Objevení Yerba maté Jezuity

Publikováno: 26.01.09, Rubrika: Historie a filozofie, Bez komentáře

Rostoucí popularitu nápoje Yerba maté můžeme datovat přibližně do poloviny XVII století. V té době do delty jihoamerické řeky Parma, kterou obývaly indiánské kmeny Guarani, přibyli Jezuité. Záhy objevili, že velice oblíbeným doplňkem stravy nebo lépe řečeno pochoutkou indiánských kmenů byly listy stále zeleného keře, později nazývaného Cesmína paraguayská. Žvýkání těchto listů zázračně odstraňovalo únavu, projasňovalo mysl a při dlouhých pochodech mírnilo pocit hladu.

Jezuité téměř okamžitě po svém příchodu začali zakládat speciální plantáže pro pěstování Cesmíny paraguayské. Oceňovali zejména blahodárné účinky této rostliny na lidský organismus a patřili mezi velké propagátory pití nápoje připraveného z vysušených a rozemletých listí. Díky těmto aktivitám si značnou popularitu nápoj získal i v Evropě jako alternativa asijského čaje. Pěstování a posléze export Yerba maté představoval pro jezuitský řád v Jižní Americe hlavní zdroj příjmu.

Zlom nastal s blížícím se koncem XVIII století, přesněji řečeno v roce 1773, kdy celý jezuitský řád díky bulle papeže Klimenta XIV zůstal zrušen. Tento akt se významně dotkl rovněž plantáží rostlin, které ze dne na den zůstaly neobdělávány a nevyužívány. Popularita nápoje prudce poklesla a dochovala se téměř výhradně mezi původním obyvatelstvem.

Zásadní obrat nastal o více jak století později. V roce 1892 totiž svou první plantáž v Paraguaji zakládá legendární Frederico Neumann. Díky svým obchodním dovednostem si nápoj Yerba maté získává opět extrémní popularitu. V zemích jako Paraguay, Argentina, Uruguay nebo Brazílie se Yerba maté stává národním nápojem. Lahodný doušek Yerba maté si tak můžeme vychutnat dnes i my.

Štítky: , ,

Zapoj se do diskuse