Pět nejčastějších chyb u tradiční přípravy Yerba maté

Publikováno: 16.06.09, Rubrika: Příprava nápoje, 28 komentářů

Pět nejčastějších chyb u tradiční přípravy Yerba maté

Při pozorování přípravy Yerba maté v různých podnicích nebo v soukromí se často setkávám s drobnými chybami, které dokáži konzumentovi velice znepříjemnit požitek z tohoto nápoje.

Samotná tradiční příprava Yerba maté je ve své podstatě velmi jednoduchá, ale obsahuje několik kroků, které dokážou člověka trochu znejistět. V drtivé většině případů se jedná o 5 nejčastějších chyb a ty si teď představíme:

  1. Používání zbytečně velkých nádobek – z vlastní zkušenosti můžu napsat, že pro jednoho člověka je ideální objem 100 až 150 ml. V případě větší Kalabasy se často Yerba maté přeluhuje, je zbytečně svíravé a hořké nebo jeho příliš hodně. Pokud opravdu chceme pít z větší nádobky je dobré přizvat další lidi.
  2. Malé množství Yerba maté v Kalabase nebo Materu – výsledky nápoj pak nemá tělo, je vodnatý a postrádá ten správný švih. Maté se pak nechává luhovat dlouho a uvolňuje se příliš tříslovin. Ideální množství je ¾ objemu nádobky, ze které pijeme.
  3. Nedostatečné protřepání Maté před prvním zalitím – na první pohled vcelku zbytečný krok, ale opak je pravdou. Při dostatečném protřepání se na povrch dostanou větší kusy lístků a větviček, které vytvoří při prvním nasání vody přirozený filtr. Díky tomu je menší pravděpodobnost ucpání Bombilly a Yerba maté se vyluhuje postupně.
  4. Používání příliš horké vody při přípravě – velice často se setkávám s používáním téměř vařící vody. Nejvhodnější voda je kolem 70 ˚C, obdobně jako u zeleného čaje. V opačném případě je Yerba maté příliš silné a zároveň se zbytečně ničí zdraví prospěšné látky.
  5. Míchání s Bombillou obsahem nádobky – téměř u většiny lidí se jedná automatický, skoro až podvědomý reflex. Bohužel Bombilla se pak často ucpe, Yerba maté se vyluhuje nerovnoměrně nebo jsme nuceni polykat prach a drobné častečky, které v Maté jsou.

Doufám, že Vám těchto několik poznámek z praxe pomohlo a pomůžou Vám při přípravě Yerba maté, které si teď pořádně vychutnáte. Velice často mám totiž pocit, že díky těmto několika chybkám, se dokáže Maté docela znechutit.

V případě, že pořád máte pochyby nebo nejasnosti s přípravou, neváhejte své poznatky napsat do komentářů.

Štítky: ,

Diskuse k článku

  1. HempValley

    Čer 18th, 2009

    1. to je vec vkusu.. ja mam treba radsi silnejsi maté.. ale na malinkou kalabasku (moje nejmensi ma 0,4 l) zatim stale jeste cekam
    2, 3, 5. bez debat, zvlast u 5. to je na zabiti.. a dela to opravdu kazdy.. (a tech vymluv potom. „jakej prach? me to nevadi, ja sem si niceho nevsiml, to kdyz se ucpe tak to musis probublat..“)
    4. muj nejcastejsi postup (pokud neni po ruce termoska) je po setrepani zalit trosku vetsim mnozstvim studene vody (cim studenejsi tim lepsi) a tykev naklonit skoro o 90° (aby to jeste nevyteklo/nevysypalo) pockat nejakou dobu a pote zalit horkou vodou (90°C) stridave se studenou(podle potreby).. mate je okamzite, nebo do par minut mozno pit.
    zajimalo by me jak tento postup (stridani horke a studene vody) pusobi na latky obsazene v maté? nevite?

  2. Radek Swaczyna

    Čer 19th, 2009

    Bohužel nejsem chemik a rovněž jsem nikde nezaznamenal nějaký podrobný článek nebo studii věnující se konkrétně problematice střídání teplé a studené vody. Vycházím pouze z údajů o složení, které uvádějí sami výrobci nebo odborné články o Yerba maté a následně nějakých obecných doporučení pro různé sloučeniny, vitamíny atd. Navíc mám z toho často pocit, že i sami odborníci neví přesně co… takže to mnohdy vyznívá různě.

    Každopádně určitě, ale vím, že je to znát docela v chuti. Po zalití příliš teplou vodou je Maté tak trochu „přiškrcené“. Dominuje jeden výrazný tón a nic víc. Selsky řečeno by se dalo říct, že je Yerba maté spálené, to spektrum chuti a vůni se omezí a nijak se dál nevyvíjí.

