Závislost na Yerba maté?

Publikováno: 19.02.10, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, 15 komentářů

Závislost na Yerba maté?

Je možné propadnout závislosti na Yerba maté? Je vůbec regulární popíjení tohoto pradávného nápoje z Jižní Ameriky zdraví prospěšné? Otázky, které si možná položí každý kdo Yerba maté vyzkouší poprvé nebo začne tento nápoj pravidelně konzumovat. Ovšem určitě k nim musíme přistupovat s určitým nadhledem.

Psychická závislost?

Žijeme ve společnosti, která je ve své konzumnosti závislá na kde čem: televize, internet, iPod, čokoláda, móda, sledování bulváru, sportování, nákupy a mnoho dalších. A přesně z tohoto úhlu pohledu se můžeme bezesporu stát závislí i na Yerba maté a rozšířit tak početné řady yerbaholiků po celé Latinské Americe.

V tomto případě a troufám si tvrdit, že je tomu tak u naprosté většiny regulérních pijáků se jedná hlavně o nadšení pro danou věc. Vášeň pro kulturu, která je s popíjením Yerba maté spojená. Mánie na sbírání a výběr zajímavého příslušenství. Testování a degustování různých druhů a značek Yerba maté a především pak relaxace při vychutnání si prvního doušku nápoje a v neposlední řadě popíjení v kruhu přátel.

Fyzická závislost?

Samozřejmě nesmíme zapomínat, že Yerba maté je nápojem hlavně na kofeinové bázi a jemu spřízněných látek. Dokáže tělo i mysl pořádně nakopnout.

Mezinárodní organizace pro výživu uvádí, že bezpečnou každodenní hranicí pro příjem kofeinu je 300 mg. V případě Yerba maté se hodnoty pohybují v mezích 50 až 100 mg na jednu průměrnou dávku, navíc při tradiční přípravě rozloženou do celé řady nálevů. Můžeme se pak řídit tím co bylo řečeno v článku Kofein nebo matein v Yerba maté – všeho s mírou a určitě nevznikne žádný problém.

Druhou nespornou výhodou je obsah celé řady vitamínů, minerálů a aminokyselin. Na jejich částečný výčet se můžete podívat na stránce Yerba maté plné vitamínů a minerálů. Jak již bylo na těchto stránkách několikrát zmiňováno Yerba maté dokáže pozitivně působit na lidský organismus a vše například podporuje nedávno zveřejněná studie o značné pomoci při odbourávaní cholesterolu.

Takže ano, kofein dokáže vyvolat určitou závislost, ale při běžné konzumaci (1 až 2 naplněných Kalabas) nám určitě žádný problém nehrozí, spíše naopak!

Jste závislí na Yerba maté?

Musím se přiznat. Z výše zmíněného závislý na Yerba maté jsem, protože mě Yerba maté nesmírně baví :-). Rád si pravidelně dopřeji pořádně naplněnou Kalabasu a určitě rozšiřuji nadšené řady yerbaholiků. Ovšem jsem za rád.

Jaká je situace u Vás? Jste taky závislí na Yerba maté?

Štítky: , , ,

Diskuse k článku

  1. rajtyš

    Úno 20th, 2010

    100% závislák :)

  2. Mefisto

    Úno 24th, 2010

    Také závislost, psychická i fyzická. Maté a zelený jasmínový čaj. Maté má ale samozřejmě navrch :-)

  3. Wrána

    Dub 12th, 2010

    No… taky sem asi matéholik…

  4. Lukas

    Kvě 6th, 2010

    Taky závislák : – )

  5. plumpkin

    Srp 30th, 2010

    Jej, já piju tak pět až osm nálevů denně, z jedné dávky. Ech, koukám, že je to hodně, ale stejně se mi furt klíží oko :) Chtěla jsem se zeptat (marně to hledám) jak je to s yerba maté a dětmi? Jestli stejně jako kávu(tak od 16ti či 17ti). Jihoamerické děti popíjejí maté ve stejné míře jako rodiče? A krevní tlak? Zlepšuje, zhoršuje, nechává tak jak je? U kávy se většinou rozumí, že dítě – teenager se samo na kávu naučí až bude potřebovat, ale kalabasa je tak přitažlivá vzhledem, že dítě překoná nahořklou chuť mnohem dříve než pro něj může být bezpečné, zdravé. Stanovuje se nějaká věková hranice?

