnohem více zploštělý tvar a jemnější dírkování. Opravdu vypadá od prvního pohledu jako lžíce.

    Ta na tvém odkazu je spíše základní a ze zkušenosti můžu říct, že v hustém provozu hodně odcházejí. Filtrační systém není úplně dokonalý, ale na druhou stranu jdou jednoduše rozebrat a v případě ucpání vyčistit. Výhodou je nízká cena a možnost demontáže.

    Rovněž každý výrobce má jiným způsobem provedený systém filtrace, takže z jednoduché Bombilla Simple od Artes Argentinas se pije mnohem lépe než z těch základních a navíc jsou vyrobené z mnohem lepšího materiálu. Výhodou je tak mnohem větší výdrž, možnost demontáže a rovněž se Bombilla díky materiálu tolik nenahřívá.

    V případě, že bych potřeboval pořídit větší množství, které bude často v provozu, tak bych šel touto cestou tj. jednoduchý systém filtrace, pořádný materiál a možnost demontáže. Ostatní speciality v podobě propracovanějších filtrací, různých chladících prstenů nebo speciálních tvarů bych nechal na vlastní experimentování :-).

    Co se týče prachu při srkání nápoje a prvního zkoušení Maté, tak určitě pro lidi je největším šokem hutnost toho nápoje, na kterou prostě z běžného popíjení člověk není zvyklý. Až pak je na řadě nějaký prach, špatné příslušenství nebo příprava, kdy všechno jde pak většinou ruku v ruce. Ovšem znám několik lidí, kteří si popíjení Yerba maté oblíbili až když se jim do ruky dostalo kvalitnější příslušenství a zejména Bombilla vyrobena z lepšího materiálu, který tolik nepálí a opatřena lepším sítkem, které se jednodušeji udržuje a nepropouští tolik svinstva.

    P.S. Tyto naše komentáře by už vydaly za nový článek, protože si myslím, že by byla škoda pokud by ty poznámky zapadly :-).

  8. Pavel Hart

    Úno 12th, 2010

    Tahle diskuse byla hodně zajímavá a opravdu by stála za samostatný článek. Radkovi děkuji za odkaz na Artes – stáhl jsem si katalogy – je to sktečně pastva pro oči a stálo by za to, aby JR něco dovezl, určitě bych pár kalabas i bombil objednal, ani ne tak pro pití, jako spíše pro okrasu a nádherné tvary a motivy. PH

  9. rajtyš

    Úno 14th, 2010

    -> Michal:

    to že je bombilla s pružinkou elegantní je pouze můj subjektivní názor. jedná se pouze o jednoduchý filtr, uvnitř té pružinky už nic není. model s pružinkou vyrábí i zmiňovaná firma Artesanías Argentinas a u toho jejich modelu je ve spodku pružinky plastiková zátka, která jde vyndat kvůli čištění.

    bombilla na prvním obrázku/odkazu rozložit jde. ta spodní část jde vyšroubovat a podélně rozložit na dvě části. osobně moc toto řešení rád nemám, protože ta spodní část je zašroubována vždy pod různým úhlem. nevím z jakého je materiálu, ale není to čistá nerez ocel, jedná se pouze o kov pokrytý nerezovou vrstvou. je to patrné právě zevnitř té lžičky po rozšroubování.

    co se týče prachu, je moje zkušenost asi taková, že prach se dostane do prvních doušků, proto bývá dobrým zvykem hostitele vysrknout tyto první doušky sám. jediná bombilla která filtruje téměř dokonale je ta s tím trojitým filtrem od art. arg., avšak používám i zcela obyčejné bombilly (třeba tu z prvního odkazu) a problémy s prachem nemám. základem je dobře maté protřepat vzhůru nohama (viz. článek o přípravě), potom prach ulpí v horní části a u dna zůstanou hrubší částice, které tak tvoří přirozený filtr..

    přeji hodně štěstí při výběru a nákupu!

  10. Michal

    Úno 14th, 2010

    Děkuji vám pánové za ochotu a čas, který jste věnovali mým dotazům, víceméně už mám jasno. Jako úplný začátečník mohu potvrdit, že nejasnosti mi vyvstaly zejména při výběru bombilly, kdy jsem byl zaskočen v kolika provedeních se dováží dokonce k nám. Bohužel v drtivé většině případů chybí jakýkoliv popis produktu, tenhle neduh se týká úplně stejně německých e-shopů, u kterých mě to zarazilo ještě více. Rozdíl mezi simple/doble/triple corta jsem pochopil až díky jasně průkazným fotkám na El-mate. Jo a lžícovitá bombilla vypadá nóbl, jestli máte na mysli např. model Flor Común na stejném e-shopu, ale za alpaku si tolik připlatit nehodlám, alespoň pro začátek by mělo stačit demontovatelné CELOnerezové provedení. Systém filtrace asi jednoduchý, duální mi přijde jako zbytečný mezikrok k triálnímu systému, který už je ale za výrazně jiné peníze. Pokud vezmu dále v potaz vaše postřehy, že množství prachu v nápoji lze minimalizovat správnou přípravou a prach je přítomný jen v prvních doušcích, pak simple corta s válcovitou koncovkou by měla být správná volba. Ten pružinový typ v 3. odkazu vypadá zajímavě, ale vzhledem k ceně se domnívám, že bude nerezí jen povrchově ošetřen, podobně jako uvádíte u základního typu v 1. odkazu. Simple corta na první pohled vzbuzuje dojem kvality, to stejné ale nemohu říct o resorta bronce (3.odkaz), která se na můj vkus moc blýská, vzhledem ke své ceně :).