    V bodě jedna jsem možná podobnou reakci od někoho čekal. Určitě bude záležet na chuti každého, ale často se setkám s názorem, že Maté se prostě nedá pít :-) a pak vidím jak v téměř 0,5l Kalabase se louhuje Yerba pár desítek minut. Lidé ji pak nedokážou najednou vysrknout obsah, je toho příliš a Yerba maté si tímto torchu nešťastným podáváním znechutí.

  3. Radek Swaczyna

    Čer 19th, 2009

    Vlastně jsem si vzápětí uvědomil jednu závažnou chybu, která se často dějí zejména v čajovnách a je to v podstatě kumulace bodu jedna a dvě.

    Zákazník dostane větší Kalabasu s pár lžičkami Yerba maté zalité vařící vodou a toť vše. Navíc, aby se to dalo vůbec pít, to automaticky osladí.

    V podstatě takhle se Maté pít nedá a vytrácí se ta podstata. Velice špatné podávání a v podstatě bych neváhal to obsluze vrátit a poděkoval.

    Minimálně termoska nebo voda navíc je základ…

  4. rajtyš

    Čer 21st, 2009

    S touto chybou jsem se již také bohužel setkal, avšak v dobách, kdy jsem o tradiční přípravě maté nevěděl z hola nic. Pár lžiček yerby v poměrně veliké kalabase zalité vroucí vodou, tudíž byla bombilla rozpálená, že se výsledný nápoj až do určitého schladnutí nedal pít. Avšak oblíbil jsem si tuto variantu slazenou karamelem. Kde jsou ty časy…

    Jinak velikost pro mě ideálního maté se pohybuje také mezi 1 až 2 dcl (při popíjení solo). Bohužel ta menší maté jsou závislá na zvoleném typu bombilly, protože u některých sahají dírky příliš vysoko a tudíž se takováto malá nádobka nedá efektivně využít. U pití dochází k přisávání vzduchu dírkami, které již nejsou zalité vodou a tudíž i k nedokonalému „vysrknutí“.

    Kromě malého množství yerby je paradoxně na škodu i množství veliké. Ze začátku jsem kvůli větší intenzitě chuti, či spíše kvůli jejímu delšímu trvání vzhledem k počtu zalití dával o trochu více než doporučené 3/4 obsahu, ale po pár zalitích kdy obsah nabobtnal již nezbylo potřebné místo pro dolité dostatečným množství vody.

    Ať se daří!

  5. Radek Swaczyna

    Čer 21st, 2009

    Přesně tak… rozpálená Bombilla, často pak popálené rty a navíc extrémní hořkost, kterou bylo nejlepší krotit karamelem. Mimochodem, v Jižní Americe se taky tak trochu tradičně pije Maté s Karamelem, ale v trošku jiné podobě. Používá se mléčný karamel.

    Často mám pocit, hlavně z reakcí na internetu, že pravidelní pijáci Yerba maté na kvalitní Bombillu nedají dopustit a je to v hodně případech nejdražší součást výbavy. Nejfunkčnější a velice praktické mi připadají typy ve tvaru více ohnuté lžičky. Ideální je, když je bombilla delší a navíc opatřena prstencem na zchlazování. Konec kulatý a plošší s menšími dírkami. Nesmí chybět možnost Bombillu rozšroubovat. Brčko se pak velice dobře díky tomuto tvaru zasune jakoby pod Maté a parádně se z něho pije.

  6. Radek Swaczyna

    Čvc 20th, 2009

    Velice dobrý postřeh mi přišel od HempValleyho, který určitě stojí za zveřejnění :-).

    Tradiční příprava Maté v sobě skrývá ještě jeden záludný krok. Poměrně často se totiž stává, že při prvním zalití – po důkladném protřepání – se vody nalije příliš. Ta nedokáže dostatečně vsáknout a obsah Kalabasy nebo Mate kompletně zteče dolů a Yerba maté tak nezůstane krásně nalepena na stěně. Brání to pohodlnému vložení Bombilly a nevytvoří se automaticky malý prostor pro zalévání Maté.

  7. Šouvitka

    Dub 18th, 2011

    Na sáčku s mate mam navod na pripravu: Zalit vrouci vodou, louhovat 3-5 minut, pote precedit. Pri delsim louhovani se uvolnuji skodlive trisloviny. Takze tenhle navod je uplne spatne?

