Espresso a Yerba maté

Publikováno: 23.04.09, Rubrika: Příprava nápoje, 17 komentářů

Zvláštní spojení? Ano, na první pohled tato kombinace může působit značně exoticky, ale nenechte se zmást. Příprava v kávovaru na espresso může být velice zajímavou alternativou k tradičnímu podávání Yerba maté.

V drtivé většině kávovaru na espresso lze připravit Yerba maté bez jakéhokoliv problému. Výsledný nápoj se začíná těšit velké oblibě a někteří výrobci velmi rychle reagovali na tento trend a uvedli na trh speciální druhy určené speciálně pro přípravu v espressu. Prodávaná Yerba maté se především vyznačuje mnohem jemnějším mletím.

Kromě základní přípravy nápoje Maté Espresso si popularitu získává celá řada různých kombinací a verzí Maté Espressa. Především za oceánem v Jižní a Severní Americe lze potkat takto připravené Yerba maté v klasických kavárnách.

Maté Espresso

Základní příprava Maté Espressa se samozřejmě v několika zásadních bodech liší oproti klasické přípravy kvalitního espressa.

  1. Yerba maté nasypeme do předehřáté páky na dvojitou porci espressa a dostatečně upěchujeme,
  2. Naplněnou páku dotáhneme do hlavy espressa tak, že se nemůže pohybovat,
  3. Kávovar pustíme na delší dobu a získáme přibližně 100 ml až 120 ml výsledného nápoje,
  4. Maté Espresso je hotovo.

Pro kvalitnější přípravu doporučuji Yerba maté dodatečně pomlít a rovněž použít kvalitní vodu.

Maté Cappuccino

Klasická kombinace s napěněným mlékem, která jednoduše řečeno nesmí chybět. Správné Maté Cappuccino tvoří 1/3 mléčné pěny, 1/3 mléka a samozřejmě 1/3 Maté Espressa.

  1. Do šálku o velikosti 200 ml si připravíme jednu porci Maté Espressa, která zaplní 1/3 objemu,
  2. Pomocí páry z trysky si připravíme hustou mléčnou pěnu. Sklepnutím pak dosáhneme oddělení mléčné pěny a mléka od sebe,
  3. Šálek s připraveným Maté Espressem doplníme 1/3 horkého mléka a na závěr opatrně doplníme hustou mléčnou čepici,
  4. Nápoj je hotov a jeho vrch můžeme ještě vhodně ozdobit.

Maté Latté

Velice oblíbená kombinace klasického Maté Espressa s horkým mlékem. Zajímavou alternativou se může stát použití mléka sojového nebo rýžového. Výborným doplňkem jsou rovněž různá ochucovadla.

  1. Do větší sklenice připravíme jednu porci Maté Espressa, která zaplní necelou polovinu objemu,
  2. Připravíme si horké mléko s trochou mléčné pěny a pro jistotu ještě nádobku sklepneme,
  3. Sklenici s připraveným Maté Espressem doplníme horký mlékem a dovršíme trochou husté pěny,
  4. Oblíbené Maté Latté můžeme doplnit o ochucený sirup.

Příprava Yerba maté v kávovaru na espresso tak nabízí úplně nové možnosti a jak je vidět osvědčit se můžou i klasické způsoby přípravy kávy.

Zkoušeli jste již takto připravené Yerba Maté?

Štítky: , , ,

Diskuse k článku

  1. rajtyš

    Dub 24th, 2009

    někde jsem se dočetl, že se může obyčejná yerba přesít přes sítko a takto získaný prach se pak dá použít na přípravu maté espresso. bohužel to zatím nemám vyzkoušené, ale chystám se na to za použití takového toho presovače, co se staví přímo na sporák. pak dám vědět jak to dopadlo :)
    přeji pěkný den a co možná nejméně ucpanou bombillu..

