Jak pečovat o dřevěné pohárky na Yerba maté?

Publikováno: 18.03.10, Rubrika: Příslušenství, 11 komentářů

Jak pečovat o dřevěné pohárky na Yerba maté?

Dřevěné nádobky si při přípravě Yerba maté získávají čím dál tím větší oblibu, ale mnoho lidí přesně neví jak o tyto pohárky pečovat nebo se jím všemožně deformují a praskají. Existuje ovšem několik jednoduchých tipů, které z velké míry dokážou tyto neduhy eliminovat.

Jednotlivé druhy a výběr pohárku

Nejčastěji se můžeme v naších končinách setkat s dřevěnými pohárky na přípravu Yerba maté vyrobenými ze dřeva Algarrobo, Citrónovníku a pak především z posvátného dřeva Palo Santo, kterému sem již zde věnoval samostatný článek: Pohárek z Palo Santo. Stručně řečeno dřevo si získalo popularitu zejména díky svým mimořádným vlastnostem, které zaručují jednoduché zpracování, často zajímavé aroma silici a hlavně výdrží, ale na oplátku potřebují mírně odlišnou péči oproti klasické Kalabase.

Na trhu existuje celá řada různých tvarů, zdobení nebo plechového kování a nelze jednoznačně říci, které nádobky preferovat před ostatními, protože v mnohém záleží od osobních preferencí. Ovšem lze konstatovat, že na samotném vrcholu stojí pohárky vyrobené ze dřeva Palo Santo, které jsou navíc plně okované. Tyto nabízejí kromě jiného mimořádnou trvanlivost, ale musíme se připravit, že nás něco budou stát. Mezi uživateli jsou pak rovněž hodně populární menší pohárky vyrobené ze dřeva Algarrobo. Všeobecně můžeme vycházet taky z předpokladu, že různé kování nám prodlužuje životnost nádobky.

Základní péče

Velmi důležitým faktorem pro dlouhou životnost dřevěné nádobky je provedení procesu Currádo – zajetí pohárku, který se různí od přípravy Kalabasy a pro jistotu si ho ještě jednou připomeneme:

  1. Pohárek dobře vymyjeme vlažnou vodou,
  2. Pohárek vytřeme a ponecháme důkladně vyschnout,
  3. Důkladně vymažeme dřevěné části tukem – nejlépe olivovým olejem nebo máslem,
  4. Odstavíme na jeden den bokem v pokojové teplotě,
  5. Následně důkladně vymyjeme tuk, který nevsákl vlažnou vodou, vytřeme do sucha a tradičním způsobem připravíme Yerba maté.

Před prvním použitím se přeci jenom tento proces doporučuje opakovat, protože nikdy nevíme jak dlouhou nádobka stála v obchodě nebo v jakých podmínkách byla skladována. Tuto základní péči je rovněž vhodné opakovat v pravidelných časových odstupech, zejména v případě, že pohárek nepoužíváme velmi pravidelně. Dřevo se tímto promašťuje a zachovává si své vlastnosti i při velkých výkyvech teplot a vlhkosti.

Používání dřevěného pohárku

Drtivá většina lidí je naučená z používání Kalabasy je co nejrychleji vyčistit, vymýt a rychle vysušit. Můžu bez okolků říct, že z toho pramení všechny problémy spojené s praskáním nebo deformacemi. Tvrdé dřeva, jakým je právě Palo Santo nebo Algarrobo, jsou náchylné na velké výkyvy vlhkosti potažmo rychle vysychání a vysoké teploty. Navíc obsahují značné množství pryskyřice, která tento efekt dokáže ještě více stupňovat.

Doporučované je pak hlavně zajistit pozvolnější vysychání pohárků. V samotné praxi to pak funguje tak, že kdo používá nádobku opravdu pravidelně nechává vylouhovanou náplň uvnitř až do další přípravy Yerba maté a pouze těsně předtím ji důkladněji vyčistí. Pohárek pak přechovává na místě, kde není příliš vystaven velkému teplu nebo přímému slunci. Z toho pak vychází, že čím míň speciální péče tím lépe.

V případě, že dřevěnou nádobku využíváme pouze sporadicky, je zde možnost ji naplnit například vodou a odstavit nebo pravidelně ji zvlhčit. Mnoho lidí pak právě v takových situacích vytře vnitřek nějakým tukem a provede jistou obdobu Curráda. Pokud vlastníme pohárek, který není plně zvenčí okovaný je rovněž možností pravidelně do dřeva vetřít včelí vosk. Samozřejmostí je pak přechovávání na místě, kde není vystaven vysokým teplotám.

