Skladování Yerba maté

Publikováno: 2.03.10, Rubrika: Příslušenství, 15 komentářů

Skladování Yerba maté

Většina pravidelných konzumentů rychleji nebo později začne řešit vhodné uchovávaní Yerba maté. Základní otázkou pak je v čem Yerba maté skladovat tak, aby byly zachovány co možná nejdéle chuťové i fyzické vlastnosti a tento obal byl zároveň co možná nejpraktičtější.

Mezi největší nepřátele Yerba maté můžeme určitě zařadit velkou vlhkost, nadměrné množství vzduchu, nadměrné vystavení světlu a rovněž velké výkyvy teploty. Z výše zmíněného pak jasně vyniká, že použitý obal pro dlouhodobé přechovávaní musí dobře hermeticky těsnit, nepropouštět světlo a měl by se uchovávat na místě se stálou teplotou.

Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že Yerba maté není tak náchylné na tyto činitele jako například většina listových čajů nebo mletá káva. Ovšem nic nám nebrání tomu se vhodně inspirovat při přechovávaní Yerba maté od těchto nápojů. Navíc v naprosté drtivé většině případů konzistence a výroba Yerba maté je natolik specifická (delší sušení na ohni, dlouhodobé zrání v jutových pytlích a další), že při dodržení několika základních pravidel nám pak vydrží řadu měsíců v téměř nezměněné podobě.

Plechovky na Yerba maté

Ideálním řešením pak bezesporu je pořízení si speciálních kovových plechovek na Yerba maté, které v poslední době výrobci začínají hojně nabízet. Neduhem může být pro někoho mírně vyšší cena, ale zase je toto vrchovatou měrou vynahrazeno komfortní manipulací. Plechovky totiž nabízejí vcelku dobrou izolaci, široké hrdlo a především jsou opatřeny vyklápěcím zobáčkem, který velmi zjednodušuje nasypávání Yerba maté do Kalabasy. Člověk pak nemusí plechovku neustále otevírat a vystavovat obsah nadměrnému světlu a vzduchu. Určitě doporučuji pořízení a musím říct, že mi tato volba přijde nejlepší ze všech.

Vhodnou alternativou jsou pak různé plechovky na čaj s velkým objemem. Jak již ty s vmačkávaným víčkem nebo klasický vyklápěcím. Řada specializovaných dovozců čaje je nabízí, ale ve většině případů můžu říct, že ceny jsou mnohem vyšší oproti plechovkám od výrobců Yerba maté. Bezesporu nabízejí lepší izolaci, ale nemyslím si, že toto není zrovna nutné.

Skleněné, plastové a keramické dózy

Na trhu pak samozřejmě je nespočet různých skleněných nebo plastových dóz k přechovávaní potravin. Všechny jsou určitě vhodné ke skladování, ale Yerba maté má v tomto případě jednu zásadní nevýhodu, protože na svou váhu má poměrně značný objem a musíme tak počítat při nákupu z mnohem většími dózami. Většina je pak rovněž nabízená v průhledných verzích a tyto určitě nejde úplně doporučit. Možností je pak přechovávání v šuplíku nebo skřínce, kde nebudou vystaveny přímému světlu. V tomto případě pak určitě je možné využít nabídku řady obchodních řetězců, kde obdobné dózy jsou k dostání.

Bezesporu nejvhodnější v této kategorii jsou pak velké hnědé skleněné dózy se zabroušeným víčkem. Nepropouštějí tolik světla, ideálně izolují a navíc obsahují poměrně široké hrdlo pro jednodušší manipulaci.

Někteří výrobci kuchyňských doplňků pak rovněž nabízejí dózy k přechovávání potravin vyrobené z keramiky, kameniny nebo jiné hlíny. Tento materiál v sobě spojuje všechny nezbytné vlastnosti pro vhodné skladování Yerba maté a navíc jsou tyto výrobky často opatřeny dobrým těsnícím systémem. Určitě nelze než doporučit a záleží pak na každém jakým rozpočtem disponuje.

Originální sáčky

Ač se to na první pohled nezdá, tak většina producentů nabízí Yerba maté ve speciálních sáčcích opatřených aluminiovou fólii. Jedinou jejich chybou je pak trochu horší způsob lepení a absence zipu, kterým by šlo sáček dobře uzavřít.