  8. Koubas

    Čer 9th, 2011

    Šouvitka: mám tam to samé a ačkoliv španělsky ,nebo jak to tam je v originále, neumim, tak je vidět, že původní návod, natištěný na sáčku, je úplně jiný a skládá se z několik kroků. Dovozci se asi jenom nechtělo překládat, to už i prodejci na tržnici uměj použít alespoň Google transator :)
    Moc nechápu jejich obchodní taktiku, když si to lidi podle jejich návodu připravěj blbě, tak je docela málo pravděpodobné, že jim mate zachutná a koupí si ho od nich znovu.

  9. jirka

    Zář 23rd, 2011

    Mám radši slabší maté. Při jeho přípravě ale nedocházi k tomu že se vytvoří filtr z namočených lístků. Vyřešil jsem to tak že na bombillu navleču papírový filtrační obal od čaje na kterém udělám na jednom konci uzel. Musí se jednat o sáček který je vytvořen z válcového filtračního materiálu a nahoře přehnutý. Délka po rozbalení asi 14 cm. Tento filtr má mnoho výhod i při přípravě tradičního nápoje: nedochází k ucpávání bombilly, snadná údržba – stačí bombillu jen propláchnout vodou, nedocházi ke komzumaci drobné drtě z lístků – mohou být příčinou žaludečních potíží, při nadzvednutí bombilly při pití se nenasaje kal který je na spodku nádoby a může být tvořen látkami které nemaji s maté nic společného, filtr lze po opláchnutí několikrát použít.

  10. Standa

    Říj 29th, 2011

    Piju maté už nějaký ten pátek, ale poslední dobou se mi začíná stávat, že nápoj při pití pění. To znamená, že při nasátí bombilou máte ústa záhy plná pěny, která následně odchází samovolně z bombily. Poradíte ?

  11. Erika

    Lis 9th, 2011

    ahoj, maté piju přes třicet let. To co popisuješ se mi ještě nestalo. Ale yerba maté má hodně saponinů, a ty pění. Nevím jaké maté piješ, jsou mezi jednotlivými dost velké rozdíly. Předpokládám, že calabasu nevymýmaš a ani bmbilu, nějakým saponátem. Jinak na toto zelené zalto Inků, nedám dopustit. Je to zázrak přírody. Tak ať se ti daří. Cuidar.

  12. Erika

    Lis 9th, 2011

    ještě doporučuji knihu: Kateřina Rubášová. Léčíme se čajem maté. Zalévat lístky vroucí vodou je špatně. Všechny hodnotné látky se zničí. Voda by měla mít maximálně 85 stupňů. Je fakt, že je v yerba maté prach. Je to logické, ale ten se odstraňuje, tak, když naplníme calabasu asi tak do 3/4 yerba maté, tak ji otočíme na dlaň druhé ruky a protřepeme, to uděláme asi tak třikrát. Prach na dlani sfoukneme.Na půl litru vody je to asi 15 malých lžíček do calabasy.Prodává se yerba maté con palo, což jsou stonky, nebo jemné, které je jak prach. Záleží na každém co si vybere. Mám s yerba bohaté zkušenosti přímo z Argentiny a Uruguaye. A vděčím svému kamarádovi Carlosovi z Andalgalá za úžasnou lekci, jak tento hodnotý nápoj připravit.

  13. Standa

    Lis 19th, 2011

    Kalabasu nevymývám, jen vypláchnu studenou vodou, stejně tak i bombilu. Zalévám z termosky vodou cca 65 st., vždy tak, aby voda stékala po okraji a na povrchu po celou dobu pití zůstalo suché místo. Tak nevím…

  14. Bathor

    Led 6th, 2012

    Ahoj, konečně mám doma kalabasu i s bombilou. Podle návodu (na internetu) připravené maté mi ale vubec nechutnalo, tak jak jsem na něj byl zvyklý z čajovny. Množství 3/4 nádoby mi přijde moc a navíc dost velká spotřeba čaje (kalabasa vysoká 11cm). Tak bud jsem to pil do ted blbě (ale chutnalo mi to) anebo jsem to blbě připravil. Každopádně budu experimentovat dál, dokud na to nepřijdu :).

  15. katka

    Led 13th, 2012

    dnes som si urobila posledné maté a dalšie nemám kúpené, tak sa chcem opýtať, či ho môžem nechať cez noc v kalabase a ráno si ho zaliať… (asi iba dvakrát som ho doliala)

  16. Týna

    Led 24th, 2012

    Já toto dělám běžně, protože někdy piju maté jenom ráno, tak ho zaleju a na druhý den ho zaleju podruhé.. Jestli to vadí, to nevím..

