Stévie sladká

Publikováno: 21.08.09, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, 8 komentářů

Stévie sladká

Téměř zázračná rostlinka, která na první pohled nemá příliš společného s Yerba maté, ale opak je pravdou. Všichni totiž zbystřete zrak. Pochází z Jižní Ameriky a již dlouhá staletí ji využívali indiáni kmene Guarani jako přírodní sladidlo ke slazení nápojů, k přípravě čaje, nebo k potlačení projevů cukrovky.

Stevia rebaudiana – přírodní sladidlo s nízkým obsahem kalorií

Jak jsem již naznačil v úvodu, pochází z Jižní Ameriky a konkrétně z Paraguaje. Přirozeně roste v přibližně stejné oblasti jako Cesmína paraguayská, ze které se produkuje Yerba maté a stejně jako Yerba maté ji objevili a začali hojně využívat jihoameričtí indiáni kmene Guarani.

Kolem této nenápadné rostlinky je v poslední době poměrně hlučno. Její drobné lístečky totiž obsahují látku steviosid, který je mnohonásobně sladší než klasický cukr. Mnoho zdrojů uvádí hodnoty 200x až 300x sladší než nám dobře známá sacharóza. Navíc Stévie neobsahuje téměř žádné kalorie. Je proto mimořádně vhodná pro diabetiky a lidi s nadváhou jako náhradní sladidlo.

Charakteristika a pěstování Stévie sladké

Stevie sladká je víceletá rostlina a dorůstá přibližně do výšky půl až jeden metr a hojně se větví. Má drobné lístečky a bíle kvete po celé léto. Kvete oboupohlavně a vytváří nažku. Bohužel všeobecně se píše, že semínka hůře klíčí a proto je vhodnější kupovat sazeničky.

Pěstování je poměrně jednoduché a ideální ve větším květináči jako přenosnou rostlinu. Kdy od pozdního jara až do podzimu ji vystavíme na slunečné a teplé místo. Dostatek slunka totiž zvyšuje obsah steviosidu. Miluje bohatou zálivku. Na zimu ji přesuneme dovnitř na světlejší místo. Pokud je vystavena chladnějším teplotám tak nadzemní části odumírají. V tomto případě je pak dobré dávat pozor na kořenový bal, který je poměrně plýtký.

Sklízí se buď jednotlivé lístky postupně, nebo ještě lépe se ostříhají všechny stonky najednou. Stevie brzy obrazí znovu a vytvoří plno nových výhonků. Takto celou rostlinku můžeme stihnout v průběhu roku 2x až 3x ostříhat.

Drobné lístky Stévie sladké:

Stévie sladká (Stevia rebaudiana)

Využití Stévie sladké

Z celé rostliny se využívají drobné lístky. Čerstvé nebo sušené, které jsou pak více aromatičtější. Stévie sladká se výborně hodí ke slazení všech nápojů a pokrmů, ale je nutné dávat pozor a odzkoušet si vhodné množství, protože někdy opravdu stačí malá špetka prášku.

Ve světě – kromě USA a EU (mnozí uvádějí velká lobby výrobců cukru a umělých sladidel) – si Stévie získává velkou popularitu. Zejména díky nízkému obsahu kalorií a desinfekčnímu působení v ústní dutině. Na internetu lze rovněž najít řadu dalších zajímavých studií.

Yerba maté s Stévie sladká

Stévii sladkou můžu jenom doporučit. V dnešní době jde v řadě zahrádkářství koupit sazeničky, nebo v obchodech se zdravou výživou rovnou připravený prášek. Kromě tradičního Dulce de Leche se jedná o další tradiční sladidlo. Na pohárek s Yerba maté postačí i jeden malý lístek. Zejména je dobrá lehce sladká chuť při přípravě na studeno.

Vyzkoušeli jste již tradiční přírodní sladidlo Stévii sladkou s Yerba maté?

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. KEnik

    Zář 6th, 2010

    Vyzkoušeli jste již tradiční přírodní sladidlo Stévii sladkou s Yerba maté?

    Nejkradši mám Yerbu s medem, když už z tykvičky není cítit karamel :)

  2. Jaromír Vaculík

    Úno 21st, 2011

    V loní jsem koupil na zahrádkářské výstavě ve Věžkách,semínka Stévie sladké.Koupil jsem je z cela náhodou,díky velmi sympatické paní,která je prodávala.Dala mně k nim jen stručný komentář.Bylo to jen 12 semínek.Na penězích mně nezáleželo,šlo mně jen o novinku,kterou jsem vůbec neznal.Dnes,t.j.21.2.2011 jsem je slavnostně vysel.Musel jsem i zadržovat dech,abych semínka náhodou neodfouknul.Na internetu jsem se celkově,ale opět jen velmi stručně poučil,jaké má tato rostlina přednosti z hledislka použití i z hlediska diabetického.Nikde jsem však nenašel údaje:jak dlouho klíčí,jak a jestli se rostlinky přepichují,jestli se dává více rostlinek do jednoho trsu.Dále, kdy se sklízí semínka,kdy se používají a zakořeňují odstřihnuté větvičky a pod.Může mně někdo pomoci?Děkuji! Na Skype jsem Parodie 71. Zdravím !

  3. Radek Swaczyna

    Úno 22nd, 2011

    Velmi rád bych poradil, ale při vlastním pěstování jsem již zakoupil rovnou malé rostlinky, takže jsem těchto otázek byl zbaven.

    Doufám, že někdo ze zkušených čtenářů se podělí s vlastní zkušeností a napíše zde komentář k pěstování Stevie ze semen.

  4. Vlasta Tarabova

    Bře 5th, 2011

    Dcera ma diabet ,tak prosim o informace kde sehnat tuto rostlinu byla bych moc ráda.Hodně jsem o této rostline slyšela,ale zatím jsem na ní nikde nenarazila,proto prosím oinformaci.Děkuji

  5. Radek Swaczyna

    Bře 7th, 2011

    Rostlinky ve své nabídce namátkou má např. zasilkový obchod Starkl a sazenička v květináči vychází na vcelku dobrých 69 respektive 59. Možná, že někdo přihodí další tipy…

  6. Lenucha

    Dub 5th, 2011

    Semena stévie nabízí např. e-shop http://www.farmareni.cz. Sáček stojí 55 Kč a obsahoval 28 semínek. Už jsme je vyseli, tak uvidíme, jak budeme úspěšní……

  7. mp.

    Srp 13th, 2011

    dnes jsem si stévii koupila již vyrostlou na Flóře ve Věžkách..myslím, že se dá sehnat na každé podobné výstavě rostlin

  8. Jiřina

    Pro 6th, 2012

    Dobrý den,
    Stevii mám koupenou na trhu v létě a nyní , před Vánoci mi začala kvést. Co s květy? Máte někdo zkušenosti ? Děkuji za odpověď. Jiřina

Zapoj se do diskuse