Sladit, nebo nesladit?

Publikováno: 26.06.09, Rubrika: Příprava nápoje, 14 komentářů

Sladit, nebo nesladit?

To je to, oč jde! Každý purista nebo ortodoxní piják Yerba maté se určitě přikloní na stranu neslazeného Yerba maté. Jaká je ovšem situace se slazením tohoto nápoje v Jižní Americe a jaký je Váš pohled na věc?

Yerba maté Dulce – Slazené Yerba maté

Ano, je to tak i v Jižní Americe se můžeme setkat se slazeným Yerba maté, které místní lidé často nazývají Yerba maté Dulce. Největší oblibě se těší slazení v Argentině, hlavně ve větších aglomeracích nebo mezi mladšími ročníky. Populární je rovněž slazení Yerba maté s různými příchutěmi nebo při výrobě míchaných nápojů. Někteří výrobci dokonce nabízejí Maté s příměsi medu.

Naopak různá sladidla se v Uruguaji a Paraguaji zase tak často nepoužívají. Rovněž se jen málokdy setkáme se slazeným Yerba maté při tradičním rituálu přípravy, podávaným v rodinném kruhu nebo v kruhu blízkých přátel.

V Jižní Americe se ke slazení nejčastěji používají velice kvalitní a tradiční sladidla. Nesetkáme se zde příliš s bílým cukrem nebo různými sirupy. Používá se kvalitní hrubý třtinový cukr (často se značným obsahem melasy), med a pak jejich velká laskomina – Dulce de Leche.

Dulce de Leche

Těší se velké oblibě a zejména Argentinci jej považují za jejich typickou sladkost. Co to je? V podstatě se jedná o mléčný karamel – zkaramelizovaný cukr s mlékem. Přidávají jej do různých zákusků, sušenek, mažou na toasty nebo jenom tak mlsají a samozřejmě sladí s ním Yerba maté.

Ukázka Dulce de Leche

Jednoduchý recept na přípravu Dulce de Leche:

  1. plechovku slazeného kondenzovaného mléka dát do hrnce,
  2. zalít vodou a vařit 1 ½ hodiny až 2 hodiny,
  3. plechovku vyjmout a nechat důkladně vychladit – neotevírat,
  4. je hotovo, můžeme přejít k otevření a ke konzumaci.

Jaké jsou závěry?

Jak je vidět se slazením se můžeme setkat i v regionech s velkou tradicí pití Yerba maté. Pravdou ovšem je, že většina lidí pořád dává přednost neslazenému Maté. Rovněž v hodně oblastech se s Yerba maté Dulce nesetkáme vůbec. Nejčastěji se tak sladidla používají pro různé ochucené druhy, studenou přípravu nebo míchané nápoje.

Osobně rovněž dávám přednost neslazenému Yerba maté. Mám rád přirozenou chuť nálevu a více si pochutnám na typické hutné chuti.

Jaká je situace u Vás? Používáte sladidla při přípravě Yerba maté?

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. HempValley

    Čer 29th, 2009

    sladit maté? nikdy 8-) zkousel jsem to i s medem i s trtinovym cukrem a nechutnalo me ani trosku..
    ale dat si do pusy kousek cokolady a pak se napit tepleho mate je jako sen ;-D

  2. Radek Swaczyna

    Čer 29th, 2009

    Yerba maté a čokoláda, hmm taková kombinace mi ještě do hlavy nepřišla. Velice zajímavý tip.

    To už je spojení několika příjemných neřestí najednou :-).

  3. Roman

    Čer 30th, 2009

    tradiční a netradiční sladění a slazení:

    co tak něco s rapadurou?

  4. Radek Swaczyna

    Čer 30th, 2009

    Určitě Rapadura je skvělá věc, má pěkně charakteristickou chuť. Sušená třtinová šťáva se navíc často prodává pouze v kvalitě BIO. Jestli, ale není náhodou ještě více u nás nedostupná než dobré Yerba maté.