  17. Karel Procházka

    Led 26th, 2012

    Nevede pití maté ke zbarvení – zčernání zubů, někde jsem četl. že u indiánů je to pravidlem?!

  18. rajtyš

    Úno 1st, 2012

    myslím si, že maté, které vám chutná je připravené v pořádku.
    já také někdy zalévám až druhý den, ale přijde mi, že přes noc yerba tak trošku zkysne. dělám to tedy jen zřídka a z důvodů nedostatku času…

  19. Renata

    Dub 16th, 2012

    Jsem náruživý závislák na pití zelených čajů,nejraději ráno-silný skoro litr -nejčastěji gunpowderu,ten popíjím celý půlden.Dnes poprvé maté-taky dost síla a litr na dopoledne-z jednoho nálevu.Ted odpoledne zkouším vyrobit druhý nálev-je velmi chutný..nevím,co ještě obsahuje a zda jsou opakované nálevy za pár hodin obvyklé a vhodné,jestli už druhým louhováním neuvolnuji nějaké jedy,nebo jinak nežádoucí obsahy. díky za vaše zkušenosti. Renata

  20. Petr

    Říj 23rd, 2012

    Hehe, to já mám: Erva Maté (BIO) no a v návodu: 1 lžička maté a zalít 80° vodou…. Jelikož ještě nemám kalabasu/bombillu ( budu kupovat :) tak nevím… dělám si to zatím do hrnečku, takže zatím nevím co a jak :)

  21. Dandy

    Pro 13th, 2012

    Milci a milky maté,
    pročetl jsem si příspěvky na této stránce, a je mi líto, že reakce na ně se asi k psavcům nedostanou. Nicméně, nejvíce se mi líbila „ERIKA“. Tak to má být. Učit se v příjemné společnosti,/ne otrocky podle receptu/ a mít štěstí na první kroky.
    Pro sebe si vytvářím vlastní rituál – pijáka sólisty. Ale obecně pár rad pro lepší cestu : Kalabasa – pozor při její přípravě. vypláchnutou a dobře vysušenou kal.jsem pečlivě vyškrabal nabroušenou lžičkou. Musíte se vyhnout stopce na dně nádobky. Stačí chvilka nepozornosti a kalabasa teče. Vyřešil jsem to tak, že ji podkládám složeným ubrouskem. Horší je její sušení po použití, hlavně v zimě. I jen náznak plísně vám na dlouho zkazí požitek. Kalabasu jsem nahradil laboratorní baňkou s plochým dnem /500ml/. Obohatil jsem se o „televizní efekt“ Vidět maté jak začíná dýchat, tančit a vybarvovat se… /// Dnes už končím – Dandy

  22. Tery

    Pro 28th, 2012

    Ahoj,tak to tu pročítám a jde mě hlava kolem :-) Po návštěvě čajovny jsme se rozhodli že si pořídíme též kalabasy a bombily a budem si dělat maté doma.Ale ted´koukám že už máme asi špatně to že máme kalabasu asi 400 ml…A taky jak píše Radek S. jsme to dostali v čajovně ve velké kalabase takže se to vlastně louhovalo dlouho…cožje teda špatně,že?Takže ted´nevím jak postupovat když máme větší tu kalabasu,zda jí plnit do půlky?Chci to vše dělat správně a ted´jsem teda docela zmatená:-))To množství je přibližně jaké? Popisy se na netu liší….Tak pokud můžete porad´te.Děkuji:

  23. Gregor

    Led 1st, 2013

    Ahoj, já osobně většinou používám matero ze dřeva o objemu 150 ml a to zasypávám do 3/4, protřepu a postupně zalévám vodou cca 70stupňovou. V práci používám klasický keramický hrnek (objem 200 – 250 ml), ten zasypu do poloviny. Maté je fajn, až na to, že po 4letém každodenním popíjení se může vytvořit závislost :D

  24. Tery

    Led 21st, 2013

    No koukám že je co se učit.A nemohli byste mě poradit nějaké dobré maté.Nebo jakou značku používáte a kde kupujete?Jako začátečník v tom tápu :-) Děkuji.

