Buen día Yerba maté z cestopisného cyklu Čajové ráje

Publikováno: 15.12.09, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, 4 komentářů

Buen día Yerba maté z cestopisného cyklu Čajové ráje

V českých luzích a hájích se zrodil velice zajímavý dokument Buen día Yerba maté, který je prvním dílem ze série cestopisných dokumentů z cyklu Čajové ráje. Jedná se zároveň o vůbec první český film věnovaný nápoji Yerba maté a stojí opravdu za to.

Cyklus Čajové ráje

Celý projekt Čajové ráje je především aktivitou Tomáše Kubáka, milovníka čaje, kameramana a režiséra v jedné osobě. Série dokumentárních filmů má přiblížit českým milcům čajů oblasti, které jsou zaslíbené pěstování a kultuře pití čaje, jak rovněž typickou atmosféru exotických dálek. První díl z cestopisného cyklu Čajové ráje nazvaný Buen día Yerba maté nám představí argentinskou provincii Misiones a hlavně nápoj jihoamerických indiánů Yerba maté.

Dokument Buen día Yerba maté

Dokument je rozdělen do několika tématických okruhů, které se nám obrazovou formu snaží přiblížit pěstování Cesmíny paraguayské, její sběr, zpracování, tradiční přípravu nápoje, ale rovněž výrobu dřevěných nádobek na pití a kalabas nebo speciální slámky bombilla. Nechybí rovněž představení přírodních krás argentinské provincie Misiones. Podíváme se na úchvatné vodopády Iguazu, navštívíme plantáže a zázemí známého producenta Las Marías, muzeum Yerba maté založené přes polské imigranty Szychowskich (majitelé značky Amanda) a další lokality.

Cestopis mě velice pozitivně překvapil svou kvalitou a 31 minut dokumentu uběhne velmi příjemně. Záběry jsou na vysoké úrovni, doprovází je profesionální komentář, který je navíc doplněn zdařilou hudební produkcí od skupiny Shivanam. Dobře rovněž působí, střídání záběrů z turistických atrakcí argentinské provincie s konkrétními informacemi o Yerba maté a vytváří tak poměrně zdařilý koktejl.

Ukázka z cestopisu Buen día Yerba maté


 

Buen día stojí za to

Obsahově a informačně není téměř co vytknout a kromě několika spíše kosmetických nedostatků, tak člověka překvapí konec dokumentu, protože klidně by sledoval ještě dál. Yerba maté prostě není nikdy dost :-). Buen día Yerba maté je velice zdařilým produktem.

V případě, že jste měli možnost již vzhlédnout tento zajímavý dokument, neváhejte se podělit se svým názorem.

Buen día Yerba maté z cestopisného cyklu Čajové ráje

Objednávka dokumentu Buen día Yerba maté

V případě, že budete mít zájem cestopisný dokument Buen día Yerba maté si pořídit, neváhejte a můžete tak učinit prostřednictvím jednoduchého formuláře na konci tohoto článku. DVD by nemělo chybět ve sbírce žádného pijáka Yerba maté nebo můžete udělat radost někomu blízkému.

Cena DVD v plastovém obalu je 199,- Kč. DVD je možné zaslat formou dobírky, která vychází na 80,- Kč, celkem tedy 279,- Kč za DVD i s poštovným, nebo si jej vyzvednout osobně v Zámecké čajovně LAJA.

Jméno, Příjmení:

Ulice, Číslo:

Město:

PSČ:

E-mail:

Počet kusů:

Způsob dopravy:
 Doporučený balíček dobírka Osobní odběr

Poznámka:

Štítky: , , ,

Diskuse k článku

  1. pupík

    Pro 21st, 2009

    Maté je nápoj Bohů, předaný indiánům. A díky za každou informaci která doběhne až k nám…
    Super práce! Skvělej dokument!

  2. Radek Swaczyna

    Pro 22nd, 2009

    Přesně tak, každý milovník Yerba maté má teď možnost se podívat obrazem do míst kde a jak vzniká tento nápoj, povedený dokument.

  3. absolut

    Zář 7th, 2010

    Moc povedené! Gratuluji tvůrcům!! to bych chtěl sledovat v čt..

  4. Brouček

    Zář 2nd, 2011

    Nevíte, jak se jmenuje ta písnička, co hraje v této ukázce? Dohledat se asi nedá, co?

Zapoj se do diskuse