Jsem názoru, že v případě Yerba maté tyto sáčky dokážou svoji funkci izolátora plnit velmi dobře a pokud je neotevřeme můžeme směle jejich objem na vhodném místě přechovávat. Pokud jsme si navíc pořídili větší množství a vyhradíme si vhodné místo například někde v šuplíku nebo ve skříni, dokáže si Yerba maté udržovat vhodné klima a vydrží i v těchto sáčcích opravdu dlouho.

Navíc v případě, že nemáme k dispozici speciální dózy doporučuji aspoň pořízení speciálních kolíků pro uzavíraní různých sáčků, které nahradí funkci zipu. Yerba maté se má totiž především pít, takže určitě při pravidelné konzumaci si obsah takto uzavřeného sáčku zachová potřebné vlastnosti.

Shrnutí závěrem…

Doporučuji vyhradit si vhodné místo k přechovávání Yerba maté. Ideálně kde není přímý dopad světla, jiné aromatické potraviny nebo velké kolísání teplot. Milovníkům Yerba maté se určitě vyplatí pořízení speciálních plechovek od výrobců s praktickým zobáčkem. Většina producentů nabízí poměrně kvalitní obaly, které dobře plní svou funkci zejména pokud jsou uzavřené a skladované na vhodném místě. Při krátkodobém přechovávání určitě postačí originální obal opatřený kolíkem pro uzavírání sáčků.

Jakým způsobem skladujete Yerba maté?

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. badger

    Bře 2nd, 2010

    Co se týče praktického zobáčku.. z mého pohledu má i své nevýhody. ;-( Když plechovka stojí ve skříni a nezamýchá se pořádně (nebo mozna naopak když jí nosím, tim si te nejsem jistý), tak mám pak tendeci odsypávat spíš tu hrubší část yerby a vplechovce pak zůstává ta jemnější. Nemusí to být nutně špatně, ale já si radši yerbu naberu lžící (nebo u vetších pytlíků přímo nádobkou :) ) tak, abych do každé kalabasy dostal hrubší ji jemnější části zhruba ve stejném poměru jako byly v pytlíku.

  2. badger

    Bře 2nd, 2010

    Ještě mě napadla jedna poznámka co se týče skladování. Dost často řeším problém jak si vzít yerbu „na cestu“. Vetšinou tak na večer, nebo na víkend, nebo tak něco. Na tohle se mi velice dobře osvědčily takové ty pevné znovuuzavíratelné plastové „kelímky s vičkem“ co se v nich prodávají třeba rybičky (samozřejmě zbytky rybyček je po snězení třeba velice dobře vymít :) ).

  3. Radek Swaczyna

    Bře 2nd, 2010

    Výborná poznámka a je dobře, že tady zazněla. Při skladování ve větších dózách se často právě může stát, že větší části jsou nahoře a opravdu pak se do nádobky sype hlavně toto. Je dobré to mírně protřepat, ale ten „problém“ mám u všeho. Ať už je Yerba v plechovce, originálním obalu a nebo ve skleněné dóze.

    Osobně pro přepravu používám v poslední době hodně populární tzv. alu sáčky se zipem. Zejména pro prodej sypaného čaje se teď hodně používají. Jsou praktické a opravdu hodně toho vydrží.

    Když si to tak uvědomuji tak ty větší velikosti by byli vhodné i pro uchovávání, ale většinou nejsou jednoduše k dostání.

  4. badger

    Bře 2nd, 2010

    Ad „alu pytliky“
    Amana (amana.cz) v tech velkych prodava caje pro velkoodberatele. V nabidce sice maji akorat ty male (neco kolem 80Kc/10ks tusim), ale az budu mit cestu, zkusim se poptat i na ty velke, treba by mi udelali cenu, nebo by me odkazali na vyrobce. :)

    je to zajimeve, ..ale musim uznat, ze nevim proc, ale nikdy me nenapadlo tyhle pytliky pouzit i na yerbu.. ackoli musim priznat, ze uz nejakej ten patek v tehle pytlich v cajovne caje skladujeme.