  6. Jan Noga

    Led 23rd, 2011

    Zavislost, ale zdrava :)

  7. Peter

    Dub 3rd, 2011

    100% zavisly ale otazka je ked si urobim jednu malu „Bombu“ (ako to volaju v Brazilii) a zalejem ju 5x – objem vody asi 0,7l..je to ok? ako kazdy zavislak, niekedy je mi to malo….hlavne ked si dam rano a po obede by som daval znova..

  8. Tomi

    Čvc 17th, 2011

    Čau lidi, miluju maté a piju ho hodně často a rád. Nejsem moc zvyklej psát příspěvky, ale tentokrát se s vámi o nabyté informace podělim. Jenže jsem zjistil, že mám hodně zvrácenej zlozvyk ( a možná i díky za ně), že si prověřuju různé stránky pohledu na určité věci, co dělám. Tzn. že i maté, které mi vždycky pozvedne den a jedu jak fredka celej den, jsem si začal zjišťovat různé informace o maté. Jak se to stává čím dál populárnější všude možně, začínaj se také vynořovat různé úvahy, studie, pohledy, rizika… A protože česká republika je v tomhle značně omezená, nezbývá než čerpat z anglických zdrojů… Je pozoruhodné, co všechno jsem se dozvěděl a radši bych to vůbec nevěděl, protože ne všechno je v harmonii, kterou jsem si při pití maté představoval. Ale k věci. Zjišťoval jsem si různé studie, rizika a celkové související nepříjemnosti z pití maté, protože při pití maté na lačno jsem se cítil ze začátku dost ok, ale pak mě začínala lehce pálit žáha a když jsem to trochu s matéčkem přehnal, měl jsem takový divný pocity, že jsem se trochu překofeinoval a znáte to. Tak jsem si zchecknul různé en stránky a nestačil jsem se divit. Spousta studií byly udělána na maté a zjistilo se i mnoho nepříjemných informací. Třeba že časté pití maté zvyšuje riziko rakoviny, může to mít nepříjemný důsledek na ledviny, zvyšuje krevní tlak… Docela jsem se zděsil, co všechno je z týhle vychvalovaný, dietní a všelijak prospěšný kytky za nepříjemnosti. Nechci nikoho odrazovat, ani nebudu. Já sám jsem se docela zděsil, a trochu jsem začal o tom přemýšlet. No, vzhledem k tomu, že jsem si nedávno koupil asi 2,5 kg různejch matéček, tak mě to moc nepotěšilo. Nepřestávám pít maté, ale asi změním svoji strategii. Chtěl jsem tímto příspěvkem předat myšlenku lidem, kteří se o maté zajímají a povzbudit je k tomu, aby si zjišťovali informace nejenom podporující „svoje teorie prospěšnosti“ matéčka, ale taky i něco proti. Komunika českých matéčkařů je značně omezená oproti zahraniční komunitě, a téměř nikde jsem se nedočetl o závažnějších proti-názorů na matéčko. A to myslím není dobře. Přidávám odkazy (samozřejmně v EN), kde jsem se dočetl o tom, co teď popisuju. Přeju jenom dobré zkušenosti s matéčkem, ale nepřehánějte to…

    http://www.livestrong.com/article/21659-yerba-mate-negative-side-effects/

    http://www.caring4cancer.com/go/cancer/nutrition/questions

    http://www.ehow.com/facts_4853619_yerba-mate-negative-side-effects.html

  9. Tomi

    Čvc 17th, 2011

    Hele prosim tě moderátore, jak to tak po sobě čtu, tak zjištuju, že bych měl před odesláním kontrolovat svoje výplody, takže prosimtě oprav nějaký ty skloňování a jiný věci. Zní to dost divně… Zasahoval jsem do toho po dopsání textu a taky to tak vypadá. A i kdyby ne, tak snad si z toho šílenci matéček vezmou to, co jsem se snažil poslat dál. Good luck!

