Maté russo – tajemství odhaleno!

Publikováno: 16.02.09, Rubrika: Příprava nápoje, 4 komentářů

Zajímavostí a dalo by se říci, že i malou raritou je způsob přípravy nazývaný Maté russo. Jedná se o drobnou variaci na velmi populární přípravu na studeno.

Příprava Maté russo

Samotná příprava, dalo by se říci, není ničím výjimečná. Jak již bylo zmíněno téměř zcela vychází ze způsobu nazývaného Tereré, který využívá pro vyluhování Yerba maté studenou vodu nebo ledovou tříšť. V případě Maté russo je ledová voda nahrazena čerstvě vymačkanou šťávou nebo džusem z citrusových plodů – ideálně pomerančů. Výsledný nápoj pak dostává úplně jiný rozměr a v parných dnech je mimořádně osvěžující.

Původ vzniku

Zajímavostí je původ vzniku Maté russo. Začátkem dvacátého století oblast Jižní Ameriky začínají významně osidlovat ruští emigranti, kteří díky velkým změnám ve své vlasti volí tyto vzdálené končiny pro svůj nový domov. Velmi záhy si rovněž oni oblíbili – v parných dnech – popíjení Yerba maté, ale s drobnou změnou v přípravě.

Místním lidem tato variace velmi zachutnala a zcela nový prvek v přípravě s vděčností přijali za svůj. Na jejich počest začali nazývat tento způsob přípravy Maté russo.

Všem kdo se nebojí zajímavých experimentů, vřele doporučuji.

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. rajtyš

    Kvě 17th, 2009

    Věru nápoj opravdu osvěžující! Osvědčila se mi klasická yerba Taragui despalada, která svou jemnou hořkostí geniálně doplňuje chuť pomerančového džusu. Pozor ovšem na výběr džusu. Zvolil sem dražší stoprocentní džus s dužninou, která mi však ucpala bombillu, což mě trošku potrápilo..

  2. Radek Swaczyna

    Kvě 20th, 2009

    Při prvním vyzkoušení mě rovněž překvapila ta svěžest, přeci jenom má to něco do sebe. Věřím, že v tom drsném vnitrozemím klimatu, kde teploty pěkně vyskočí nahoru, dokáže být chlazený džus a yerba maté vyhledávaná kombinace.

    Velmi dobrý postřeh, úplně jsem zapomněl dodat, že je vhodné používat džusy bez dužiny a yerba maté rovněž bez většího obsahu prachu tzv. Bajo Contenido de Polvo.

  3. Radek Swaczyna

    Kvě 22nd, 2009

    Abych byl úplně přesný, tak je rovněž důležité nezapomínat nechat yerbu o něco déle louhovat. Přeci jenom v džusu a hlavně ve studené tekutině to trvá nějakou chvíli než se uvolní potřebná chuť. Osvědčilo se mi rovněž řezání džusu vodou, půl na půl :-), chuť džusu pak není tak dominantní.

  4. Radek Swaczyna

    Kvě 22nd, 2009

    Abych byl úplně přesný, tak je rovněž důležité nezapomínat nechat yerbu o něco déle louhovat. Přeci jenom v džusu a hlavně ve studené tekutině to trvá nějakou chvíli než se uvolní potřebná chuť. Osvědčilo se mi rovněž řezání džusu vodou, půl na půl :-), chuť džusu pak není tak dominantní.

Zapoj se do diskuse