Co opravdu znamená slovo Maté?

Publikováno: 19.01.09, Rubrika: Příslušenství, Bez komentáře

S pojmem maté – nebo také matéro – se v Jižní Americe nejčastěji setkáme při označování nádoby, která se používá pro pití nápoje Yerba maté. Samotné slovo maté pochází z původního slova matí z domorodého jazyka kečua, které indiáni používali pro označování nádob určených k pití nejrůznějších nápojů. V průběhu času a díky zvyšující se popularitě pití Yerba maté, se mezi lidmi označení maté začalo používat čistě ve spojení s přípravou nápoje Yerba maté.

Pokud bych měl být opravdu přesný, tak v dnešní době se již běžně – zejména v Evropě – slovo maté používá pro označení samotného nápoje připraveného s lístků Cesmíny paraguyayské.

Pro výrobu nádoby maté se v Jižní Americe používala celá řada různých materiálů. Mezi nejpopulárnější bezesporu patří nádoby vyrobené z:

  • tykve – druh dýně Kalabasa,
  • dřeva – zejména z Palo Santo, Algarrobo, Palo de rosa, Lapacho a Citrónovníku,
  • kovů – stříbra, alpaky a nerezu,
  • rohů zvířat – nádoba nazývána Guampa,
  • keramiky.

U nás se nejčastěji v čajovnách, různého druhu prodejnách nebo domácnostech setkáme s nádobou vyrobenou z tykve Kalabasy, ale popularitu si rovněž získaly nádoby keramické.

Je dobré si pamatovat, že maté z přírodních materiálů je nutné před prvním použitím vhodně připravit. Nejchoulostivější jsou již zmíněné Kalabasy, které vyžadují tak zvané Currádo. Na druhou stranu vhodně připravená (zajetá) a kvalitní nádoba z přírodního materiálu, svému majiteli nabídne mnohem lepší požitek z pití Yerba maté.

Štítky: , , , , ,

Zapoj se do diskuse