Yerba maté na studeno

Publikováno: 16.04.09, Rubrika: Příprava nápoje, 4 komentářů

Léto se blíží mílovými kroky, teplota závratně stoupá, jaro je nenávratně pryč a blíží čas studených nápojů a všemožných drinků. Ruku v ruce přichází čas přípravy Yerba maté na studeno a kdo je připraven není překvapen :-).

Co budeme potřebovat?

Základním předpokladem pro přípravu na studeno je obstarání si samotného Yerba maté. V tomto případě se výborně hodí různě ochucené verze a velké popularitě se především těší chutě citrusových plodů, máty nebo směsi bylinek. Pro přípravu na studeno se rovněž osvědčí druhy, které jsou velice hrubě mleté se značným obsahem stonků. Producenti často tyto druhy označují na obalech dovětkem Bajo Contenido de Polvo. Velice dobře můžou posloužit verze balené do nálevových sáčků (ortodoxní milci určitě prominou).

Důležitou součásti přípravy je nádobka jinak řečeno pohárek. Vůbec nedoporučuji používat u nás velmi populární nádobku z tykve Kalabasa. V Jižní Americe v letních měsících dostává přednost tak zvaná Guampa, což jednoduše řečeno je vhodně upravený roh místního dobytka. Rohovině příliš nevadí různé příchutě nebo slazení. Mezi velkou výhodu patří velmi praktická údržba. Vhodnou alternativou můžou být nádobky z keramiky nebo obyčejné sklenice.

Dále přijde vhod ledová voda nebo minerálka, kostky ledu, šikovný šejkr nebo mixér a samozřejmě speciální slámka Bombilla. V případě studené přípravy se v Jižní Americe těší oblibě spíše Bombilly vyrobené ze dřeva nebo bambusu. Určitě můžou přijít vhod citrusové plody, čerstvý zázvor a kvalitní hnědý cukr (doporučuji cukr z třtinové šťávy Rapadura).

Níže si představíme několik osvědčených tipů na studenou přípravu Yerba maté. V případě, že někdo ze čtenářů má nějaký zajímavý recept schovaný v šuplíku, budu velice rád pokud se sním podělí.

Příprava Tereré

Tradiční a velice oblíbená příprava Yerba maté, které jsem si již věnoval v článku: Příprava způsobem Tereré. Nebudu se proto zde tomuto tématu šíře věnovat, ale pro jistotu si celý proces ve zkratce zopakujme. Nápoj připravujeme klasickým způsobem a pro zalívání využíváme ledovou vodu nejlépe s kostkami ledu. Výborně poslouží několik plátků citrónu nebo pomeranče.

Maté Russo

Nelze rovněž nezmínit na celém světě velmi oblíbenou přípravu Maté Russo, často také nazývanou Terreré Russo. Tomuto způsobu přípravy jsem se na těchto stránkách již také věnoval: Maté russo – tajemství odhaleno!. Proto jen velice krátce. V tomto případě je voda zcela nebo z velké části (vhodná je kombinace s ledem) nahrazena džusem z citrusových plodů nejlépe čerstvě vymačkaným. V Brazílií se velké popularitě těší broskvový džus.

Ledově osvěžující Yerba maté

Maximálně rychlá a jednoduchá příprava. Velice osvěžující nápoj, který dodá čerstvou energii do žil.

  1. Použijeme sáčkovanou Yerba maté nebo nasypeme vrchovatou lžíci do speciálního papírového filtru na čaje – je trošku jemnější než klasický kávový filtr a lze je koupit téměř ve všech prodejnách se sypaným čajem,
  2. Sáček vložíme do velké sklenice a zalijeme ledovou minerálkou,
  3. Počkáme pár minut +/- 10 až voda začne přecházet do tmavějších odstínů zelené,
  4. Přidáme několik kostek ledu, pár kapek citrónové šťávy nebo trochu aloe vera.

Rychlé, jednoduché, zdravé a osvěžující.

Borůvkový Yerba maté smoothie

Velice chutný koktejl z Yerba maté, ideální na rozpálená letní rána po probdělé noci. V tomto případě budeme navíc potřebovat mixér, jogurt, čerstvé nebo mražené borůvky.

  1. Připravíme šálek opravdu silného Yerba maté,
  2. Dáme několik kostek ledu do mixéru a zalijeme dříve připraveným Yerba maté,
  3. Přihodíme plátek čerstvého zázvoru,
  4. Zároveň přidáme hrst borůvek,
  5. Nakonec mixér doplníme čtvrtinou šálku bílého jogurtu,
  6. Vše důkladně a hlavně dohladka vymixujeme.

Nyní můžeme podávat. Přeji příjemné letní ráno :-).

Různých kombinací je nepřeberné množství. Určitě se nebojte experimentovat a hlavně se svými výtvory podělte s námi!

Štítky: , , , , ,

Diskuse k článku

  1. rajtyš

    Dub 18th, 2009

    při hledání čehosi na internetu jsem na jedněch stránkách objevil recept na maté s pivem. jednalo se v podstatě o terreré, ale zalívané namísto vody vychlazeným pivem. z počátku mě to příšlo podivné, ale pak jsem vyzkoušel a bylo to vynikající. použil jsem tedy nealkoholické pivo ale i tak se hořkost piva a hořkost maté příjemě doplňovali a bublinky tomu dodali šmrnc.. yerbu jsem použil klasickou Taraguii, ale možná by byla lepší „sin palo“. takže tak..

  2. Radek Swaczyna

    Dub 20th, 2009

    Díky za zajímavý tip. Kombinace Piva a Yerba maté mi zatím na mysl nepřišla, ale může to být opravdu povedený kousek. Vyzkouším a dám vědět…

  3. Mariana

    Dub 20th, 2009

    Radku, ráda bych Vás kontaktovala, ale nemohu zde najít odkaz na Vaši e-mailovou adresu. Jsem z Argentiny a také se zajímám o yerbu mate. Děkuji.

  4. Radek Swaczyna

    Dub 21st, 2009

    Tento neduh stránek si uvědomuji a v brzké době se určitě změní, včetně několika dalších novinek. E-mail zaslán…

Zapoj se do diskuse