Přátelství skryté v Yerba maté

Publikováno: 23.02.09, Rubrika: Historie a filozofie, Bez komentáře

Regulérní pití Yerba maté působí velmi příznivě na naše tělo, ale Yerba maté je rovněž výborným prostředek relaxace. V tradičním pojetí – v zemi svého původu – představuje určitou formu meditace. Důležitým prvkem se pak stává tradiční rituál přípravy nápoje v kruhu svých nejbližších – přátel i rodiny.

V zemích Jižní Ameriky tradiční rituál Yerba maté představuje slavnostní okamžiky a chvíle pohody. Nádoba putuje z ruky do ruky a k pití se používá jediná Bombilla. Yerba maté se pak stává prostředkem sblížení a přátelství.

Přátelství, důvěra a Yerba maté

Nemůže nás pak překvapit, když v Argentině, Uruguaji nebo Brazílii místní rolníci po práci usedají k ohni a ke společné Kalabase. Prohlubují tak své přátelství a především vzájemnou důvěru. Není rovněž ničím výjimečné potkat na ulici, v parku nebo na pláži mladé lidi, zamilované páry nebo rodiny, jak popíjejí z jedné nádoby čerstvě připravený nápoj.

Pozvání na doušek Yerba maté je pak znakem úcty a uznání. Odmítnutí se může rovnat urážce. Popularita tradičního rituálu se rychle šíří světem pro své univerzální využití a příjemně strávený čas se svými přáteli. Tradiční příprava má několik základních pravidel. Je proto vhodné se s nimi seznámit, aby se předcházelo drobným nedorozuměním.

Úloha hostitele

Důležitou a zároveň významnou rolí je úloha hostitele, který je zodpovědný za bezproblémový průběh setkání. Zejména připravuje samotný nápoj, doplňuje nádobu vodou a rozesílá ji dokola. Rovněž hostiteli připadají první silné doušky a nádobu předává až po úplném vysrknutí a opětovném doplnění.

Stejně činí všichni přísedící, nápoj vysrknou a nádobu předají zpět na doplnění vodou. V přátelské atmosféře – družného hovoru nebo vychutnáváním chvíle okamžiku – Yerba maté obíhá dokola, dokud je chuť nápoje výrazná. V případě zájmu se celý proces opakuje znova.

V kruhu velmi blízkých přátel úloha hostitele se může často měnit a nejsou stanoveny žádná přísná pravidla. Často, ale tuto roli může vykonávat vážený host, majitel domu nebo jiná společensky významnější osoba.

Hygiena tradičního rituálu

Vcelku často lidem vadí trochu nehygienický způsob tradičního rituálu a zejména pití nápoje ze společné slámky – Bombilly. Možná mají pravdu, možná ne. V Jižní Americe je to znak přátelství a především důvěry. Pro nás to může být skvělá příležitost pro strávení chvil v příjemné atmosféře, kdy můžeme starosti všedních dní nechat odplynout.

Závěrem ukázka reklamního spotu populární argentinské značky Taragui. Yerba maté je prostě v nás :-).

Štítky: , , ,

Zapoj se do diskuse