Co je to Yerba maté?

Publikováno: 1.12.08, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, 1 komentář

Yerba maté jsou vysušené, lehce pražené a rozemleté lístky Cesmíny paraguayské. Pěstování těchto stále zelených keřů je populární zejména na území Severní Argentiny, Paraguaje, Uruguaje a Jižní Brazílie.

Pití nápoje Yerba maté je známé velmi dlouho. Již v dávných dobách tuto rostlinu využívaly indiánské kmeny Guarani. Za značnou popularizaci v Evropě a potažmo v celém moderním světě můžeme vděčit Jezuitům, kteří v těchto končinách na konci XVII století zakládali své mise a kláštery.

Pití a příprava Yerba maté je velmi zajímavým rituálem. Při tradiční přípravě jsou nezbytné dvě základní věci. Jednak je to vhodný pohárek nazývány Maté také Matero, nejčastěji vyrobeny z plodu tykve Kalabasa nebo vysoustruženy z posvátného dřeva Palo Santo nebo dřeva Algarrobo. Samotný nápoj se pak srká skrze slámku nazývanou Bombilla, vyrobenou z bambusu nebo různého druhu drahých kovů a slitin. Často ručně tepaná, postříbřená nebo pozlacená a obohacena drahými kameny.

Chuť nápoje, který se z této rostliny připravuje můžeme částečně přirovnat k některým hutným druhům zelených čajů. Nálev nabízí širokou škálu různých jemných tonů chuti a vůní. Ovlivněné jsou samozřejmě způsobem pěstování, dobou sběru, způsobem zpracování, dobou zrání atd. Rostoucí popularitu si získávají různě aromatizované druhy.

Aktuálně si nápoj získává popularitu především jako zdravější alternativa kávy. Má mnoho zdraví prospěšným vlastností a velký obsah nezbytných vitamínů a minerálu (vitamín B1, vitamín B2, vitamín C, vitamín PP, draslík, měď, hořčík, mangan atd.). Jednoduše řečeno, je to nápoj, který výrazně projasňuje mysl a zlepšuje fyzickou kondici.

Štítky: , , , , ,

Diskuse k článku

  1. Marek

    Čer 1st, 2011

    Musím sa priznať, že asi som práve spadol z mesiaca. Pokiaľ som nenarazil na tento web, o Yerba maté som ani nechyroval.

Zapoj se do diskuse