Rozdíl mezi Sin Palo a Con Palo

Publikováno: 29.04.09, Rubrika: Druhy a chutě, Bez komentáře

Velice často se setkávám v diskusích, příspěvcích a různých článcích s označováním Yerba maté jako Sin Palo nebo Con Palo. Bohužel často mám pocit, že toto označení se užívá nesprávně nebo v případě, že není úplně zřejmé co přesně znamená. Rovněž jsem již dostal několik dotazů na toto téma.

Označení Sin Palo nebo Con Palo nepředstavuje produkci žádného konkrétního výrobce nebo určitý druh Yerba maté. Producenti využívají těchto názvů pouze k určitému rozlišení druhu mletí nebo jinak řečeno kvality suchého listu. Situace se velmi podobá rozlišení na Suave, Elaborada a Despalda a téměř všichni producenti ve své nabídce mají Yerba maté jak Sin Palo tak Con Palo.

Sin Palo

Takto označujeme Yerba maté, která obsahuje pouze vhodně – jemněji – mleté lístky Cesmíny paraguayské. Díky jemnější struktuře se vyznačuje mnohem intenzivnější chutí a vůní, která dokáže být více zemitá nebo hořká. Již na první usrknutí má rovněž mnohem silnější účinky. Jednotlivé látky se rychleji vyluhují ve vodě a vydrží na méně nálevů.

Názorná ukázka jemné struktury listu verze Sin Palo:

Ukázka Yerba maté Sin Palo

Con Palo

Základním znakem takto označované Yerba maté je hrubší způsob mletí s obsahem drobných stonků a větviček. Yerba maté Con Palo je výrazně jemnější v chuti oproti verzi Sin Palo a často bývá doporučována lidem, kteří si připravují nebo pijí Yerba maté poprvé. Chuťově je hladší s absencí výrazné svíravosti. Lidé na ni oceňují rovněž dlouhou výdrž a mnohem pomalejší uvolňování kofeinu a jemu podobných látek.

Pro lepší představu názorný obrázek způsobů mletí verze Con Palo:

Ukázka Yerba Maté Con Palo

Jakou Yerba maté zvolit?

Je dobré si uvědomit, že toto členění nepředstavuje nějakou kvalitativní stupnici. Con Palo tak může být stejně kvalitní jako Sin Palo a naopak. Dalo by se říci, že výrobky označované Con Palo představují tradičnější produkci a mnoho ortodoxních konzumentů jim dává přednost před výrobky Sin Palo. Naopak Sin Palo mnoho lidí oceňuje za intenzivnější chuť i účinky.

Zde opravdu bude záležet na preferenci každého pijáka a doporučuji vyzkoušet a posléze zvolit verzi, která Vám více vyhovuje.

Štítky: , , , , ,

Zapoj se do diskuse