Jak vybrat a pečovat o kalabasu?

Publikováno: 4.01.10, Rubrika: Příslušenství, 22 komentářů

Jak vybrat a pečovat o kalabasu?

Častým dotazem zde na stránkách nebo na fanouškovské stránce na Facebooku, jsou otázky týkající se různých problémů spjatých s vhodnou péči o kalabasu. Je několik základních rad, kterých je vhodné se držet a které nám můžou prodloužit životnost tykve potažmo požitek z pití Yerba maté.

Nejčastější problémy

Nejčastější problémy s kalabasami můžeme shrnout do několika málo bodů. Kalabasy často trpí prosakováním, které se mnohdy zhoršuje až do stavu, kdy používání tykve se stává nepříjemné. Hotovou zkázou jsou pak různé plísně, které se uvnitř kalabasy na zbytcích dužiny velice často tvoří. Z velké části můžeme všem výše zmíněným problémům předejít nejen správným zacházením, ale již samotným výběrem vhodné kalabasy.

Výběr kalabasy

Důležitým aspektem pro delší životnost je rovněž vhodný výběr kalabasy. Je nutné si uvědomit, že tykve mají všeobecně nižší předpoklad životnosti než nádobky vyrobené ze dřeva. Rovněž nižší životnost lze často vysledovat u velkých nádobek, které navíc velice často mají tenké stěny, které ve spodní části začnou prosakovat. Plísním rovněž příliš nesvědčí nádobky s malým otvorem, kdy dochází ke špatnému a příliš dlouhému vysychání.

Naopak velice zajímavou volbou jsou kalabasy okované plechem na nejvíce namáhaných místech. Dlouhou životností se rovněž těší takzvané kalabasy porongo, které jsou populární zejména v Brazílii. Vyrábějí se z druhého konce tykve oproti klasickým kalabasám a mají typický trychtýřový tvar.

Kalabasa Porongo

Používání kalabasy

Nejzákladnější péče o kalabasu přichází ihned jak si tykev přineseme domů. Před prvním použitím je nezbytné vhodné zajetí tykve provedením procesu currádo. S jeho popisem se můžeme seznámit v dřívějším článku: Příprava kalabasy v 10 jednoduchých krocích. Jakmile zajetí kalabasy máme úspěšně za sebou a chystáme se nádobku používat, musíme mít na paměti několik základních pravidel.

Kalabasy jsou poměrně citlivé na vlhkost respektive dlouhé působení vody a potřebují pravidelně proschnout, ať si zachovají své vlastnosti. Není proto příliš vhodné nechávat je příliš dlouho stát společně s dopitou náplní, ale vyprázdnit Yerba maté co nejrychleji a důkladně vypláchnout vnitřek čistou vodou. Kalabasu pak postavit na dobře větrané a teplé místo, tak ať má možnost vyschnout co nejrychleji, jinak řečeno čím rychleji tím lépe.

Pokud kalabasa delší dobu stojí nepoužívaná je vhodné provézt opět krátké currádo, ať má příležitost si zase zvyknout na tradiční přípravu Yerba maté. Z výše zmíněného je pak jasné, že se příliš nedoporučuje nárazové zacházení.

Nepříjemný zápach a plíseň

V případě, že přeci jen tykev nám delší dobu stála vlhká nebo jde z ni cítit nepříjemný zápach a v nejhorším případě se lehce začíná objevovat plíseň, musíme přejít k rázné dezinfekci. K tomu nám výborně poslouží několik panáků čistého alkoholu, kterým vnitřek pořádně pročistíme, protřepeme a chvíli necháme stát. V případě potřeby zopakujeme. Po tomto procesu je záhodno opět provézt zajetí kalabasy.

Velice často se po prvních použitích objeví uvnitř zelené zabarvení a mnoho lidí se domnívá, že se jedna o plíseň. Můžu všechny uklidnit, ale v naprosté drtivé většině případů se jedná pouze o zelené zabarvení z Yerba maté, které je výborným barvivem a jemný zelený prášek dokáže parádně ulpívat na stěnách. Ovšem pokud ve Vás přeci jenom hlodá brouk nejistoty, doporučuji provézt dezinfekci alkoholem.

