Yerba maté Rosamonte

Publikováno: 5.05.09, Rubrika: Druhy a chutě, 19 komentářů

Yerba maté Rosamonte

Velice známou značku Rosamonte, která patří mezi nejstarší a zároveň mezi velice oblíbené, by bylo chybou si blíže nepředstavit. Charakteristická chuť a celková produkce této Argentinské továrny ve státě Misiones si totiž získala své oddané příznivce na celém světě.

Historie značky Rosamonte

Historie značky sahá až do roku 1936, kdy syn emigrantů z Ukrajiny Demetrio Hreñuk společně se svou ženou Catalinou založili malou rodinnou továrničku. Na samém začátku se firma soustřeďovala pouze na určitou část celého procesu výroby Yerba maté. Zabývali se pěstováním Cesmíny paraguayské, sběre a následným sušením. 30 let později v roce 1966 díky pořízení větrného mlýna, se firma může začít orientovat na kompletní výrobu Yerba maté a vzniká komerčně úspěšná značka Rosamonte.

V průběhu let se rodinný podnik rozrostl do velkého koncernu Hreñuk Company S.A., který se mimo jiné zabývá produkcí klasického čaje, chovem dobytka, ryb a mnoha dalších především zemědělských aktivit. Firma si díky své politice zaměřené na vysokou kvalitu produkce získala mnoho příznivců a za 70 let své historie se stála každodenním společníkem mnoha lidí.

Zde můžeme vidět utajené centrum :-) výroby Yerba maté Rosamonte:

Nabídka výrobků Rosamonte

Nabídka značky Rosamonte není možná natolik široká co se týká různých chutí a vůní, ale najdeme zde opravdovou klasiku. Její výrobky si získaly popularitu především díky charakteristicky výraznější chuti, příjemnému kouřovému aroma a značnému působení na organismus člověka. Charakteristická je rovněž delší doba zrání s příměsí dřeva růží, které pak můžeme lehce cítit v nálevu. Celkově nabídku můžeme rozdělit a největší popularitě se těší následující čtyři sorty:

  1. Rosamonte Tradicional – bez příměsí, výraznější, složená z lístků a větviček,
  2. Rosamonte Especial – bez příměsí, hladší chuť, delší doba zrání, složená rovněž z lístků a větviček,
  3. Rosamonte Suave – bez příměsi, velice jemná, hrubší mletí s výrazným podílem větviček a stonků, vydrží více nálevů,
  4. Rosamonte Despalda – bez příměsi, silnější chuť i působení, velmi jemné mletí, složená pouze z lístků, vydrží méně nálevů.

Ukázka nabídky Yerba maté Rosamonte:

Ukázka nabídky Yerba maté Rosamonte

Na první pohled je jasné, že firma nechce své zákazníky ohromit širokou nabídkou. Pro Yerba maté Rosamonte především platí, že rozhoduje kvalita nad kvantitou. Sází na velice tradiční, dalo by se říci až rustikální chuť a vůni, a nenechává se příliš ovlivnit moderními trendy. Nabídka produkce je stálá již řadu let a sází na prověřenou kvalitu tradičního způsobu výroby.

Pravdou sice je, že v poslední době se objevilo několik novinek: Yerba maté v nálevových sáčcích, Yerba maté určené pro Tereré nebo tak zvané Yerba maté Junior, ale vždy s charakteristickou chutí s rozdílem mletí a zrání.

Osobní zkušenost s Rosamonte

Yerba maté značky Rosamonte mám ve velké oblibě. Zejména Rosamonte Elaborada Selection Especial považuji za špičku a rovněž mezi pijáky ve světě se těší oblibě.

Hladká a jemnější hořkost, ale zároveň mnohem intenzivnější aroma s výraznou hloubkou zemitých a kouřových tónů, je fantastická. Na druhou stranu, dost lidí říká, že k charakteristické chuti a vůni Yerba maté od Rosamonte se museli propít.

Máte i vy zkušenost s Yerba maté tohoto výrobce?

Štítky: , , , , ,

Diskuse k článku

  1. roman

    Kvě 10th, 2009

    U nás v čajovně mají maté jenom ve dvou verzích (pražené a nepražené) a oba jsou dost hnusné:) Šloby poslat na maila kontak na nějaké prodejce, nebo nejlíp velkoobchod, pokud možno v čr?:)

  2. Radek Swaczyna

    Kvě 11th, 2009

    Bohužel velký neduh nabídky většiny podniků a obchodů v Čechách. Yerba maté zelené nebo pražené za pochybnou cenu bez jakýchkoliv informací a ve zvláštní kvalitě. Navíc podpořené tristní přípravou a prezentací, která hodně lidí dokáže odlákat.

    Úkolem těchto stránek je pokusit se tuto situaci změnit a usilovně pracuji na zařazení nabídky Yerba maté včetně příslušenství.

  3. roman

    Kvě 11th, 2009

    díky za rychlou odpověd, až bude hotová nabídka prosím o kontakt.

  4. rajtyš

    Kvě 11th, 2009

    Doporučuji http://www.vegetalismus.cz/svet-mate.html
    k dostání Amanda, Taragui (i ochucené), Rosamonte, Cruz de Malta, Pajarito za solidní ceny, plus příslušenství (bombilla, kalabasa..)

  5. Radek Swaczyna

    Čer 2nd, 2009

    Zrovna jsem otevřel nové balení Rosamonte Selección Especial… jojo tohle je ten pravý ranní diktát, luxusní Yerba maté.

