Výroba Yerba maté

Publikováno: 27.05.09, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, 2 komentářů

Výroba Yerba maté

Celý proces výroby Yerba maté se skládá z několika základních kroků a trvá poměrně dlouho dobu. Často se využívá spojení tradičních metod a moderních technologií. Jednotliví producenti si vypracovali své originální postupy a receptury, ale obecně se jednotlivé výrobní procesy liší pouze v detailech.

V případě, že nebudeme brát v potaz pěstování Cesmíny paraguayské potažmo zakládání plantáží, můžeme celý proces výroby Yerba maté rozdělit do 6 základních kroků:

  • sklizeň – tarafa,
  • sušička – sapecada,
  • sušení – barbacuá,
  • zrání – estacionamiento,
  • mletí – molienda,
  • balení – envasado.

Sklizeň – tarefa

Sklizeň Yerba maté se provádí jednou ročně. Sklízí se celé delší větve s dobře rozvinutými listy. Při sklizni se automaticky odstraňují hrubší nebo naopak příliš jemné konce větviček. Tímto způsobem probíhá sortování základní suroviny pro zajištění určité kvality. Větvičky a lístky Cesmíny paraguayské se pěchují do obrovských pytlů a následně se převážejí do fabriky na další zpracování.

Většina producentů i nadále využívá ruční sběr, který je prováděn takzvanými tareferos. Samozřejmě s nástupem moderní techniky se vyvinuly speciální kombajny, které v dobře přístupném terénu provádějí sklizeň mechanicky.

Sušička – sapecada

V napěchované pytlovině automaticky začíná probíhat proces fermentace a oxidace. Tento proces je žádoucí, ale nesmí trvat déle než 24 hodin od sklizně. Z tohoto důvodu jsou lístky a větve vystaveny po dobu několika sekund vysokým teplotám ve speciální sušičce.

Díky tomuto kroku je proces fermentace zastaven. Listy a větvičky ztrácí většinu své vlhkosti a získávají charakterickou barvu a vůni.

Sušení – barbacuá

V zápětí se ze sušičky materiál umísťuje do speciálních vyhřátých místnosti. Kde při teplotě přibližně 90 stupňů po dobu 24 hodin, probíhá kompletní proces sušení. Vlhkost Yerba maté se dostává přibližně na 3 %. Ztrácí rovněž většinu svého objemu a hmotnosti.

V průběhu sušení nebo spíše v rychlém sledu probíhá takzvané hrubé mletí, jehož výsledkem je polotovar nazývaný Yerba maté Canchado.

Zrání – estacionamiento

Polotovar Yerba maté Canchado se následně pěchuje do jutových pytlů, které jsou označené datem sklizně a původem Yerba maté. Následuje proces zrání, který mnoho lidí považuje za jeden z nejdůležitějších, kdy Yerba maté získává sou charakteristickou chuť, vůni a barvu.

Jutové pytle se skladují ve speciálních místnostech, kde je udržována konstantní teplota a vlhkost. Zde jsou přechovávané, v závislosti od druhu, po dobu 12 až 24 měsíců.

Mletí – molienda

Proces výroby Yerba maté se dostává do jedné z posledních fázi, kdy dochází k jejímu mletí. Celý postup předchází kontrola kvality vyzrálého materiálu.

Samotný proces mletí se skládá s opakování mechanického drcení a následného sortování na vibrujícím pásu, kde je odstraněn prach nebo naopak příliš hrubé části. Celý tento postup umožňuje získat Yerba maté požadovaného vzhledu a konzistence, jinak řečeno kvality.

Balení – envasado

Celá výroba Yerba maté je završena balením. V dnešní době se tento krok již provádí čistě mechanicky. Mnoho výrobců se snaží již používat kvalitní balicí materiály pro zamezení negativních vlivů na chuť a vůni. Yerba maté špičkové kvality je pak často dodávána ve vakuových baleních.

Jak je vidět celý proces se skládá ze spojení tradiční ruční práce (postupů) a moderních mechanických technologií. Nám zbývá jediné…

Připravit si nápoj z Yerba maté a vychutnat si jeho chuť a sílu :-).

Štítky: , , , , , , , ,

Diskuse k článku

  1. Smajlík

    Čer 1st, 2009

    Způsob produkce Maté má na první pohled hodně společného s výrobou čaje, nebo se pletu?

  2. Radek Swaczyna

    Čer 1st, 2009

    Zajímavé a abych řekl pravdu, ze začátku mě to vůbec nenapadlo. Obě formy výroby a zpracování lístků se vyvíjeli před mnoha lety na zcela jiných kontinentech, kdy ještě neexistovala tak rozvinutá doprava. Určitě je tam jistý společný základ a stejně jak v případě zpracování čajových lístku i při zpracování Yerba maté jsou ty kroky obdobné.

    Dochází k určitému zavadnutí a následnému rychlému tepelnému zpracování, místo pražení u řady čajů se zde objevuje delší sušení, rolování je nahrazeno mletím atd. Celkově se proces, dle mého názoru, více podobá zpracování zeleného čaje.

Zapoj se do diskuse