Praktická termoska

Publikováno: 10.07.09, Rubrika: Příslušenství, 11 komentářů

Praktická termoska

Při tradiční přípravě Yerba maté se neobejdeme bez stálého přísunu teplé nebo studené vody. Jako velice praktické příslušenství a dalo by se říct téměř nezbytné, se jeví termoska. Zaručí nám dostatek vody s potřebnou teplotou a zjednoduší celou přípravu.

Termoska s vodou by měla být určitým standardem při podávání Yerba maté, jak doma tak někde v restauracích nebo čajovnách, kde by ji zákazníci měli nemilosrdně vyžadovat. V Jižní Americe zcela běžně můžeme potkat na ulicích lidi s termoskou v ruce, zavěšenou u pasu nebo na zádech. Často se rovněž můžeme setkat se speciálními automaty s teplou vodou speciálně určenou pro přípravu Yerba maté.

Velice dobře poslouží téměř každý typ termosky, ale v zemích Yerba maté zaslíbených řada výrobců nabízí speciální verze určené pro přípravu Yerba maté, které se těší značné oblibě.

Termoska pro přípravu Yerba maté

Co tak speciálního tyto termosky v sobě mají? Ve své podstatě nic zásadního, ale svým majitelům nabídnou jednu příjemnou drobnůstku. Vyklápěcí zobáček, který velice příjemně zlehčuje nalévání vody do naplněné kalabasy nebo jiné nádobky. Drobnost, která dokáže potěšit a přípravu zjednodušit.

Tyto termosky často jsou ještě opatřené různými poutky na připnutí nebo oušky na jednodušší manipulaci. Což může rovněž řada lidi ocenit. Jedná se tak o docela zajímavé příslušenství a tip pro každodenní pijáky Yerba maté.

Ukázka praktických termosek pro přípravu Yerba maté

Matermo, Mate Listo atd.

Tyto podivné názvy v sobě nesou novinku, která se v poslední době začala vcelku objevovat u různých výrobců. Jedná se spojení termosky, kalabasy (matera) a bombilly v jedno. Má tak pijákům nabídnout praktickou nádobku, díky které si budou moci užít tradiční popíjení Yerba maté všude možně. Stačí pouze nasypat doma Maté do speciální nádobky uvnitř, doplnit vodou a pak jenom začít srkat, když dostaneme chuť.

Bohužel tyto vynálezy a novinky trpí ještě porodními bolestmi. Často čtu, že nádobky můžou špatně těsnit nebo díky zvolenému materiálu neudrží potřebnou teplotu příliš dlouho. Nicméně výrobci se snaží o inovace a lidé hodně oceňují praktičnost těchto nádobek.

Ukázka Matermo La Hoja

Používáte speciální termosky pro přípravu nebo Vám to přijde jako zbytečnost?

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. dudoo

    Čvc 19th, 2009

    … naša firma sa volá MATERMO , sídli v Sp. Novej Vsi. Jej názov bol kedysi vymyslený ako kombinácia MA – akomateriál a TERMO ako teplo, lebo hlavným predmetom podnikania bol predaj v oblasti teplo, vykurovanie, voda, plyn.
    A potom sme zistili, že kdesi v Amerike na juhu sa volá termoska MATERMO, alebo existuje človek Tomas MATERMO. No toto ….

  2. Radek Swaczyna

    Čvc 19th, 2009

    :-) tak už to občas bývá. V Jižní Americe se, ale také jedná o slovní hříčku názvy nápoje Maté a termosky Termo.

  3. rajtyš

    Čvc 28th, 2009

    ta podivná věc, kde je nádobka, bombilla a termoska v jednom sice nenahradí tradiční maté z kalabasy, ale všiml jsem si jisté obliby zejména u řidičů. sám bych jí za volantem také ocenil, jelikoš zvládnout za jízdy odšroubovat víčko termosky, trefit se do nádobky a neopařit se a pak se napít, aniž by se okolo rozsypala yerba je takřka nemožné a zcela jistě nebezpečnější než „pouhé“ telefonování za volantem. proto abych se na cestách osvežil douškem maté musím poměrně často zastavovat (a nebo se osvědčil spolujezdec – cebador, he he).