Prosakování kalabasy

Kalabasy poměrně často trpí na prosakování nápoje v dolní části. Často, ale může docházet k pouhému orosení při kontaktu s jiným materiálem. Prosakováním pak nejvíce trpí tenkostěnné a větší verze tykev, které jsou více náchylné na změny teploty, vlhkosti, působí na ně větší tlak a zároveň se voda jednodušeji dostane ven.

Při zacházení s kalabasou je proto nutná určitá dávka obezřetnosti, zejména v dolní oblasti. Hlavně musíme být opatrní při zajíždění tykve respektive odstraňování přebytečné dužiny, čištění a zasouvání bombilly při tradiční přípravě Yerba maté.

Tento problém ve většině případů zmizí důkladným zajetím kalabasy a jejím pravidelným používáním, kdy dojde k postupnému zacelení pórů. V případě, že problém přetrvává nebo se zhoršuje, můžeme využít včelího vosku, který začne působit jako impregnace.

Doporučení na závěr…

Z výše zmíněného se může zdát, že používáni kalabasy sebou přináší řadu potíží, ale určitě tomu tak není. Chce mít akorát na paměti několik jednoduchých zásad při jejím výběru, důkladně provézt zajetí kalabasy před prvním použitím, pak ji pravidelně používat a hlavně důkladně čistit a nechávat proschnout.

Pokud i Vy máte své vlastní zkušenosti a tipy na výběr a používání kalabasy určitě neváhejte se podělit s ostatními. Předem všichni děkují.

Štítky: , , , ,

Diskuse k článku

  1. badger

    Led 4th, 2010

    Pěkný článek, mě už sice moc nepomohl, ale myslím, že většině „začátečníků“ určite ano. Jestě přihodím nějaké svoje zkušenosti. Když nemůžete hned po dopití kalabasu vysypat, je dobré jí alespon strčit do ledničky. I tak ji sice musíte co nejdříve „zlikvidovat“, ale výrazně se prodlouží doba, než začne plesnivět, nebo zapáchat (za předpokladu, že nezapáchá i ta lednička, co ji do ní strčíte :) ). Co se týče včelího vosku.. není to uplně tak snadný, jak se zdá. Když ji jen „potřete“ tak se vosk nechytne a moc to nepomůze. Je dobré kalabasu trochu prohřát, ale i tak je vosk jen na povrchu. Lepší je nechat ještě třeba hoďku, dvě takhle čerstvě „navoskovanou“ kalabasu na cca 60 stupnu v troubě, aby mel vosk šanci se trochu vsáknout. No ale tim celá sranda nekončí. :) Když vystydne, tak díky vosku nejaký čas kalabasa trochu „lepí“, nez se vosk který zůstal na povrchu odrbe. A dalši nevýhoda je, ze takto ošetřená kalabasa výrazně pomaleji vysychá a když do ní nalejete hodně horkou vodu, má tendenci zamastit veci kolem sebe voskem. Doporučuju to spíš až jako poslední zoufalé řešení. Na všechny prosakující kalabasy (tři,.. uznávám není to moc reprezentativní vzorek) co jsem měl stačilo jen nějaký čas dostatečne intenzivně používat s yerbou která má alespoň trochu prachu a časem prosakovat přestaly.

