Příprava kalabasy v 10 jednoduchých krocích

Publikováno: 29.12.08, Rubrika: Příslušenství, 22 komentářů

Kalabasa (druh zeleniny) si získala velkou popularitu při podávání nápoje Yerba maté jako nádoba ve formě vydlabané tykve. Před prvním použitím je ovšem nutné každou tykev vhodně připravit.

Nádoby z tykve, obsahují zbytky vysušené dužiny, semínka a rovněž mají nepříjemný zápach. Z tohoto důvodu musíme provézt tak zvané Currádo – zajetí kalabasy – jinak řečeno důkladné vyčištění vnitřku tykve.

Příprava kalabasy – Currádo – v 10 jednoduchých krocích

  1. Nádobu z vydlabané tykve naplníme ze ¾ suchým Yerba maté,
  2. Zalijeme až po okraj vodou o teplotě 70 až 80 stupňů a necháme 24 hodin stát,
  3. Druhý den vyprázdníme vyluhované maté z kalabasy,
  4. Důkladně vymyjeme vnitřek pod tekoucí vodou,
  5. Pomocí kávové lžičky opatrně vydlabeme zbytky dužiny,
  6. Opět naplníme calabasu ze ¾ čerstvou Yerba maté,
  7. Zalijeme obsah vodou o teplotě 70 až 80 stupňů,
  8. Odstavíme naplněnou tykev na dalších 24 hodin, ať tykev nasaje příjemné aroma,
  9. Následující den důkladně vyprázdníme a vymyjeme vnitřek nádobky,
  10. Hotovo. Teď už pouze zbývá připravit si a vychutnat si Yerba mate s nové kalabasy.

Štítky: ,

Diskuse k článku

  1. [...] Je dobré nezapomínat na to, že tuto kalabasu musíte před prvním použitím tzv. „zajet“, aby se zbavila tykvové vůně a nasála vůni maté. Jak na to se dozvíte například na Yerba-mate.cz. [...]

  2. Dracco

    Říj 3rd, 2009

    Dobrý den, z Německa jsem si objednal kalabasu a zajel jsem ji přesným způsobem jaký je zde, poté jsem si udělal jednou maté, jak jsem dopil, tak jsem kalabasu vypláchl a nechal vyschnout, ale když jsem se pak na ní další den podíval, tak vnitřek byl celý zelený… :)

    To je normální, že to třeba zezelená? A nebo to je špatně?

    Předem děkuji za odpověď :-)

  3. Radek Swaczyna

    Říj 4th, 2009

    Určitě je Kalabasa v pohodě a nic se neděje. Yerba maté, aspoň z mých zkušeností je docela dobré barvivo a jemný zelený prášek taky dokáže dobře ulpět na stěnách kalabasy. Pokud se pohárek dobře zajede (občas se zopakuje), používá se pravidelně a není u nějakého teplého zdroje ve špatně větrané místnosti, tak vydrží dlouho. Plíseň potřebuje více času.

    Každopádně pro jistotu jde ještě pravidelně vydesinfikovat vnitřek panáčkem alkoholu, nalít a protřepat :-).

  4. badger

    Lis 11th, 2009

    Tak jsem nakoupil nějaký levný kalabasy, který úplně šíleně barví, neměli byste někdo nějakej tip, jak zařídit, aby zůstaly černý a přitom nebarvily?
    Napadlo me ošetřit je na povrchu včelim voskem.. pravě to na jednom vzorku zkouším tak pak poreferuju, ale kdyby měl někdo nějaký jiný nápad, rád zkusím.

  5. HempValley

    Lis 12th, 2009

    2 badger: to myslíš z venku? :-D zevnitř kalabasa zčerná po namočení ;-D
    ale teď vážně: zkousel jsi opalování nad otevřeným plamenem? myslím, že nad svíčkou (nepříjemný saze), případně sporákem (plynovým :-D ), nejlíp však kahanem se dá dosáhnout velmi černých a celistvých výsledků.. pozor však na propálení ! ale stěna kalabasy vetšinou nějakých těch pár mm tlouštky má, a viděl jsem i hodně hluboce vyřezávané a neprosakovali, tak by to neměl být problém.

  6. Radek Swaczyna

    Lis 13th, 2009

    Přesně, jak píše HempValley. Viděl jsem hlavně opalované a vyřezávané kalabasy. Často se pak ještě osazují různými ručně tepanými ozdobami z nějakého kovu.