    Možná, že kvalitou se podobá dobrý třtinový cukr v Jižní Americe právě Rapaduře :-).

  5. juan

    Čer 30th, 2009

    v chile je mozno videt zvyk sladit yerbu tzv. palmovym medem (la miel de palma), ktery se ziskava z chilsky palmy. ten med je nadherne vonavej a ne prilis sladkej, takze horkou chut mate uplne neubije.

  6. Radek Swaczyna

    Čvc 1st, 2009

    Velice interesantní komentář. Bohužel v těch končinách jsem nikdy nebyl a nesetkal jsem se s palmovým medem, docela exotická pochoutna… zajímavé.

  7. juan

    Čvc 1st, 2009

    doplnuju pro ne-ortodoxni pijaky yerby: yerba mate + miel de palma (palmovej med) + pisco. pisco je vyborna chilska brandy, vyrabi se i ve slabsi voltazi kolem 20% a ta je vhodna pro tenhle horkej „koktejl“ na zahrati v chilsky destivy zime…

  8. Radek Swaczyna

    Čvc 1st, 2009

    Mám rád tradiční popíjení Maté, ale rozhodně se nebráním experimentování hlavně pokud jde o koktejly :-) a zrovna tohle vypadá na luxusní míchaný nápoj. Škoda jen, že obstarání originálních surovin nebude tak jednoduché.

    Pokud se dobře dívám tak Pisco je čirá pálenka z mladého vína…

  9. Haracho

    Čvc 25th, 2009

    A co umělé sladidla pro ty co opravdu nemůžou sladit? Zkoušel to už někdo??

  10. Radek Swaczyna

    Čvc 27th, 2009

    Zajímavý dotaz. Bohužel se v této problematice příliš nevyznám, ale možná zajímavým tipem může být Stevia sladká (Stevia rebaudiana).

    Rostlinka pocházející z Jižní Ameriky přesněji z Paraguaye a stejně jako Yerba maté ji využívali indiáni kmene Guarani. Jedná se o rostlinku 200x sladší než klasický cukr a často jsem ji právě viděl doporučovat diabetikům.

    V zahraničí je Stevie a Yerba maté často nabízené společně jako produkt indiánů Guarani. V ČR je rovněž již k dostání.

  11. badger

    Říj 2nd, 2009

    Tak me tak vrta hlavou.. jak se vlastne to mate tim dulce de leche osladi. to se to naleje primo na listi, nebo se tim osladi voda na zalevani?

  12. Radek Swaczyna

    Říj 2nd, 2009

    Já si osobně myslím, že záleží na každém co mu vyhovuje. Viděl jsem různé způsoby. Oslazení vody, přímo na lístky nebo i dospod.

    Zkoušel jsem dát pár lžiček nahoru ať se Dulce de Leche pomalu rozpouští.

  13. Kvetak241

    Led 10th, 2013

    Někde jsem se dočetl že v Paraguaii tradičně sladili stévií sladkou (http://www.yerba-mate.cz/stevie-sladka), a jelikož jsem ji měl doma, tak jsem ji vyzkoušel a můžu jedině doporučit. Na tradičně připravené maté v kalabase 200ml dávám 1 čajovou lžičku sušené stévie, sladká chuť je jenom decentní ale pokud máte prašnější maté, vůbec to nepocítíte a zůstane vám jen příjemné aroma maté :)

  14. David

    Úno 1st, 2020

    Jsem zvyklý dochutit maté malou lžičkou medu, chutná to tak nejlíp.
    Je pravda, že jsem začátečník a zatím jsem ochutnal jen jemnější druhy elaborada con palo. A ta chuť je vážně návyková, hlavně La Merced de Monte, Amanda Premium a měl jsem také malý vzorek paraguayského Pajarito Despalada a ta mi snad chutnala nejvíc. Koupil jsem půlkilové balení, ale zatím jsem jej neotevřel.

Zapoj se do diskuse