  2. VojtěchR

    Led 4th, 2010

    A taky nesušit kalabasu na topení ;)

  3. rajtyš

    Led 4th, 2010

    vynikající a velice prospěšný článek!

    abych taky něco přehodil, tak u jednoho výrobce jsem se dočetl, že některé kalabasy se ještě před vydlabáním barví máčením v přírodním barvivu (černém) a je proto nutné je před použitím opláchnout z venčí vlažnou vodou, aby se omyly zbytky barvy.
    vzpomínám si na svou první kalabasu, která byla pěkně černá a při jednom z prvních vyplachování sem jí přelil vodou i z venku a ejhle, začernil sem celé bílé umyvadlo :) potom už barvit přestala (i když dens je už trošku vybledlá)

    na topení občas suším, ale jen mírně, bojím se popraskání. v jedné dřevěné nádobce mi takto vznikla pěkná puklinka. dále mohu jen potvrdit, že kalabasy s užším hrdlem schnou (výrazně) pomaleji. schnutí urychluji tím, že je vystavím na volně proudící vzduch, idálně za okno (ne v zimě když mrzne)

    alkohol jsem ještě nezkoušel, ale na zatuchlé či zasmrádlé kalabasy se mi vždy osvědčilo provést klasické currádo, nejlépe několikrát za sebou s rychlým vysušením.

    na závěr nemohu doporučit klasickou kalabasu při cestování po použití strčit do baťohu :) pěkně tam zatuchne…

  4. badger

    Led 5th, 2010

    @Rajtysh.. no co mam ja ty barvene od http://www.yerbamateteagourd.com/ tak ty barvi i po nekolikerem dukladnem umyti. :(
    Co se tyce topeni.. bezne na topeni susim a nikdy jsem s tim problem nemel.. ale je fakt ze vetsinou jen pomerne „tlustostene“ kalabasy.
    Co se tyce cestovani nedam dopustit na male smaltovane mate: http://www.yerbamateteagourd.com/brownblack-enamel-2handled-jarrito-pi-173.html, sice smaltu casem ubyva (jak s tim furt nekde mlatim), ale jinak je snad neznicitelny.

  5. Radek Swaczyna

    Led 5th, 2010

    @Badger: super poznatek a musím se přiznat, že zase tak velké zkušenosti s voskováním kalabasy nemám. Vyzkoušel jsem to snad všehovšudy 2x a pomohlo to. Navíc jsem rovněž párkrát na internetu četl doporučení na ošetření voskem a byly to jenom pozitivní ohlasy. Samozřejmě, nějaké větší dírky už těžko půjde zacelit.

    V ČR je poměrně populární vylívání vnitřku karamelem před prvním použitím, které v hodně případech zamezí prosakování při prvním používání. Ovšem nikde jinde se to příliš neaplikuje a karamel se taky hned vymyje, takže těžko říct jestli to k čemu je a navíc to docela znatelně ovlivňuje chuť.

    A z osobní zkušenosti opravdu musím říct, že to prosakování vždycky vymizelo s pravidelným používání. Kalabasy i po klasickém currádo a s dobrém zacházením dokáží vydržet opravdu dlouho i v čajovně, kde bývá hustší provoz.

    @VojtěchR: abych řekl pravdu, tak ještě jsem nečetl nebo neslyšel názor, že někomu kalabasa praskla na topení, ale tím nechci říct, že tomu tak být nemůže. Pravdou, ale je, že často jde slyšet problémy s příliš dlouhým schnutím, kterému topení dokáže zabránit…

    @Rajtyš: tip na alkohol jsem četl na jedněch zahraničních stránkách a poté několikrát vyzkoušel a překvapilo mě to jak fajn to funguje. Alkohol rychle vyprchá a dá se říci, že nezanechá žádný zápach a je to i logické, že pomáhá dobře vydezinfikovat plísně.

    No jo cestování a yerba maté příliš k sobě nejdou. Možná se nedivím Las Marías, že tak vydatně podporují tu svoji „novinku“ Mate Listo tj. yerba maté na jedno použití, ale je to komplet plastové.

  6. Radek Swaczyna

    Led 5th, 2010

    @Badger: uff i po několikerém vypláchnutí? No musímě věřit, že v místě výroby mají aspoň nějaké základní normy na barviva a laky. Já jim, ale věřím… :-)

    Hmm ten smaltový hrníček je zajímavý nápad, může mít aspoň hodně využití na cestách.