  10. Radek Swaczyna

    Čvc 21st, 2011

    Tomi: Dobrý postřeh a příspěvek. Obrovský prvotní boom pití Yerba maté na celém světě před několika léty zapříčinil i objevování až zázračných zpráv. Po této fázi zcela pochopitelně vypluly na povrch i zcela protichůdné závěry.

    Kde je ovšem pravda?

    Určitě nejde úplně ignorovat tyto články, ale zároveň určitě nepropadat takové panice :-).

    Jedno je jisté a zaznělo to na těchto stránkách již několikrát, všeho s mírou a nic se nesmí přehánět.

    „Studie“, které totiž poukazují na špatný vliv Yerba maté jsou zcela protichůdné lékařským studiím, které dokládají zcela jasný opak. Ať už to je snižování rizika rakoviny, snižování cholesterolu atd. atd. Rovněž zatím jsem v těchto článcích neviděl jasné informace na jakém vzorku a v jakém rozsahu a odkud tyto informace pocházejí.

    Zároveň je si nutné uvědomit, že v místech, kde se tyto výzkumy provádějí je spotřeby Yerba maté na zcela jiné úrovni, kdy se v průměru konzumuje až 2kg Yerby měsíčně. Lidé z Jižní Ameriky jsou rovněž poměrně známi značnou láskou k cigaretám nebo konzumaci grilovaného masa. Což člověku nepřidá a může to značně zkreslovat výsledky, na což jsem viděl několikrát v těchto článcích poznámky.

    Takže pořád i nadále tvrdím, že PITÍ YERBA MATÉ JE ZDRAVÉ :-).

  11. Pike

    Bře 8th, 2012

    Dobré vlákno,

    Připojím se s podobnými zkušenostmi každodenního pití maté po dobu cca 2let. Dávku dávám 2násobnou než bývá v čajovnách dávka obvyklá. Tj. spotřeba za podobné období jde jen u mně rozhodně do kilogramů. Pravdou je, že se zprávy o negativních účincích objevovat začínají.

    Dokonce i páter Ferda se zmiňuje o negativních účincích na srdeční svalstvo a stehna konkrétně u maté a gruzínského čaje viz. ‘REJDÁK, Zdeněk, Páter František Ferda, nakladatelství Eminem’. Ferdovy diagnózy a recepty neměly moderní ‘vědecký základ’ nicméně byly přesně empiricky dokázány a jako takové naopak doplňují ony výše zmíněné ‘výzkumy a studie’.

    Jak píšete: nepříjemné zprávy

  12. Pike

    Bře 8th, 2012

    Každopádně Tomi, díky za linky…

    :).

  13. Jan

    Bře 18th, 2012

    100% závislý :-) nejlepší je uzená varianta. nejlepší čaj na světě teda pokud vám neujede ruka z dávkování. já dávam 2až3 lžički na klasický hrnek. chci upozornit na jednu věc zkusil jsem ze zvědavosti dát dvě polévkové lžíce na hrnek. Proboha to nedělejte! větší dryják sem nezažil !
    a odpusťte mi ten výraz ta sr-čka co následovala neměla obdoby.
    jinak jestli to smí pít děti mam vyzkoušeno u uzeného maté tak čtvrtý až pátý nálev čim světlejší barva tím lepe vypadá asi takhle http://en.wikipedia.org/wiki/File:Spider_in_amber_(1).jpg (dokud to má chuť).Teď jsem si zase udělal první nálev a barva vipadá jako ten jantar na http://minersnerost.blog.cz/0802/ceske-jantary

  14. Honza

    Čvc 26th, 2012

    Nemyslím si, že by nadměrné popíjení Yerba Maté bylo zdraví škodlivé. Jinak už začínám být také závislý :-)

  15. Lupen

    Úno 5th, 2013

    A co teprve maté s cocou! To je teprve nakopávačka.
    Jsem velký příznivec obou, ale zároveň nejsem na nějaké rituály, takže nejradši kupuju sáčkované a normálně do hrnku. Ale louhuju až do vypití :-).

Zapoj se do diskuse