Tradiční příprava Yerba maté

Publikováno: 8.12.08, Rubrika: Příprava nápoje, 8 komentářů

Tradiční příprava nápoje Yerba maté je velmi populární a mezi pravidelnými pijáky ceněná především za příjemný požitek s pití a výslednou chuť nápoje. Na první pohled může působit složitě, ale již po prvním seznámení ho jistě každý hravě zvládne.

Budeme potřebovat sypanou Yerba maté, nádobu na pití nejlépe Kalabasu a velmi praktickou Bombillu. Doporučuji si rovněž připravit termosku s teplou vodou (ideálně 70ºC až 80ºC) a sklenici s vlažnou vodou (maximálně 50ºC).

Tradiční rituál přípravy v 6 krocích

  1. Naplníme Kalabasu nebo jinou nádobu určenou k pití ze tří čtvrtin Yerba maté. Toto množství je opravdu tak akorát. Velmi špatně se pije, když je Maté uvnitř příliš málo nebo naopak příliš mnoho.
  2. Vrchní část nádoby přikryjeme rukou, otočíme do horizontální polohy a několikrát jemně zatřepáme. Díky této činnosti se dostanou jemnější části na okraj nádoby a ty větší vytvoří přirozený filtr. Zmenší se tak pravděpodobnost ucpaní Bombilly a rovněž se vytvoří prostor pro její vložení.
  3. Opatrně vrátime Kalabasu do původní polohy – Yerba maté by měla zůstat v cca úhlu 45° – a vložíme Bombillu do části kde není Yerba maté.
  4. Zalijeme vlažnější vodou (maximálně 50ºC) a necháme chvíli luhovat až voda úplně vsákne do Yerba maté. Následně zalijeme do plna teplou vodou (ideálně 70ºC až 80ºC) v místě volného prostoru – kde se nachází Bombilla.
  5. Nálev je okamžitě připravený. Pijeme jej skrze Bombillu úplně dokonce. Dobrým znamením je srkání. První doušky budou určitě nejsilnější.
  6. Nyní je možné opět Kalabasu doplnit teplou vodou. Důležité je nemíchat Bombillou obsah nádoby. Takto připravené Yerba maté je možné mnohonásobně zalévat.

Velmi populární je rovněž tradiční rituál spojený s pití Yerba maté v kruhu přátel nebo svých nejbližších. Nádoba putuje dokola z ruky do ruky a v celém průběhu je důležitá role hostitele. Vypracovala se základní Etiketa rituálu, kterou je vhodné dodržovat.

Samozřejmě objevilo se několik variací na tradiční klasiku. Jejich naleznete v dalších článcích.

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. Michal

    Dub 4th, 2011

    zdravim. nech idem akokolvek podla postupu pripravy, ci uz tradicne alebo na studeno, pri piti napoja sa cez bombillu dostanu aj kusky mate, co mi trocha prekaza… robim nieco zle alebo je to normalne?
    taktiez sa chcem spytat, ake priblizne mnozstvo studenej vody ma ist pri tradicnom sposobe?
    dakujem

  2. Michal

    Dub 4th, 2011

    este pre upresnenie – mate pripravujem v: http://farm5.static.flickr.com/4061/4403554459_e0427ecd0c_z.jpg?zz=1

  3. Veronika

    Dub 21st, 2011

    Erva Mate z Brazilie – priprava, ktera je uvedena, na baleni: 1 salek mate zalijeme horkou vodou a nechame 5-10 minut louhovat. Tento postup pripravy je tedy uplne mimo?

  4. Jakub

    Kvě 5th, 2011

    Ne ten způsob není mimo. To je jeden z typů maté, tzv. mate cocido. Maté má spoustu druhů příprav, záleží na tom, kdo má jaký vkus a chuť.

    Já osobně si dělám jen klasické chimarrao, tedy maté z kalabasy (zhruba viz postup v článku) bez cukru, a právě dnes dělám první zkušenost s tereré (speciální yerba s trochu jiným postupem výroby) zalívaná ledovou vodou.

    A musím říct, že tereré je také báječné, už se těším na parné léto, kdy to bude to správné osvěžovadlo!

  5. Honza

    Čvc 25th, 2012

    Tereré je v létě neskutečně skvělé osvěžení. To musím potvrdit.

  6. Martina

    Čer 7th, 2013

    Zdravím, když si připravím maté k večeru, je možné druhý den pokračovat dalšími nálevy? Nebo musím začít znovu? Tzn. večer vyhodit a druhý den opět připravit….?! Děkuji

  7. Evs

    Říj 29th, 2013

    Dobry vecer, neviem, ci to chapem spravne. To naozaj ma ist az tolko suseneho mate do salky/kalabasy? 3/4?

  8. filip

    Lis 14th, 2013

    Zdravim,taky by mě zajímalo.co provést s obsahem nálevu večer,abych mohl třeba pokračovat ráno.Děkuji

Zapoj se do diskuse