    Mě se celkem taky líbí na cestování keramické nádobky ve tvaru kalabasy, které se poměrně hojně vyrábějí v Jižní Americe

  7. badger

    Led 6th, 2010

    @Radek: No byly to hoodne levny kalabasy, takze me to moc nemrzi. :) Spis jsem byl zvedavej, jakou uzitnou hodnotu maji ty „levne“ kalabasy. a musim uznat, ze kdyz si clovek da pozor na to ze barvi, tak za 4$ celkem slusny pomer cena/vykon.

    Co se tyce keramiky, tak me moc nevyhovuje. Funguje trochu jako termoska a mate je pak na muj vkus pri intenzivnejsim piti moc horke. :( Ja osobne mam radsi sklo nebo porcelan, ty tolik teplo nedrzi.

    Co se tyce pravidelneho piti, tak do prace jsem si ted poridil brasilero – http://www.mate-tee.de/catalog/product_info.php?products_id=925&osCsid=7dd3147a749c4c893c3571f734249cbf a zatim jsem spokojenej, kalabasu jsem moc casto nechtene zvrhaval a vysypaval. :(

  8. Gabča

    Úno 21st, 2011

    Ahoj, měla bych dotaz. Koupila jsem si novou kalabasu, starám se o ní podle všech návodů :-) ale mám problém. Je taková vyřezávaná a když náhodou do ní udělám maté 2x za sebou, tak z toho vyřezávaného začne vytejkat něco ošklivýho, lepkavýho :-( jinak je v pohodě, žádná plíseň, neprosakuje, vždy ji pak nechám úplně proschnout, ale tohle mě trápí.

  9. Radek Swaczyna

    Úno 22nd, 2011

    Zdravím, v těchto případech je někdy každá rada drahá, ale pevně věřím, že situace není až tak vážná a zásadně to nebrání v používání nádobky.

    Bohužel rytina na Kalabase je poměrně hluboká a tak částečně prosakuje. Obdobný problém se někdy objevuje vespod nádobky. Problém lze operativně vyřešit často prováděným currádo, kdy se jednotlivé póry ucpají drobným zeleným práškem, který v Yerba maté je. Další možností je vylít Kalabasu hustším karamelem. A ještě poslední možností je potřít zvenčí nádobku včelím voskem. Pevně věřím, že jedná z metod určitě zabere.

    Bohužel tento problém se někdy objevuje a na obranu prodejce musím říct, že to příliš není jeho chyba, protože nemá příliš možností pořádně předem vše vyzkoušet.

  10. Lucka

    Úno 24th, 2011

    Ahoj, chtěla bych se zeptat – přivezla jsem si klasickou calabazu z dýně z Argentiny, udělala jsem currádo a po oschnutí calabazy se mi v ní udělala plíseň…Zkusila jsem celou proceduru zopakovat, 2 dny to bylo o, ale teď je to ještě horší. Nemáte někdo radu jak se plísně definitivně zbavit? předem díky

  11. Radek Swaczyna

    Bře 7th, 2011

    V tomto případě bych zkusil razantní řešení. Vysokoprocentní líh a pořádně dát těm plísním co proto.

  12. Anita

    Kvě 3rd, 2011

    K péči o kalabasy bych jen dodala, že je též nutné věnovat pozornost kovovému (případně hliníkovému) kroužku, kterým je kalabasa okovaná, pokud to tak lze říci. Obě moje kalabasy jsem koupila v Brně ve dvou různých čajovnách. U první mi to nedalo a sejmula jsem kleštičkami hliníkový prstýnek. Pod hliníkem byla silná vrstva lepidla (či tmelu) umístěná tak, že se lepidlo stýkalo s nálevem v kalabase. Když jsem si koupila druhou, situace byla stejná. Doporučuji tedy kalabasu nejdříve rozmočit (ideálně tak den dva nechat odstát s nálevem) a pak kleštičkami jemně povolit okraje hliníku či kovu. A lepidlo samozřejmě odstranit. Vyhnete se toxinům a i chuť maté bude lepší :).