    Ovšem viděl jsem i nějaké ukázky ručně malovaných dýní tedy kalabas. Otázkou, jestli to pak je vůbec zdraví nezávadné, ale možná v nějakých potřebách pro kreativní tvorbu by dokázali fundovaně poradit :-).

  7. badger

    Lis 16th, 2009

    No, tyhle jsou podle dodavatele z venku barvený nějakým „zaručeně přírodním“ barvivem. A problém je v tom, že když je člověk zvenčí navlhčí, tak celkem barví. Zkusil jsem kalabasu prohrat, popatlat vcelim voskem a pak jsem nechal vosk v troube asi na 50 stupnu (presne nevim, tezko se to cte proste tak aby vosk zustal tekutej) trosku (aso hodku) vsaknout. Druhy den jsem houbickou a horkou vodou odrbal zbytky vosku a svete div se, zda se že skoro nebarví. :)
    Jinak me napadlo, že bych mohl zkusi barvu fixovat něčim jako sůl, ocet nebo tak. Na některý barviva tyhle věci fungujou… ale asi uz se s tim nebudu patlat, nebo možná až zase bude chuť, síla a hlavně čas.

  8. Tomáš

    Pro 27th, 2009

    ahoj.. mám takový ..nevim jestli nutně problém.. prostě zajíždím novou kalabasu.. jsou do ní vyřezávaný nějaký patvary.. no a když jsem udělal ten první nálev tak jak prosákla tak to dosi zezelenalo.. to tam zůstane napořád? udělal jsem něco blbě?? co s tím? poraĎte prosím:)

  9. Radek Swaczyna

    Pro 28th, 2009

    Zdravím, myslím si, že se nejedná v žádném případě o problém. Yerba maté je prostě hodně velké barvivo a hodně lidí tuto barvu pokládá za plíseň nebo nějakou jinou vadu… Při pravidelném používání určitě ztmavne a nebo se to zabarvení vymyje.

    Ovšem je pravdou, že kalabasa by neměla příliš prosakovat. Může se stát, že se trošku orosí, to určitě není na škodu, ale neměla by výrazněji prosakovat. Proto bych si dával pozor na nějaké větší vydlabávaní. Jako možná ochrana proti zašpinění a prosakování působí dobře včelí vosk, který se po kalabase rozetře a vyleští.

    Mimochodem, velice dobrou funkci při čištění, dezinfekci a odstraňování zápachu plní alkohol. Jedna štamprle dovnitř při zajíždění a trochu potřít zevnitř, není na škodu. Hodně lidem se osvědčilo…

  10. Lucka

    Pro 30th, 2009

    Dobrý den,koupila sem nové kalabasy a postupovala dle návodu, jenže teď když si do kalabasy udělám maté nebo ji zaliju jen horkou vodou tak je strašně hořká, maté se z ní nedá pít :-( Můžete mi poradit co s tím?

  11. Michal Kváček

    Pro 31st, 2009

    Lucka: Zkus maté nechat odstát v kalabase ještě jednou. Mě stačilo nechat kalabasu plnou zhruba jeden den, pak přes noc vysušit a druhý den jsem do ní nalil karamel (což, jak se ukázalo, bylo zbytečné, protože vydržel do prvního zalití :)). Maté chutná nyní výborně, po hořkosti není ani stopy :). Zrovna teď mi stojí na stole a voní mi pod nos.

  12. Radek Swaczyna

    Pro 31st, 2009

    Dobrý den, abych se přiznal, zatím jsem se s ničím podobným nesetkal, že z Kalabasy jde pekelně hořká chuť i v případě, že se dovnitř nalije jen voda.

    Zkusil bych ještě lehce vydlabat přebytečné zbytky dužiny, ovšem pokud tam takové jsou (nevydlabovat příliš na sílu) a případně zopakovat ještě jednou celý proces Curráda.

    Velice dobře poslouží taky panák vysokoprocentního alkoholu – protřepat a na nějakou dobu odstavit – perfektní dezinfekce.

    Samozřejmě jak vzpomínal Michal Kváček, další alternativou je vylít vnitřek karamelem, ale nikdy jsem to nepovažoval za nutnost.

  13. Marki

    Led 10th, 2010

    Ahoj,

    chtěla jsem se zeptet jak je rozdíl mezi vypalovanou a normální kalabasou. Mám vypalovanou a v obchodě mi říkali že je u ní jiný způsob „zajetí“. Na internetu ale nemůžu žádnej rozdíl najít. víte někdo jak to teda je a jak se teda zajíždí?