    Anyway, přidávám svůj hlas, aby Radek časem zpracoval podrobnější článek o bombille, tam vidím snad jediný nedostatek jinak perfektního webu, který mi v každém ohledu pomohl. Těch provedení a materiálů zejména v případě bombilly je tolik, že se začátečník jen těžko dokáže zorientovat. Volba příslušenství je podle mého názoru dost zásadní ve smyslu výsledného dojmu z popíjení Yerba maté, které se nám asociuje s pohodou a relaxem. Ucpaná, do rtů pálící bombilla může zážitek dost znehodnotit.

  11. badger

    Úno 16th, 2010

    no.. abych se taky přidal.. s nazorem.. treba neni pozde pozdě. :) typ s pruzinkou dela i zmineny Artesaninan Argentinas.. mam ji a jsem s ni opravdu moc spokojeny.. diky tomu, ze skvira je hodne uzka a pritom dlouha, tak filtruje opravdu dobre. co se tyce cisteni, je snazsi stahnout pruzinku z trubicky, nez z ni dolovat ten bily spuntik. Jinak si myslim, ze je to hodne rozumny kompromis mezi kvalitou a cenou (mam pocit, ze funguje lip nez single nebo double od Art.Arg.). Kdyz budeme mluvit o zminene Artesaninan argentinas.. Co se tyce triple je fajn, ale mam zkusenost ze v cajoven dost trpi (diky trojitemu filtru se musi trochu pecliveji cistit a obecne s ni opatrneji zachazet cehoz se v cajovne pri peci o nadobi trochu hur dosahuje) co se tyce simple s tou moc zkusenosti nemam, ale kdyz jsem ji mel v ruce, mel sjem pocit, ze se moc dobre cistit nebude. co se tyce double, tak.. no neni to uplne ono, precejn ma strasne malo a malych der.. myslim, ze pomer cena/vykon je u tehle dost mizerny. Ja osobne bych sahl bud po pruzince, nejake hodne robustni nerozebiratelne „lzici“ (ta se pak da vetsinou strcit i do mycky) a nebo pokud neni problem s peclivym zachazenim tak bych sahl po triple (i kdyz to uz je pomerne dost penez).

  12. badger

    Úno 16th, 2010

    jeste me napadlo.. doporucuju dat pozor na ruzne levne rozebiratelne bombilly, co se daji koupit v obchodech s cajema.. vetsinou toho moc nevyrzi a brzy se lamou, nebo ruzne deformuji v tom sroubovacim miste. :(

  13. Michal

    Úno 17th, 2010

    to Badger :

    Ahoj, no pozdě ještě není, takže děkuju, že jsi přidal i svůj názor.
    Stručně se zeptám, kde je možné výrobky od art. arg. objednat? V žádném evropském e-shopu jsem na jejich bombilly nenarazil, přitom s jejich používáním zde máte patrně kladné zkušenosti. V jaké cenové relaci se pohybujeme? Jen mimochodem, u pružinového modelu Resorte neuvádí „demountable“? Je tím myšleno, že nemá kovový šroubovací díl na svém konci, ale „jen“ plastovou zátku, kterou zde zmiňujete? Určitě chci koupit odolný, celonerezový kousek, který bude snadné udržovat, nic komplikovaného. Lepší filtrace potěší, ale nikoliv za neúměrně vyšší cenu. Pokud výše uvedené splňuje právě doporučený pružinový model od art. arg., pak dále neváhám …

    Budu vám všem vděčný za vaše tipy!

  14. Radek Swaczyna

    Úno 17th, 2010

    Je vidět, že každý se časem propije k tomu svému. Já si nemůžu naopak vynachválit používání Single filtrace. Jednoduchá stavba, která drží již nějaký ten pátek i v hustším provozu.

    A právě mi příliš nesvědčila ta verze pouze s pružinou, zejména když jsem popíjel Yerba maté Piporé, tak se každou chvíli ucpala a ten špunt mě štval při čištění.

    Přesně jak psal Badger, ty plechové, které jde vidět na každém rohu nejsou vůbec dělané pro časté používání. Škoda, že je tolik lidi právě kvůli ceně chce, ale není se co divit.

    Michal: sám si ten obchod již jednou zmínil a rovněž se tady již několikrát objevily odkazy i na jiné…

  15. badger

    Bře 2nd, 2010

    To Michal:

    omlovam se, od te doby co mam stranky v RSS feedu, tak sem chodim hodne sporadicky. :(

    Co se tyce „demountable“, tak pruzinka asi „oficialne neni“, ale rozebrat bez problemu jde. Co mam ale zkusenosti, tak vetsinou (krome „triple“) neni treba bombillu pri kazdem cisteni rozebirat.

    To Radek:
    jo.. ten spunt je trochu „voser“, ale bezne ji cistim bez rozebirani a cas od casu proste trochu vetsi silou (jde to v ruce, clovek musi zatocit na spravnou stranu) stahnu pruzinku z trubicky a spunt vubec nevyndavam. :)

    Co se tyce jemneji mlete yerby, tak obcas trochu zlobi, ale nemel bych pocit, ze vic, nez treba single, nebo nejaka obycejna „lzicka“. Osobne jsem s ni mel trochu problemy, kdyz jsem mel doma yerbu „La Tranquera“, ale bezne s ni bez problemu piju veci jako Rosamonte S.E., Nobleza Gaucha, Taragui nebo La Merces.

  16. martina

    Kvě 14th, 2011

    Zdravím, shodou okolnosti… neprodá někdo, nevyměnil by někdo, neviděl někdo – stříbrnou – skutečně stříbrnou – nebo odlitou z postříbřené alpaky – bombillu? Koupím, vyměním, bude-li za co etc. Viděla jsem kdysi, ve starožitnostech, nekoupila, já kretén. Od té doby nebyla. Nikde. Pech…

Zapoj se do diskuse