  6. Roman

    Čer 29th, 2009

    Zdravim ja uz mate piju celkem dlouho mam znameho argentince co me to naucil pit a jsem mu za to vdecny , vyzkousel jsem celkem hodne druhu a tady v CR se neda nic poradne sehnat v cajovne o tom nic nevi aspon kde jsem byl ja vozim si Yerbu sam a jsem spokojeny jinak Rosamonte je super znacka

  7. Radek Swaczyna

    Čer 29th, 2009

    Ideální známý, který doporučí takové věci. Bohužel nabídka Yerba maté je u nás zatím velmi velmi omezené, snad se to brzy změní :-). V Argentině, Uruguayi nebo Paraguayi člověk krabičky s Maté najde téměř na každém rohu a skoro v každém marketu najde velké regály s Yerba maté.

  8. Roman

    Čer 30th, 2009

    Jo sem spokojeny jinak kdyby mel nekdo zajem dam klidne vyzkouset jsem z Ostravy problem je ze kazdy krouti pusou -chut to je to co lidi odrazuje a vidi v tom pak brecku coz je skoda

  9. Radek Swaczyna

    Čer 30th, 2009

    Mimochodem možná dobrý podnět, určitě by bylo zajímavé zorganizovat malou/velkou degustaci Yerba maté, jakmile doplním zásoby a v případě, že bude zájem. Může se začít Severní Moravou, protože mám základnu v Českém Těšíně :-).

    Hodně potravin je na první pokus pro lidi nepoživatelné, ale pak si je zamilují. Na druhou stranu řízná hořká chuť by zrovna v české kotlině lidem mohla sedět, vhledem k oblíbenosti řízného piva.

  10. Kuba

    Čvc 1st, 2009

    Ahoj, a odkud yerbu kupuješ? Já teď objednal z Německa z http://www.mate-tee.de/catalog/, tak snad každou chvílí by mělo pár kilo dorazit :-)

  11. Roman

    Čvc 1st, 2009

    No ja se spise zacal zajimat o ucinky Yerby protoze mi to hodne pomohlo ve sportu a dodalo mi to dost sil i jinde tak to ani kvuli chuti nepiju ta je pro me podradna ale i tak mi celkem chutna ,a rozhodne ji vidim jako maximalne zdrave piti

  12. Radek Swaczyna

    Čvc 1st, 2009

    @Kuba: Taky jsem tak většinou dělal pro vlastní spotřebu. Myslím, že jejich nabídka je moc fajn, ale aktuálně se snažím nacházet přímé velkoobchodní nabídky, hlavně z důvodu bližší spolupráce s jednou místní čajovnou.

    @Roman: Konečně někdo, kdo na rovinu se nezdráhá napsat, že Yerbu pije hlavně kvůli dodáni energie :-), hodně lidí mám někdy pocit, že se za to stydí. Mimochodem, na severu Ameriky se Yerba Maté hlavně hodně zpopularizovalo jako výborný naturální Energy Drink.

  13. martinus

    Říj 19th, 2009

    Prosim Vás a dá sa objednávat z tej stránky mate-tee.de aj na dobierku na Slovensko? prípadne by nemohol sem niekto napisat stručný popis objednavania s tejto stranky? Dakujem

  14. Radek Swaczyna

    Říj 19th, 2009

    Drtivá většina zahraničních e-shopu vyžaduje platbu předem, ideálně kartou případně někdy umožňuje převod. Jinak by byly náklady za poštovné zbytečně velké a samozřejmě Slovensko je tam uvedeno ve stejné kategorii jako Česká republika (tj. stejná cena).

  15. Radek Swaczyna

    Říj 19th, 2009

    Nicméně Rosamonte a zejména verzi Especial už po několikáté můžu jen a jen doporučit :-). Zrovna dneska jsem si otevíral nové balení.

  16. badger

    Říj 20th, 2009

    To Radek: Jj, ja predevcirem. :)

    To Martinus: zkus el-mate.cz, treba tam najdes co hledas a myslim, ze Rajtysh bude ochotnej se domluvit i na poslani na dobirku na slovensko pripadne kdyz nebudes chvatat, tak by mozna dokazal sehnat i to co si vyberes z mate-tee.de. (Snad me Radek nezabije za malou reklamu :) )

  17. Lukáš

    Kvě 8th, 2010

    Ahojky všem co mají rádi kvalitní yerba maté značky ROSAMONTE. Tímto bych vás chtěl pozvat do skupiny na facebooku, kterou jsem vytvořil pro ty, kteří pijí maté právě zmiňované značky. Mým cílem tohoto je zjistit kolik lidí asi tak pije Yerba maté Rosamonte. Jsem zvědav. Mějte se.

    P.S. Tady je odkaz na tu skupinu: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000147606668&ref=profile#!/group.php?gid=125960877414170&ref=mf

  18. Petr

    Kvě 10th, 2010

    Zdravím, při návštěvě Argentiny jsem yerbě naprosto propadl. Maté, které dá sehnat v čajovnách mi ale veeeelmi nechutná. Objednávám Rosamonte ze zahraničí a kvůli poštovnému toho beru vždycky pořádný balík, jinak by to bylo příliš drahé. Takže pokud by měl někdo zájem mám několik balení po 1kg Rosamonte Especial, tak se můžeme dohodnout. skaldous@seznam.cz

  19. Kamil

    Bře 9th, 2012

    To co je v cajovne neni Yerba ale hnusna predrazena „prazena“ brecka
    Jestli existuje cajovna kde maji v nabidce kvalitni druhy rad si do ni zajdu ale zadnou takovou jsem nikde nenasel.

Zapoj se do diskuse