  5. rajtyš

    Bře 4th, 2010

    u mě plechovka se zobáčkem taky vede, většinou v ní je klasické taragüi či cruz de malta jež piju víceméně každý den. akorát není dobrá na cestování, jelikož se mi zobáček otevřel v batohu a dokonce se mi jednou tak nešikovně zmáčkla, že na té plechovce povolil spoj či šev co je po straně a došlo ke značnému úniku yerba maté mezi okolní věci. nemluvě o tom, že bylo dosti obtížné plechovku spravit (přecijen vyhodit sem jí nechtěl). takže zůstává doma na svém místě a vždy po ruce.

    jinak skladuji v původních pytlících, beztak většinou zmizí poměrně rychle. minimálně je však pevně stáhnu gumičkou a umístím do špajzu (sucho+temno), to je základ.

    zkoušel sem i jiné plechovky, převážně od čaje, ale většinou se mi z nich díky nevhodnému tvaru špatně odsypávalo do nádobky a vzácná yerba pak lítala všude kolem.

    když beru na cesty, tak šáhnu po tom pytlíku, ve kterém je nejméně, počítaje s tím, že ho brzy dopotřebuju. a co se týče těch alu-pytlíků se zipem, tak ty jsou taky vynikající, mám nějaké od čajů, ale někam sem je zašantročil.. občas se dokonce neštítím odsypat kus do igeliťáku, ale to jen tak na jednu dvě dávky.
    když jedu někam na dýl, vezmu dva až tři rozdělaný sáčky a ty nacpu do nějaký piksly či plechovky, takže se nemůžou ničím poškodit.

  6. Martin

    Bře 5th, 2010

    Ahoj, neměl by někdo tip kde takové plechovky koupit v ČR?

  7. Radek Swaczyna

    Bře 5th, 2010

    Martin: V podstatě zvlášť jsem je neviděl prodávat nikde, vždy je nutné koupit společně s Yerba maté uvnitř. Plechovky mají obsah 1L a prodávají se s 500g balení Yerba maté. Nejčastěji je možné je najít u nás od výrobců Pajarito, Taragüi nebo Piporé.

    Rajtyš: Přesně tak, ty klasické čajové plechovky nejsou úplně ideálně při sypání do nádobky na Maté.

  8. Wrána

    Dub 12th, 2010

    Já osobně používám normální plastovou petku… Do jednaapůllitrovky se vejde něco málo pod půl kila. Flašky pak přechovávám ve skříni, kam nemůže světlo. A musim přiznat, že hrdlo lahve je tvarově i velikostí velmi praktické pro sypání do kalabasy :-)

  9. rajtyš

    Dub 14th, 2010

    ->wrána: zajímavý nápad! ale jak to tam sypeš? trychtýřem, či rovnou z pytlíku?

    asi vyzkouším petku od mlíka, má širší hrdlo. a třeba nějaká menší na cesty, to zdá býti ideální – těsní, nerozbije se v baťohu, dá se zmáčknout aby nezabírala místo..

    jinak díky za tip!

  10. Wrána

    Dub 15th, 2010

    Jasně, používám trychtýř. Petku od mlíka asi moc nedoporučuju, právě protože má širší hrdlo, jedna moje kalabasa má celkem hrdlo úzký a byl by tam problém se sypáním…

  11. Nomaell

    Lis 11th, 2011

    ahoj. Mě dost vyhovuje skleněná láhev od mllíka…. Dvě láhve na půl kila. Bokem mám jedno víčko s proseknutou 15mm dírou, které našroubuju na láhev při sypání do pohárku nebo kalabasy. Láhve mám samozřejmě za závěsem ve skříňce…..

  12. Vlladislav

    Čer 27th, 2012

    Musím se připojit k ostatním, obyčejná petka je na to úplně nejlepší.

  13. Honza

    Čvc 11th, 2012

    Ahoj, také používám láhev od mlíka. Dávám to na místo se stálou teplotou a nemám zatím žádný problém.

  14. Tomáš

    Bře 17th, 2013

    Já používám velké, skleněné „zavařovačky“. Mám je v suchu, ve tmě – ve skříni. Na cesty používám menší čajové plechovky.. Ale ty plastové lahve jsou super nápad, nejspíš to někdy využiju.. :)

  15. Josef Voráček

    Pro 12th, 2013

    Ahoj no já používám velkou plechovku na čaje stála sice 300,- ale vejde se do ní 1kg, dobře těsní a je na pant . Na nabírání Mate (já si ale dělám Mate do 1.5 l. konvice ) používám starodávnou plechovou měrku od Sfinx
    má 1/10 L. Jeden a půl litru cucám celý den a Mate nechávám v konvici
    do vypití.

Zapoj se do diskuse