  13. Jakub

    Kvě 5th, 2011

    Co se týká péče o kalabasu, se kterou tu někteří zdá se mají problémy, mám několik tipů (já mám už čtvrtou kalabasu a nikdy jsem žádné problémy neměl):
    1) Currado je dlouhý proces. Kalabasa se ve skutečnosti „zajíždí“ minimálně tak prvních 20 maté a vysokých kvalit dosáhne teprve až je úplně celá prosáknutá nápojem (po několika letech provozu). Proto já osobně neuznávám techniku voskování. Ta nádobka musí vpodstatě být „z maté“ a zapomenout na to, že vznikla z tykve.
    Ideální je když zajíždíte už druhou nebo n-tou kalabasu, protože na úvod můžete použít použité maté a nemusíte plýtvat čerstvou yerbou.
    Já osobně zajíždím tak, že poprvé zaliju kalabasu vlažnou vodou, nechám tak půl hoďky, aby tykev poprvé nabobtnala a nasákla a neutrpěla takový šok hned první vařící vodou. Pak vyleju, naplním použitým maté skoro do plna nebo čerstvou yerbou klasicky do dvou třetin, případně k použitému přidám decentně čerstvé yerby, aby to mělo větší grády, zaleju opravdu vařící vodou 100° a nechám minimálně dva dny, tedy 48 hodin. Pak vyleju, vysypu, propláchnu čistou vodou a provedu první dlabání (samozřejmě s opakovanými výplachy nádobky, aby se tam dužnina nepletla pod rukama).
    Poté nechám kalabasu důkladně vyschnout (viz níže), tak minimálně dva dny, ideálně na ostrém slunci. Je to nutné proto, aby se kalabasa dobře smrskla a tak aby se zbytky dužniny lépe od stěn uvolnily. Poté celý proces ještě jednou opakuji, to znamená zavlažení, naplnění použitou yerbou, zalití 100°vou vodou, dva dny louhování a důkladné (opravdu důkladné, nebojte se lžičkou pořádně zabrat) dlabání. Vždy se divím, kolik dužniny se ještě uvolní i když při prvním dlabání jsem měl dojem, že už tam nemůže být ani ň.

    2) S plísněmi nemám absolutně problém díky jednoduchému triku. Udělal jsem si keramický (ale jde udělat z čehokoliv jiného) „věšáček“ na schnutí kalabasy. Je to malý keramický talířek, uprostřed kterého je sloupek o průměru asi tak propisky, který má nahoře takový minitalířek (drobnou prohlubeň). Na ten po dopití, vysypání a důkladném výplachu kalabasy studenou vodou, kalabasu „pověsím“ prostě sloupek jde dovnitř a kalabasa na něm leží, respektive visí dnem vzhůru. Výrůstek, který má každá kalabasa uprostřed dna, přesně pasuje do té prohlubně ve sloupku, takže kalabasa nikam nepadá a přebytečná voda, která je v ni nasáklá krásně vykape na ten talířek (a že jí bývá tak do půl hodiny pěkná loužička) a zároveň kalabasa může volně větrat. Takhle to nechám minimálně půl dne, pak je doschnutí rychlejší, když se kalabasa sundá a normálně položí na dno, protože směrem nahoru se zbylá vlhkost otvorem lépe odpařuje, ale vůbec nic se nestane, když jí na věšáku necháte trvale do dalšího použití (alespoň se do ní nepráší).
    Pokud své kalabase chcete udělat opravdu dobře, vystavte jí na horké místo na ostré slunce. To jí prosuší a vydezinfikuje nejlépe.

    A nezapomeňte, kalabasa se stává krásnou teprve, když je celá prodchnutá maté, s čímž souvisí samozřejmě změny barvy, různé barevné mapy na povrchu atd. Musí na ní být vidět, že už jí proteklo něco čajů. Z takové je potom teprve radost pít!

