Sjednocující rituál

Publikováno: 14.10.09, Rubrika: Historie a filozofie, 2 komentářů

Sjednocující rituál

Popíjení Yerba maté je hluboko zakořeněným rituálem v kultuře původních obyvatel Jižní Ameriky. Tradice místním lidem doslova přikazuje připravovat a popíjet Yerba maté ve větší skupině osob. Pojďme si připomenout tento bezesporu příjemný zvyk.

Tradiční rituál a Indiáni Guarani

Tradiční způsob přípravy a spojený s ním rituál zavedli do praxe původní obyvatelé Indiáni kmenů Guarani. Jedná se o velice osobitý rituál, se kterým bylo možné se kdysi téměř denně setkat. Sjednocující rituál yerba maté indiánů Guarani Byl to každodenní malý svátek jehož účelem bylo větší stmelení nejbližší rodiny, sjednocení jednotlivých kmenů, poznání náhodných kolemjdoucích nebo uhoštění významných návštěv.

Průběh rituálu

V průběhu celé ceremonie se využívá jedna bombilla a pije se z jedné nádobky. Úlohu naplnění pohárku, přípravu nápoje a jeho samotné servírovaní má za úkol mistr rituálu tzv. Cebador. První pohoštěná osoba, vysrkává úplně obsah nádobky, počká na jeho naplnění vodou a pak předává pohárek osobě po pravé ruce. V případě, že sedíme ve větší skupině lidí, pohárek se předává osobám naproti sedícím. Celá činnost se následně opakuje.

Samozřejmě může se stát, že náhodou někdo nádobku nedostane, pak je nutné pohárek políbit, abychom sejmuli „kouzlo vyloučení“. V případě, že při podávání nádobky řekneme děkuji k přísedícím znamená to, že jsme se již napili dostatečně a více již nechceme. Samotný rituál pak trvá až do doby, kdy poslední osoba řekne děkuji.

Tradice rovněž říká, že první zalití nebo první lok obětujeme sv. Tomášovi (Argentinci často první lok vyplivují na zem). Použitou Yerba maté je pak vhodné obětovat Pachamamě (matce zemi), kdy obsah nádobky rozdrobíme na pole nebo spálíme v kamnech.

Rituál v dnešní době

Ještě celkem nedávno, tento zajímavý způsob popíjení byl na ústupu a téměř vymizel. Především lidem nevyhovovalo popíjení ze společné nádobky a používání jedné bombilly. Ovšem v poslední době společně s rozšířením Yerba maté ve světě se tento zvyk začíná vracet a čím dál tím více lidí si společné popíjení užívají.

Stejně jako u společného grilování nebo u kouření vodní dýmky umožňuje tento rituál příjemné posezení v kruhu svých přátel. Již před nějakou dobou se na těchto stránkách se objevila zmínka na toto téma, například v článcích: Etiketa rituálu pití Yerba Mate a Přátelství skryté v Yerba maté. A byla by škoda si tento zajímavý zvyk nevyzkoušet.

Popíjíte Yerba maté tradičním způsobem ve skupince?

Štítky: , , ,

Diskuse k článku

  1. Jára

    Kvě 20th, 2011

    Poprvé jsem ochutnal maté od své kamarádky v Praze a okamžitě jsem ho vyplivl. Pak jsem zažil rituály s maté na lekcích tanga v Buenos Aires a moc se mi to líbilo. Časem mi začala yerba maté i chutnat a teď ji piju téměř každý den s rituálem i bez něho.

  2. Fleax

    Led 22nd, 2013

    Máme kapelu ale skoro všichni jsme do večerních hodin po pracích nebo školách, večer se sejdeme ve zkušebně a společně popíjíme z jedné nebo více kalabas celá kapela, dá se líp fungovat ve večerních hodinách a pokecat se u toho dá fakt příjemně, po objevu yerby nám to dost změnilo zvyky a dokonce i chlast šel skoro úplně stranou :) Dneska už skoro až na vyjímky vůbec nepiju čaj, radši si udělám matté a odpočinu si u toho, už jsem s tim nakazil spoustu lidí..První lok se mi ale Sv. Tomášovi nechce obětovat ..je nejlepší :)

Zapoj se do diskuse