  2. Radek Swaczyna

    Dub 24th, 2009

    Abych se přiznal tak klasické Maté Espresso mi zas tolik nevyhovuje a dávám přednost tradiční přípravě s vrchovatě naplněným pohárkem, která sebou nese určitý „rituál“.

    Ovšem kombinace s hustě napěněným mlékem a silným nálevem z Yerba maté má opravdu něco do sebe :-). Někomu se sice asociují špatné vzpomínky z dětství na černý pytlíkový čaj s mlékem, ale u mně je to pravý opak a docela pravidelně si tuto kombinaci dopřeji.

    Pro inspiraci na trochu jinou přípravu Maté Latté bez použití kávovaru se můžeme podívat na video: http://video.about.com/coffeetea/Yerba-Mate-Latte.htm. Enjoy!

  3. Roman

    Dub 24th, 2009

    Umřel už někdo na předávkování? :)

    Ale vážně, předpokládám, že maté je zdravější a příjemnější náhražka kávý, třeba jako čaj. Rádbych se však dozvěděl jaké množství je přijatelná denní dávka, aby to doktor nepoznal:)

    chystají se nějaké degustace, přednášky, nebo něco vtom stylu?

    zdravím

  4. Radek Swaczyna

    Dub 27th, 2009

    Zdravím,

    na předávkování určitě nikdo nezemřel – aspoň neslyšel jsem o tom – nejnižší zaznamenána dávka kofeinu, která způsobila smrt je 3g a to představuje přibližně 30 dávek kofeinu v rychlém sledu za sebou a to představuje přibližně 40 litrů nápoje. To je už pořádná porce :-). Uvádí se ovšem, že normálně zdravý člověk dokáže vstřebat mnohonásobně větší množství až 10 g kofeinu.

    Určitě nic se nemá přehánět a domnívám se, že 1x maximálně 2x denně tradičně připravené Yerba maté je dostačující. Více informací například v článku: Kofein nebo matein v Yerba maté?.

    Velice zajímavý dotaz na degustaci a přednášky… Bohužel, aktuálně o žádné konkrétní nevím, ale je v plánu brzy uspořádat malou prezentaci a s dostatečným předstihem se dá vědět.

  5. Jorge Yerba

    Dub 27th, 2009

    …tak jsem zkusil dat ten zlaty poklad inku do paky sveho kavovaru a pripravil po italsku…hned od pocatku me nadchla nadherna,jemnejsi vune,nez jakou ji znam ze standartni pripravy a la kalabasa…dokonce i crema,neboli pena se mi nahladine udelala,jak ji zname z espressa…za to chut pro me byla zklamanim…nic moc…takze pokud muzu doporucit,tak hlavne kvuli rychlosti pripravy a nadherne vuni takhle pripraveneho mate…

  6. Jorge Yerba

    Dub 27th, 2009

    …tak jsem zkusil dat ten zlaty poklad inku do paky sveho kavovaru a pripravil po italsku…hned od pocatku me nadchla nadherna,jemnejsi vune,nez jakou ji znam ze standartni pripravy a la kalabasa…dokonce i crema,neboli pena se mi nahladine udelala,jak ji zname z espressa…za to chut pro me byla zklamanim…nic moc…takze pokud muzu doporucit,tak hlavne kvuli rychlosti pripravy a nadherne vuni takhle pripraveneho mate…

  7. Radek Swaczyna

    Dub 28th, 2009

    Velmi dobrý postřeh. Ovšem znám lidi, kterým jemnější a méně zemitá chuť vyloženě vyhovuje. Dokonce jsem zaznamenal na internetu americkou franchisu, která se zaměřuje především na přípravu Yerba Maté v kávovaru na espresso.

    Při svých vlastních pokusech jsem rovněž zkoušel několik stupňů mletí a je to opravdu znát – ostatně jako u kávy. Otázkou pak je, zda je možné vyladit Yerba maté do té míry, že nabídne opravdu typickou chuť prostřednictví espressa…

  8. Radek Swaczyna

    Dub 28th, 2009

    Velmi dobrý postřeh. Ovšem znám lidi, kterým jemnější a méně zemitá chuť vyloženě vyhovuje. Dokonce jsem zaznamenal na internetu americkou franchisu, která se zaměřuje především na přípravu Yerba Maté v kávovaru na espresso.