  14. Radek Swaczyna

    Led 12th, 2010

    Zdravím, trochu jsem znejistěl. Jedná se o Kalabasu vypalovanou uvnitř nebo pouze zdobenou vypalováním zvenku?

    Každopádně jsem se nikdy nesetkal s jiným druhem zajetí tykve a pochybuji, že k tomu je nějaký pádnější důvod.

  15. Kuki

    Kvě 14th, 2010

    Kalabasu mám už neakú dobu a použil som ju už asi 15x. Teraz sa mi v nej urobila plieseň vo vnútry. Čo s tým?

  16. Mirek

    Kvě 30th, 2010

    Ahoj, poprvé v životě dělám Currádo a chtěl bych se zeptat jestli mám průběžně dolévat vodu aby byla kalabasa pořád plné. Po zalití Yerba maté vsákne dost vody a pak už ta kalabasa není plná až po okraj. Předem děkuji za odpověď.

  17. Radek Swaczyna

    Kvě 31st, 2010

    Zdravíčko, určitě po prvním zalití hodně tekutiny do sebe absorbuje yerba maté, takže se vyplácí následně dolít trochu vody. V dalším průběhu pak už není příliš nutné vodu dolévat.

  18. Radek Swaczyna

    Kvě 31st, 2010

    Kuki: několik cenných rad je možné si přečíst v článku věnovaném… Jak vybrat a pečovat o kalabasu?

  19. přema

    Zář 6th, 2010

    ahoj. velice plodné čtení, děkuji.

    svou první kalabasu mám již zajetou a teď si vychutnávám… :) k pití maté sem se dostal přez kamarády z argentiny a po krátkém čase si pořídil hrneček. jeden z kamarádů mi poradil jak se dělá currádo. s vaším postupem se naprosto shoduje, jen s malým rozdílem že první nálev jsme dělali z již vyluhovaného maté (pili jsme z jeho hrnečku) a zalili teplou vodou. další den vysypali, vypláchly, zlehra oškrábli a tak další dny opakovali. Po třech dneh „luhovaní“ (vždy se jednalo o už vyluhovanou yerbu) sem kalabasu vyčistil a nechal v kuchyni vyschnout. Další den ráno byla plná plísně :( načeš se mi dostalo odpovědi, že to je v pohodě, že dobré a ať dělám currádo dál. To sem znejistěl, ale poslechl, oškrabal plíseň a jel dál. Po pěti dněch už kalabasa od hrdla dolů do poloviny zčernala a na zbytku jsou zelené fleky. Udělal sem pln očekávání první zkušební nálev který nechutnal tak dobře jako z jiných nádob, ze kterých sem pil předtím. Vypil sem tedy asi čtyři nálevy a nechal yerbu zase odstát. Druhý zkušební nálev další den už byl výborný, vypil sem přez něj celou litrovou termosku :) po každém večerním pití nechávám yerbu do dalšího večera v kalabase, která se dál byrví a saje chuť.
    To je krátký příběh mé kalabasky, snad někomu pomůže při currádu.

    Jeden dotaz na závěr. Slišel jsem zde že před začátkem curráda se kalabasa vytírá tukem, či vylévá olejem. Toto sem vynechal a bojím se zda tím nezkrátím životnost (vysychání a následné praskání). Mám to udělat dodatečně? nezkazím tím již vytvořený povrch vevnitř nádoby?
    díky za rady

  20. Tereza

    Čer 8th, 2011

    Ahoj!
    Mám dotaz :) koupila jsem si konečně kalabasu začla jsem s rituálem Currádo, v kalabase jsou vyřezány různé ornamenty a v některých místech voda prosakuje a potí se. Je to normální? Zatáhne se to?
    Děkuji za odpověď

  21. Radek Swaczyna

    Čer 9th, 2011

    Tereza: V případě, že se kalabasa používá pravidelně a správně, v drtivé většině případů se mikroskopické škvírky zatáhnout. Pomoct jim můžeme trochou včelího vosku :-).

  22. Jitka

    Čvc 22nd, 2012

    Ahoj.
    Koupila jsem si kalabasu a zdá se, že je nějaká šíleně nabarvená. Zvenku je zelená a po zalití vodou zvenku hrozně pouští. Když jsem pak vylévala nálev, byl také zelený – mohla barva prosáknout dovnitř? Nebo je to barva onoho maté?
    Dá se s tím barvením něco udělat?
    Díky.

Zapoj se do diskuse