Shrnutí na závěr…

Důležité je důkladně provézt zajetí dřevěného pohárku a pokud možno ho pravidelně opakovat. Při používání není nutné nádobku okamžitě čistit nebo sušit a spíše naopak ji nevystavovat vysokým teplotám a příliš rychlému sušení. Je nutné zajistit pozvolné vysychání ponecháním vylouhovaného obsahu uvnitř, promaštěním nebo naplněním vodou.

V případě, že máte nějaké své vlastní tipy na používání dřevěných pohárků určitě se podělte v komentářích s ostatními.

Štítky: , , ,

Diskuse k článku

  1. Machito

    Bře 19th, 2010

    Tak z vlastní zkušenosti mohu říci, že dřevěné nádobky jsou velmi praktické. Hlavně ty plně okované můžu jedině doporučit, u těch se mi ještě nestalo, že by nějaká popraskala – ani při rychlém sušení. Na častější používání mám jednu z obyčejného dřeva, ale těm z Palo Santo se opravdu nic nevyrovná. Zajímavá kresba a výrazná vůně tohoto dřeva jen umocňuje požitek z pití Yerba maté. :-)

  2. Radek Swaczyna

    Bře 22nd, 2010

    Přesně tak, ty vonné silice co jsou v Palo Santo, velmi příjemně voní a údajně hlavně pryskyřice, které dělá poměrně charakteristické zabarvení toho dřeva, má mít i značně pozitivní účinky. Indiáni Guarani ji poměrně úspěšně využívají ve své medicíně.

    Tak nebo onak, jedná se o velmi dobrou investici :-).

  3. Lukas

    Kvě 4th, 2010

    Mám jednu otázku, která se týká „zajetí“ dřevěného pohárku. Týká se to toho , že když nemám olivový olej, tak chci na vymazání použít máslo. A moje otázka zní, jestli mám to máslo uškvařit, nebo rovnou pohárek vymazat máslem „syrovým“. Možná je to hloupá otázka, ale pro mně důležitá, protože nechci nic zkazit. Za odpověď děkuji předem.

  4. Radek Swaczyna

    Kvě 4th, 2010

    Určitě použití nepřepuštěného másla není vůbec na škodu. Jde především o tuk a ten je v másle v hojném počtu. Takže problém to v žádném případě není a po následném dobrém opláchnutí už vůbec ne.

  5. Bessie

    Kvě 14th, 2010

    Ahoj, Radku. Vlastním dřevěný pohárek a mám na tebe takový závažný dotaz. Nedávno se mi na dně pohárku objevily první stopy plísně. ( objevil se takový te bílý „čičik“)
    Tak jsem pohárek důkladně vymyla. A teď nevím, zda-li o pohárek dobře pečuji. Podle mně jsem neudělala nic špatného. Nic navíc a nic na víc. Prosím o rychlou odpověď. Děkuji

  6. Radek Swaczyna

    Kvě 14th, 2010

    Ahoj Bessie, musím na rovinu říct, že s důkladně zajetým pohárkem a následnými problémy s plísní jsem se ještě nesetkal.

    Vyzkoušel bych určitě pořádně pohárek dezinfikovat nějakým vysokoprocentním alkoholem a pak provézt poctivě currádo, o kterém tady byla zmínka. Poté věnovat dřevěné nádobce základní péči.

  7. Bessie

    Kvě 16th, 2010

    A jak dloho ten alkohol mám v pohárku nechat působit???

  8. Radek Swaczyna

    Kvě 31st, 2010

    Ahoj, není nutné nechávat alkohol v nádobce příliš dlouho. Postačí několik minut, maximálně několik desítek minut. Většinou plíseň není nijak hluboko pokud se brzy zasáhlo :-).

  9. Nomaell

    Lis 13th, 2011

    Ahoj. Pro ošetření včelím voskem jsem zkusil udělat krém z olivového oleje, včelího vosku a medu. Je senzačně vláčný a dobře se do pohárku vtírá. Navíc při každé přípravě maté se postupně zapíjí do pohárku. Zabránění rychlému vysychání se dá zabránit zmenšením prostoru kolem pohárku – tedy například nerezovou trubkou o něco větší v průměru než pohárek a s dnem s vyvrtanou dírkou pro odvětrání. Když po dopití maté nechám lísky v pohárku a přiklopím tímto poklopem, určitě bude relativní vlhkost u pohárku větší než v okolí…. ale to je zatím moje teorie, kterou co nejdříve vyzkouším….. provedu pozorování a dám vědět….

  10. Pavel

    Led 16th, 2012

    Nevíte někdo, kde se dají koupit? Můžete někoho doporučit? Když tak prosím na email

  11. Pavel

    Srp 8th, 2014

    Sorry za off topic. Píšu do posledního článku. Jen chci říct ze toto je super web s velkým množství informaci a zajímalo by mě proč je už tak dlouho mrtvý.

Zapoj se do diskuse