  25. Silkwe

    Úno 3rd, 2013

    Tery: doporučuji Rosamonte, zatím můj favorit

  26. Saša

    Úno 8th, 2013

    Ahoj Tery. Oblíbenou značku si časem vytvoříš sám. Pročti si pár recenzí a proveď několik ochutnávek.. :) Všeobecně se za nejlepší maté považují produkty společnosti LAS MARIAS. Konkrétně jejich tři druhy prodávající se pod označením LA MERCED, a to 1) de monte, 2)de campo, 3) barbecue. Taky určitě vyzkoušej pití z dřevěných pohárků (matera). Velikostí jsou vhodné pro solo popíjení 100 – 150ml. Z vlastní zkušenosti Ti můžu i dát tip na uskladnění a dávkování. K tomuto účelu používám zkleněné litrové láhve na mlíko (u nás se dají koupit u každého supermarketu). Jsou uzaviratelné, skladné a na dávkouvání do matera ideální……

  27. Eri

    Bře 6th, 2014

    Ahoj všichni příznivci pití tohoto Zeleného zlata Inků. Pět chyb výše uvedených je na místě. Prodělala jsem kurz v Argentině, kdy mi bylo vše vysvětleno, jak a proč. Takže těch 5 chyb…. naprosto souhlasím. Yerbu piji již více jak 35 let a nedám na ni dopustit. Tento čaj, obsahuje vše co naše tělo potřebuje a upravuje neduhy našeho těla tak, že se cítíme po pravidelném pití každý den lépe a lépe. Závislot? To je diskutabilní. Pokud ano, tak je to návyk zdravý, rozhodně /teď se na mne budou zlobit fandové kávy/ lepší než pít kávu. Značek je na trhu dost a každý si musí objevit ohcutnávkou tu svou. Já mám ráda Gaucho, Romanci, Merced, Cruz de Malta, Rosamonte, Playadito. …Calabasa je lepší menší. Bombila nerezová. O obojí je potřeba se dobře starat, aby calabasa nezplesnivěla, nenechávat v ní yerbu přes noc, pěkně ji vysušit. Pokud se už stane, že se nějak poškodí, je dobře ji vypláchnout čistým alkoholem, slivovice, vodka.
    Yerba pění. Naprosto správné. Neb obsahuje tzv. saponiny, a ty pění. U nás je i rostlina Mydlice lékařská – Saponaria oficinalis, která také pění. Naopak saponiny jsou velmi zdravé. Zuby nečernějí, přeci si je každý z nás pravidelně čistí. Teplota do 85 stupňů, často bývá na obalu uvedena i teplota.3/4 yerby v calabase je OK. Méně nemá cenu.
    Pokud máte novou calabasu, tak naplnit yerbou do 3/4 zalít vodou, nechat 24 hodin stát v klidu a pak vylít na kytky /výborné hnojivo/ , Po té opatrně odstanit zbytky dužiny tykve a vypláchnout zcela do čista. Nechat usušit a pak teprve pít své první maté. Někdy se může stát, že calabasa chvíli propouští vodu, chvíli trvá než se tzv. zátáhne.
    Prach, který maté obsahuje není dobrý – zanáší bombilu, a pokud je bombila bez možnosti odšroubování sítka, tak se vevnitř mohou usazovat zbytečky. Takže protřepat 3x a je po problému. Yerba mate con palo je lepší, suave je příliš jemné. Ale je to věc vkusu, tak jako zda pít argentinskou, paraguayskou, uruguayskou …Existují i filtry na bombilu. Jsou ale drahé i v Argentině. Dají se nahradit tím, že čaj, který se u nás prodává v pyramidkách – odstřihnout růžek, vysypat čaj a navléci na bombilu provázkem – resp. nití od sáčku ovázat, to jen na okraj.
    Přeji všem příznivcům ,aby trávili s tímto čajem jen a jen příjemné chvilky. Krásný den přeje Eri.

  28. Nagihan

    Srp 11th, 2014

    Zdravím,
    poté co jsem to tu pročetl, uvědomil jsem si, jak barbarsky jsem před léty připravoval maté…Na svou obhajobu však mohu pravit, že jsem tomu tak vždy činil s přáním dobrého. Tedy troufám si říci, že ač to tedy nejspíše nemělo mnoho společného s pravým maté, tak i ono znamenitě plnilo svůj uděl, přítele ve chvílích nejtěžších, nápoje přátelství. A z čistě empirických zkušeností, troufnu si ještě dodat, že většině českého lidu nezáleží toliko na cizích tradicích, jakožto na vlastních chutích. Snad má neznalost, kéž je mi prominuta, neodradila příliš potencionálních pijáků tohoto úžasného nápoje. Abych se snad vyvaroval dalších případných chyb, budu rád pokud se se mnou podělíte o vaše zkušenosti s míchanými maté, s maté ozdobenými dalšími chutěmi a přísadami. Mám na mysli třeba maté s kávovými zrny, ovocem, čili, a podobně. Jakým způsobem připravujete tyto čaje? Máte případně tipy na nějaké recepty? Děkuji a přeji vám krásné a jasné dny

Zapoj se do diskuse