  14. M@roš

    Lis 23rd, 2011

    Kupil som si svoju prvu kalabasku, doteraz som pil mate iba obcas, z klasickeho hrnceka + bambusova bombila. Robim curado podla navodu, ale prave tu citam, ze treba odstranit lepidlo/tmel medzi plechovym kruzkom a tekvickou… foto: http://imageshack.us/photo/my-images/825/kalabaska.jpg/
    Na dotyk je to ako hlina, mam to odstranit?
    Dakujem

  15. Zuz

    Pro 5th, 2011

    Zdravím,
    zajímalo by mne zda máte někdo zkušenosti s používáním v kůží vázaných kalabas? Ráda bych si udělala radost koupí takovét kalabasy, ovšem mám zatím nešťastné zážitky s plísní pod okrajovým kováním a vytrvalostí s jakou kůže odmítala uschnout v příadě namočení, a to prosím neuchovávám své maté nadobí v žádném pralesním vlhku^^

    předem dík za případné postřehy :)

  16. goxx

    Bře 18th, 2012

    Prosím, v hlubokém předklonu, s úctou a radostí, že jsem objevil tento web, prosím o opravu slova provézt za slovo provést. Také prosím o češtinářsky správné vyjadřování – viz
    =…potřebují pravidelně proschnout, ať si zachovají své vlastnosti=, napsal bych „aby si zachovaly své vlatnosti“
    ještě jednou se omlouvám ( jde mně o serióznost a důvěryhodnost článku).

    prosím, nezlobte se, nejsem kverulant, jen piják maté :-)

    goxx

  17. Pavel

    Led 24th, 2013

    Ahoj
    Na začátek bych chtěl poznamenat že sem, co se týče maté docela looser. Každopádně bych chtěl poradit : Kalabasu už mám snad zaběhlou, ale ted se mi na jedné stěně začaly tvořit malé praskliny – můžu nějak šetrně zabránit tomu aby mě praskla (krom vosku) :D.

  18. Catalina

    Dub 20th, 2013

    Zvažuji zakoupení kalabasy, ale nemám s tím zkušenosti. Nevím z jekého materiálu :( Vypadá, že ta z tykve je hodně náchylná k plísním a složitě se připravuje před prvním použitím. Potom jsou keramické nebo dřevěné, nevím kterou si vybrat. Je to jedno?? díky

  19. itchy

    Čer 29th, 2013

    zdravím, koupil jsem si pěknou kalabasu (moje první tykvová) http://www.mate-tee.de/catalog/product_info.php?cPath=8&products_id=667&osCsid=e890ab53d4c6776d1cc3d632eb4404fe no jenže po prvním pokusu o „zajetí“ pořádně nevyschla a začala plesnivět – dá se s tím ještě něco dělat, kromě vylití alkoholem? třeba pořádně vydlabat? – materiál uvnitř je pořád docela měkký – dužinatý.. díky

  20. Honza

    Pro 29th, 2013

    Ahoj mam dotaz, prave zajizdim svoji prvni kalabasu, presne podle navodu, ted po druhem dni v nalevu jsem nechal pres noc vyschnout, ale uz rano jsem mel pocit ze v ni vidim plisen a ne zelenou-barvivo mate ale bilou a mam taky obavu jestli jsem ji nevydlabal moc malo. Nemohl by mi tu nekdo prosim dat obrazek spravne kalabasy zevnitr abych vedel jestli ma fakt vypadat tak hnusne jako ta moje :) budu vdecny za kazdou radu. Uz jsem ji i vyplachl slivkou tak uvidim co to s ni udela…

  21. Aleš Melka

    Led 4th, 2014

    Zdravím všechny příznivce Maté :-)

    Vzhledem k tomu, že jsem sám čerpal rady z různých fór a jiných webů a zjistil jsem, že dotazů jak ideálně „zajet“ kalabasu a jak připravit maté je víc než odpovědí, rozhodl jsem se, že se rovněž podělím o získané zkušennosti. Napsal jsem „ideálně“ zajet kalabasu, protože já jsem doufám pro mě ideální způsob našel. Těch správných postupů bude víc a jestli je to i ten můj, to zjistím časem.

