Yerba maté Piporé

Publikováno: 29.07.09, Rubrika: Druhy a chutě, 4 komentářů

Yerba maté Piporé

V našich zeměpisných šířkách téměř neznámá, v oblastech jižní Patagonie hodně uznávána a naopak v arabských zemích je doslova hitem. O jaké značce je přesně řeč? Piporé! Další zástupce tradičního výrobce kvalitní Yerba maté z Argentiny.

Trocha historie firmy Santo Pipó

Značku Piporé produkuje firma Santo Pipó, která sídlí v Argentině ve státě Misiones. Název značce propůjčila populární legenda o úspěšném útěku části kmene indiánů Guarani před nájezdem lovců nevolníků a následném pokřtění indiánského vůdce přes místní Jezuity, jako ochrana pro zbytek jeho kmene.

Samotná firma vznikla na konci dvacátých let 20. století, přesněji v 1919 a oslavila tak již 90 let své existence. Patří mezi uznávané a tradiční výrobce Yerba maté v Argentině. Své plantáže Cesmíny paraguayské zakládala především na územích bývalých plantáží jezuitů nebo indiánů Guarani a zasadila se tak hodně o jejich obnovu.

Popularitu této značce ve světě zajistili hlavně arabští emigranti, kteří při návratu po druhé světové válce do své země přinesli sebou rovněž zvyk popíjení Maté. Země jako Libanon nebo Sýrie se tak staly jedním z největším importéru Yerba maté na světě a jejich nejoblíbenější značkou se právě stalo Yerba maté Piporé. V dnešní době se tak se značkou Piporé můžeme v Bejrútu nebo v Damašku setkat téměř na každém kroku.

Produkty Piporé

Nabídka Piporé ve srovnání s drtivou většinou konkurence působí velice skromně. Obsahuje 4 druhy tradiční, neochucené Yerba maté a jako bonus jeden ochucený druh. Zakládá si hodně na tradičním vhledu i chuti. Celý proces výroby od výsadby až po zpracování je z velké části ruční práci a údajně Yerba maté Piporé splňuje parametry organické produkce (ovšem nikde jsem nenašel nějaký certifikát).

Nabídka produktů Piporé:

  1. Piporé Tradicional – velice tradiční vzhled s obsahem větviček, stonků a jemného prachu, v chuti hutnější, ale působí velice harmonickým dojmem, působení jemnější,
  2. Piporé Suave – tradiční s větším obsahem stonků a drobných větviček, hruběji mletá, v chuti jemnější a hladší, není tak intenzivní, hodí se k dlouhému popíjení,
  3. Piporé Selección Especial – velice tradiční vzhled jemněji mleté Yerba maté, obsahuje lístky a stonky včetně jemného prachu, působí velice harmonickým a vyváženým dojmem, v chuti je hutná s výrazným tělem,
  4. Piporé Despalda – jemněji mletá, obsahuje pouze lístky a minimum prachu, v chuti je velice výrazná, intenzivní a hořká, působí na organismu mnohem intenzivněji, ale vydrží méně nálevů,
  5. Piporé Sabor Naranja – jediná ochucena Yerba maté značky Piporé, obsahuje lístky a stonky, jemněji mletá s dodatkem pomerančového aroma, velice dobře se hodí k přípravě Tereré.

Ukázka výrobků Yerba maté Piporé:

Ukázka výrobků Yerba maté Piporé

Kromě výše zmíněných druhů můžeme v nabídce najít již v dnešní době velice populární Yerba maté v sáčcích Cocido. Kromě toho firma Santo Pipó nabízí ještě jeden produkt tradiční produkce pod značkou Mulita.

Popíjení Yerba maté Piporé

Musím se přiznat, že značka Piporé se pro mě stala příjemným překvapením posledních dní a ještě nedávno jsem o ni neměl nejmenšího ponětí. Velice dobře pitelný objev.

Celkově je Yerba maté jemněji mletá ve srovnáni s jinými druhy a obsahuje vcelku dost jemného prachu. Chuťově i účinky stojí někde mezi klasickými druhy s Argentiny a velice hutnou Yerba maté z Paraguaje. Zejména Piporé Selección Especial začínám řadit hodně vysoko. Prostě tradiční a poctivá Yerba maté tak jak má být.

Setkali jste se již s touto značkou, případně jak Vám chutná?

Štítky: , , , , , ,

Diskuse k článku

  1. rajtyš

    Čvc 30th, 2009

    vyzkoušel jsem klasiku a selección especial, ale bohužel jsem na ní díky vysokému obsahu prachu a následnému zacpávání bombilly ze začátku trošku zanevřel. avšak její chuť byla zážitkem a na okamžiky spojené s popíjením Piporé mám krásné vzpomínky. bohužel v našich končinách jsem se s ní již nesetkal..
    mimochodem, nevíte zda-li někdo tuto značku dováží k nám či do evropy?

  2. Radek Swaczyna

    Čvc 31st, 2009

    Obsah prachu a celkově jemnější mletí může někomu vadit a je pravdou, že oproti jiným druhům je to znát. Ovšem někdy mám pocit, že pravé vysoký obsah drobných částeček včetně vysokého obsahu stonků a větviček může hlavně za tu příjemnou chuť.

    Akorát to chce mít k dispozici kvalitní Bombillu, kterou jde dobře rozebrat a má jemné sítko na konci.

  3. Lukas

    Bře 7th, 2010

    Nedávno jsem si přes internet koupi Piporé Tradicional, a moc mě zachutnalo. Zkoušel jsem yerbu zalívat vývarem z bylinek. Opravdu tím maté získá nový rozměr!! Nejvíce mi chutná yerba s mateřídouškou. Ta sama o sobě je hodně aromatická, což se dobře slučuje s chutí maté.
    Samozřejmě i klasické maté je velmi dobré, ale kdo chce někdy něco vyzkoušet, doporučuji přidání nějakých bylinek.

  4. Radek Swaczyna

    Bře 8th, 2010

    Hmm zajímavý tip na zalévání Yerba maté již hotovým výluhem z bylinek, ale je pravda, že i přímo samotní výrobci poměrně často připravují Maté v kombinaci s nějakými bylinkami. Nejčastěji pak z pochopitelných chuťových důvodů s mátou, která je výborná zejména v přípravě na studeno. Ovšem nezůstává pouze u toho a Yerba maté je používaná i v léčitelství jako přídavek do určitých bylinných směsí.

Zapoj se do diskuse