Jaký druh Yerba maté je ten pravý?

Publikováno: 2.03.09, Rubrika: Druhy a chutě, 5 komentářů

Řada producentů Yerba maté používá v názvech nebo v krátkých popiscích specifické označení, které nám umožňují blíže se zorientovat v jejich nabídce. Díky znalosti významu několika slovíček si tak budeme schopni lépe vybrat druh Yerba maté, který nám opravdu vyhovuje.

Tradicional nebo Especial

Produkována Yerba maté se obecně dělí na Tradicional a Especial – někdy také nazývaná Selection Especial. Jedná se o základní dělení, se kterým se setkáme velmi často a téměř všechny značky mají ve své nabídce oba druhy.

Yerba maté označována přídomkem Escpecial navíc – oproti klasické produkci – zraje ve speciálních nádobách po dobu přibližně 24 měsíců. Každý producent používá trochu jinou techniku. Jinak řečeno jiný materiál pro výrobu sudů, beden nebo košů určených pro zrání Yerba maté. Někdy používají drobné příměsi pro jemnou a přírodní aromatizaci.

Takto vyzrála Yerba maté je jemnější, hladší v chuti a především výrazně méně hořká, což ocení řada Evropanů. Tento způsob produkce ještě nedávno bylo možné vidět pouze v Paraguaji, ale díky velké oblibě se rozšířil mezi všechny výrobce.

Způsob mletí Yerba maté

Dalším a často viděným rozlišovacím znakem je označení Suave, Elaborada a Despalda, které se používá pro rozlišení kvality listu. V případě Yerba maté – můžeme napsat – pro označení způsobu mletí.

Výrobky Suave se vyznačují hrubším mletím listu s větším podílem různých stonků nebo drobných větviček. Tato verze Yerba maté je jemnější a všeobecně slabší, zejména díky pomalejšímu luhování.

Zcela opačným protikladem je verze Despalda, která se vyznačuje velice jemným mletím bez obsahu větviček. Je určena především pro všechny dobrodruhy, kteří hledají intenzivní zážitek, jak chuťový tak co se týče účinků.

Naopak Yerba maté Elaborada představuje zlatý střed v nabídce všech producentů. Obsahuje určité množství drobných větviček, ale není příliš hrubě mletá. Nabízí tak rozumný kompromis.

Doporučení na závěr

Je důležité si uvědomit, že všechny výše zmíněná označení nelze brát příliš dogmaticky, díky rozdílům v produkci jednotlivých výrobců. Ovšem nabízí nám to základní vodítko a zjednodušuje celkový výběr. Každý aspoň trochu zkušený prodejce nám tyto informace nabídne.

Všem, kteří začínají své dobrodružství s Yerba maté doporučuji se orientovat na druhy označované Suave a Especial. Vyznačují se jemnější chutí a neobsahují tolik hořkých tříslovin. Pozitivním znakem je rovněž mnohem větší výdrž. Aroma i chuť se uvolňují postupně a tyto verze Yerba maté všeobecně vydrží více nálevů.

Štítky: , , , , , , ,

Diskuse k článku

  1. Blanka Pokorná

    Bře 6th, 2009

    Užívání Yerba maté též popisuje ve své knize Cesta s ayahuaskou Ivan Velíšek. Mimo jiné, kniha je velmi poučná. Mne by ale zajímalo, zda yerba maté a maté rancho má něco společného nebo zda se jedná o pouhou shodu náhod. Předem děkuji za eventuelní vysvětlení.

  2. Radek Swaczyna

    Bře 6th, 2009

    Yerba maté by se mělo rovnat Maté rancho. Označení, které zde zavedli – pokud si toto správně vybavuji – pro svůj produkt nebo lépe řečeno pro dovážený produkt Spolek milců čaje a převážně je nabízen v síti Dobrých čajoven. Název Maté rancho se u nás tak vžil mezi lidmi, díky popularitě těchto čajoven, že je běžně zaměňován s tradičním označením Yerba maté.

  3. Eduard Blasak

    Úno 12th, 2011

    ahoj

    chcem sa len opytat ci je vhodna Yerba Mate aj pre diabetikov a mozne nasledky pitia tohto napoja pre diabetika
    dakujem
    Eduard

  4. Martina

    Úno 16th, 2014

    Dobrý den,
    potřebovala bych radu od zkušených. Minulý týden jsem si zakoupila čaj a s chutí se pustila do popíjení. Cca 2.den mi na tváři začaly naskakovat červene fleky. Čaj piji stále a fleků je více a svědí. Má někdo zkušenost s takovou reakcí ?

  5. Radek

    Dub 14th, 2014

    Zdravím. Mám podobný problém jako nade mnou Martina. Co jsem si zvyknul do sebe otočit dvě tři kalebasy denně, tak po Ranchu z místní čajovny se mi po oholení osype obličej přehršlí svědivých boláků. U Pajarito Tradicional z e-shopu se mi to sice nestává, nicméně jsem s roznípanou hubou chvílemi uvažoval o tom, že se na pití maté vykašlu, což bych strašně nerad. Nevím, jestli jde o mně neznámou alergii na některou ze složek Maté, nebo reakci s kosmetikou na holení, nebo co…
    Děkuju za odpovědi.

Zapoj se do diskuse