    Při svých vlastních pokusech jsem rovněž zkoušel několik stupňů mletí a je to opravdu znát – ostatně jako u kávy. Otázkou pak je, zda je možné vyladit Yerba maté do té míry, že nabídne opravdu typickou chuť prostřednictví espressa…

  9. badger

    Říj 10th, 2009

    hmm. tak at ladim hrubost mleti, jak ladim.. porad se mi ucpava sitko v pace. :(

  10. Radek Swaczyna

    Říj 11th, 2009

    Zajímavé, osobně mám zcela opačnou zkušenost…

    Možná dobrým tipem, může být obracení naplněné páky vzhůru nohama a pořádné protřepání – stejně jako Kalabasu nebo nádobku. Pak trochu nalít studenější vody přímo do páky, ať si Yerba maté sedne víc a nespálí se.

  11. badger

    Říj 16th, 2009

    Yop.. tak obrácení páky a setřepání pomohlo. Takže shrnuto a podtrzeno.. Taragui sin palo, v mem kafemlynku eta 0067 semlit na trojku hrubost cca 12g teto yerby, nasypat do paky na dve presa, otocit vzhuru nohama, setrast prach, upechovat, navlhcit studenou vodou, zavrit do paky a udelat cca 100ml napoje. Jednoduche rychle a kvalita celkem uchazeji.. pokud mate levnej presovac s termoblokem, ktery se nahreje nez pripravite yerbu do paky tak k snidani idealni. :)

  12. badger

    Říj 16th, 2009

    a.. kdyz v tom jeste rozmichate lzicku dulce de leche, tak to chutna i me spolubydlici. :)

  13. Radek Swaczyna

    Říj 18th, 2009

    Tak to jsem rád, že zafungovalo… :-)

    Poměrně často v tipech na přípravu vidím kombinaci takto připravené yerby s napěněným mlékem a případně lžičkou medu. Hodně lidí si to pochvaluje.

    U nás, ale dost lidí z toho má špatně asociace z předškolních let :-). Sice dávám přednost klasice, ale po ránu zachutná.

  14. badger

    Říj 19th, 2009

    Uprimne.. ja taky radsi klasicky zpusob.. tohle spis ze jsem si to chtel vyzkouset a vysledek me ve finale celkem prijemne prekvapil.
    S napenenym mlekem je to horsi.. ten muj presovac na to nemam dostatecnej vykon a moc se mi s nim to mliko napenit nedari.. ale i jen tak s normalnim mlikem mi to celkem chutna. :)
    Akorat u me doma mi dela trochu problem vzpomenout si vzdy predem dukladne vymyt paku.. (ostatni si vetsinou radsi udelaji kafe).

  15. Radek Swaczyna

    Říj 19th, 2009

    Úplně přesně napsané. Většinou zkouším ze zvědavosti nebo ve snaze nabídnout Maté lidem, kteří ho obyčejně nepijí a výsledek mě v hodně případech příjemně překvapí.

  16. Josef Voráček

    Lis 23rd, 2013

    Dobrý den, já si dělám deně pražené Yerba Maté 1,5L je to prima ale
    myslím že bych ke spokojenosti raději 3L. Od doby co piju Yerba Maté
    káva mi nějak nechutná.

  17. rajtyš

    Pro 18th, 2014

    tak jsem se po pěti letech dostal k této přípravě a mohu říci, že nejsem zklamán ;) aroma vydatené, nápoj svěží a lehké chuti, pěna hustá.
    dával jsem klasické Rosamonte (con palo) bez žádného mletí a možná pro příště zkusím nějaké jemné „sin palo“ pro dosažení plnější chuti. mlýnek bohužel nemám…

Zapoj se do diskuse