    Koupil jsem jednu z obyčejných kalabas o objemu 350 ml. Zdobí ji lehká rytina a nějaká barva. Klabasa nemá a neměla žádné kování.

    Zajetí kalabasy:
    Kalabasu jsem naplnil něco přes polovinu maté, zalil ji vodou o stejné teplotě jako bych zaléval pokud bych se chystal maté pít. Kalabasu jsem pak ještě lehce dolil, aby byl nálev až po okraj. Asi za 24 hodin jsem nálev vylil, kalabasu zevnitř očistil od zbytků dužiny kávovou lžičkou. Nebylo zapotřebí dlabat do kalabasy silou nebo hluboko, dužina šla od stěn odstranit celkem lehce. Po té jsem znovu udělal do kalabasy stejným způsobem nálev a nechal dalších asi 24 hodin. Po té jsem kalabasu zevnitř dočistil, vypláchnul čistou vodou a nechal vyschnout. Neprováděl jsem žádnou karamelizaci ani voskování.
    Je možná důležité poznamenat, že se kalabasa během prvních dvou „zajížděcích“ nálevů rosila a pouštěla nejen barvu, kterou je nazdobena, ale i jistou lepkavou tekutinu. Rovněž změnila zbarvení z béžové na strakatou, místy značně nazelenalou, což jí ale dodává ten správný, přírodní vzhled. Dále se již kalabasa nerosí ani nepropouští. Kalabasa získala lehké „kouřové“ aroma.

    Příprava maté:
    Maté si dávám dvakrát denně. Ráno většinou s karamelizovaným mlékem (CARAMELO) a odpoledne nebo večer čisté. Příprava se v obou případech liší jen nepatrně.
    Do kalabasy nasypu množství yerba maté, které mi vyhovuje (já odměřuji odměrkou o obejmu 100 ml a dávám jednu a půl odměrky tj. asi necelou polovinu kalabasy. Do kalabasy naliju trochu vlažné vody nebo ve vlažné vodě rozpuštěné karamelizované mléko. Vodu nebo mléko nechám chvíli vsáknout do maté, po té vložím bombilu. Vodu na zalití vařím v rychlovarné konvici a její telotu odhaduji. Konvici vypínám v okamžiku, kdy voda uvnitř nešumí a zvuk pomalu přechází v bublání. Není to nijak přesná metoda, ale zalité maté hezky pění, není hořké a chuť mi vyhovuje. Vodu neliji přímo do kalabasy, ale do termosky, kterou nechám otevřenou chvíli odstát, pak zavírám a po té teprve zalévám kalabasu. Z jedné dávky dělám dva až tři nálevy.

    Sušení kalabasy:
    Po zajetí a prvním vysrkutí kalabasy ale zbývalo vyřešit ještě její sušení. Na webech je spousta dotazů týkajících se sušení a plísně uvnitř kalabasy. Já jsem sušení vyřešil následujících způsobem. Odříznul jsem polovinu PET lahve od coly, v jejích stěnách jsem vyřezal pár otvorů pro lepší proudění vzduchu. Takový „sušák“ jsem postavil na talířek, aby měla voda kam odkapávat. Po každém použití z kalabasy co nejdříve odstraním vylouhované maté, kalabasu vypláchnu vodou a překlopím na sušák z PET lahve. Kalabasu suším na okně při běžné pokojové teplotě.

    Článeček popisuje postupy, které jsem si sám vytvořil na základě rad, které jsem vyčetl z různých zdrojů. Popsal jsem postup, pomocí kterého se mi podařilo kalabasu zajet, daří se mi kalabasu udržovat v dobrém stavu a maté mi z ní vždy chutná.

    Tak ať chutná i vám! :-)

  22. Tina

    Led 2nd, 2021

    Moc se mi líbí tato kalabasa ta krasně zdobená z článku jde zakoupit i s kovovou bombilou? Děkuji

Zapoj se do diskuse