Guarani

Yerba maté v cestovatelském cyklu Na cestě

Publikováno: 8.04.10, 2 komentářů
Yerba maté v cestovatelském cyklu Na cestě

Yerba maté se opět dostalo v České republice na televizní obrazovky. Přesněji řečeno, objevilo se několik zmínek na téma Yerba maté v cestovatelském dokumentačním cyklu Na cestě, který každé pondělí vysílá Česká televize.

Čti celý článek

Chuť Yerba maté

Publikováno: 1.02.10, 15 komentářů
Chuť Yerba maté

Mnoha lidem, kteří Yerba maté ochutnají poprvé, jeho typická výrazná a zemitá chuť příliš nevyhovuje a pohárek s díky odloží. Oblíbit si a řádně docenit chuť Yerba maté totiž trvá nějakou chvíli a téměř každý člověk si projde tímto vývojem. Ovšem co stojí za tajemnou chutí tohoto nápoje?

Čti celý článek

Sjednocující rituál

Publikováno: 14.10.09, 2 komentářů
Sjednocující rituál

Popíjení Yerba maté je hluboko zakořeněným rituálem v kultuře původních obyvatel Jižní Ameriky. Tradice místním lidem doslova přikazuje připravovat a popíjet Yerba maté ve větší skupině osob. Pojďme si připomenout tento bezesporu příjemný zvyk.

Čti celý článek

Cesmína paraguayská

Publikováno: 2.10.09, 1 komentář
Cesmína paraguayská

Cesmína paraguayská latinsky Ilex paraguariensis je téměř zázračným stromem z čeledi cesmínovitých. Pochází z Jižní Ameriky a na celém světě si získala popularitu hlavně díky nápoji Yerba maté, který se právě vyrábí z lístků tohoto stromu. Je nejvyšší čas si Cesmínu paraguayskou představit.

Čti celý článek

Stévie sladká

Publikováno: 21.08.09, 8 komentářů
Stévie sladká

Téměř zázračná rostlinka, která na první pohled nemá příliš společného s Yerba maté, ale opak je pravdou. Všichni totiž zbystřete zrak. Pochází z Jižní Ameriky a již dlouhá staletí ji využívali indiáni kmene Guarani jako přírodní sladidlo ke slazení nápojů, k přípravě čaje, nebo k potlačení projevů cukrovky.

Čti celý článek

Yerba maté Piporé

Publikováno: 29.07.09, 4 komentářů
Yerba maté Piporé

V našich zeměpisných šířkách téměř neznámá, v oblastech jižní Patagonie hodně uznávána a naopak v arabských zemích je doslova hitem. O jaké značce je přesně řeč? Piporé! Další zástupce tradičního výrobce kvalitní Yerba maté z Argentiny.

Čti celý článek

Yerba maté Taragüi

Publikováno: 2.07.09, 8 komentářů
Yerba maté Taragüi

Značka Taragüi! Co víc dodat? Klidně by mohl skončit článek tímto způsobem a možná řada lidí by se ani příliš nedivila. Jednoduše řečeno jedná se o nejznámějšího a komerčně velice úspěšného producenta Yerba maté.

Čti celý článek

Objevení Yerba maté Jezuity

Publikováno: 26.01.09, Bez komentáře

Rostoucí popularitu nápoje Yerba maté můžeme datovat přibližně do poloviny XVII století. V té době do delty jihoamerické řeky Parma, kterou obývaly indiánské kmeny Guarani, přibyli Jezuité.

Čti celý článek

Co je to Yerba maté?

Publikováno: 1.12.08, 1 komentář

Yerba maté jsou vysušené, lehce pražené a rozemleté lístky Cesmíny paraguayské. Pěstování těchto stále zelených keřů je populární zejména na území Severní Argentiny, Paraguaje, Uruguaje a Jižní Brazílie.

Čti celý článek