  4. Radek Swaczyna

    Čvc 28th, 2009

    Mám pocit, že právě kvůli takovým situacím, kdy je člověk na cestách vznikají tyto nádobky. Škoda jenom, že těsnění není dokonale vyřešené a při prudkých pohybech nebo překlopení, termosky mírně tečou. Jakmile ovšem výrobci dořeší tento neduh, bude to vcelku praktická věcička.

  5. badger

    Pro 7th, 2009

    Tak jsem si pořídil přesně tu věc, co je na spodním obrázku a furt s tím spíš bojuju. :( Když zkouším teplou vodu, tak se buď opařím, nebo je moc studená, když zkouším studenou, tak to celkem jde. :)
    Ale co se mi zda jako daleko větší problém je, že ať vymýšlím setřásání prachu, jak chci, stejně to moc nefunguje, a srkám poměrně dost prachu, což celý požitek poněkud kazí.
    Sice mám radši „klasický zpusob“, ale zatím se nevzdávám a když mám experimentátorskou náladu vytahuju „mate cup“, nebo jak se tomu vselijak rika a premyslim, co s tim. ;) Až přijdu na to, jak s tím pracovat, tak kdyžtak sepíšu pár rad. ;)

  6. Pavel Hart

    Pro 14th, 2009

    Díky za tipy. Je pravda, že článek o termoskách mi unikl a psal jsem tedy o něčem, co je známé :-(. Nechci vám všem lichotit, ale je vidět, že maté je pro vás všechny nejen čajem pro osvěžení, ale také koníčkem, rituálem a pro některé pravděpodobně i filozofíí. Jsem rád, že tento web exituje.

  7. Pavel Hart

    Pro 14th, 2009

    Všem se omlouvám za překlep . V posledním slově příspěvku jsem napsal exituje. Samozřejmě jsem měl na mysli EXISTUJE. O exitu (exitus morti) nemůže být naprosto řeč, spíše: jen ať vzkvétá :-))).

  8. Radek Swaczyna

    Pro 22nd, 2009

    @Badger: až teď jsem si všiml tvé poznámky k Matermu. Jak jsem již psal, nápad se mi velice zamlouval, ale když jsem pak viděl to provedení tak jsem byl hodně rozčarovaný.

    Kvůli prachu je určitě vhodné používat Yerba maté, která ho nemá až tolik, například většina verzí Despalda je prakticky bez prachu.

    Jinak jsem si všiml, že se v Argentině teď poměrně začíná dařit Mate Listo, což je v podstatě taková pikniková verze na jedno použití místo těch různých speciálních nádob. Uvidíme, každopádně Taragüi to poměrně dost reklamně podporuje, ovšem pro našince to příliš není.

  9. Radek Swaczyna

    Pro 22nd, 2009

    @Pavel Hart: Možná někteří z nás po pořádné dávce Yerba maté i exitují :-).

    Každopádně z výčtů všemožných termosek, mě osobně nejvíce zaujala ta nejjednodušší s výklopným zobáčkem.

  10. Pavel Hart

    Pro 23rd, 2009

    Radku vtipná poznámka -:))
    Vracím se k otázce přípravy maté. Myslím, že návody mám „zmáknuté“, ale přiznám, nejvíce mi chutná z té konvice s instalovaným filtrem a výpustným ventilem. Asi je to ve mně, vše dělám dle návodu, vybaven jsem taky dobře, ale chuť maté přes bombilu a chuť „přefiltrovaného“ maté jsou opravdu rozdílné a u mně hraje prim varianta 2. Snad mi poradíte, jak se „propracovat“ (pročajovat, promateovat) ke klasické variantě, ale opravdu jsem zatím nenašel tu správnou chuť klasiky.

  11. Radek Swaczyna

    Pro 24th, 2009

    @Pavel Hart: Každá příprava má svá pro i proti. Klasická příprava se vyznačuje hlavně velkou hutností a sílou, která určitě nemusí vyhovovat všem a není řečeno, že notně musí být ta ideální.

    Přirovnat to lze například k přípravě čaje způsobem kung-fu nebo kávou espresso. Intenzivní zážitek v krátkých dávkách.

    Otázkou je, proč vyhovuje zrovna varianta číslo 2? Pokud jemnější chutí, tak určitě vyzkoušet Yerba maté z Argentiny a druhy, které jsou označované Suave. Pomaleji se louhují, jemnější v chuti a zároveň déle vydrží.

Zapoj se do diskuse