Yerba maté Pajarito

Publikováno: 10.06.09, Rubrika: Druhy a chutě, 15 komentářů

Yerba maté Pajarito

Značka Pajarito je téměř na celém světě spojována s Yerba maté té nejvyšší kvality. Jedná se pravděpodobně o nejpopulárnějšího paraguayskou značku Maté, která pochází z vyhlášených plantáží výrobce Lauro Raatz, s.a. Mnoho pijáků oceňuje především její velkou sílu, která čeká rovněž na Vás.

Krátká historie firmy Lauro Raatz, s.a.

Společnost byla založena v roce 1950 přes Lauro Raatza a jeho ženu Sáru a jak to tak občas bývá, začátky byly nesmírně těžké. Firma si kladla vysoké nároky na kvalitu a trvalo tak dlouhých 6 let než se podařilo oficiálně do světa pustit Yerba maté značky Pajarito.

V průběhu několika let celá firma prošla velkým rozmachem. Ještě více se zkvalitnila produkce Maté, zvětšila se celková kapacita a v součastné době na značce Pajarito pracuje více jak 100 zaměstnanců, kteří jsou schopni denně vyprodukovat cca 20 tun Yerba maté.

Firma sídlící v jihovýchodní části Paraguaje ve státě Itapúa již od poloviny osmdesátých let vyvážela své výrobky do řady zemí na celém světě – Japonsko, USA, Rusko, Španělsko, Taiwan atd.

Výrobky značky Pajarito

Yerba maté s typickým ptáčkem ve znaku v začátcích nabízela pouze tradičním způsobem vyrobenou Yerba maté. V dnešní době značka Pajarito nabízí více druhů, přesto její nabídka není nijak závratná, protože čítá dvě tradiční verze a dvě ochucené.

  1. Pajarito Tradicional – tradiční Yerba maté bez příměsi, silná až ostrá chuť s jasně kouřovým aroma, obsahuje lístky a větvičky,
  2. Pajarito Selección Especial – výběrové Yerba maté zrající 24 měsíců, bez příměsi, patří mezi nejsilnější Maté na trhu, výrazná, ale zároveň hladší zemitá chuť i aroma,
  3. Pajarito con Hierbas Aromáticas – tradiční Yerba maté s 10% příměsí paraguayských bylinek, obsahuje: Burrito (Wendita calysina), Verbena citrónová (Lippia citriodora) a Máta peprná (Menta piperita), mimořádně se hodí pro přípravu Tereré,
  4. Pajarito Saborizada – Menta Limón – klasická Yerba maté navíc ochucena mátou a citrónem, dobrá k přípravě jak na studeno tak na teplo, působí příjemně osvěžujícím dojmem.

Ukázka výrobků značky Pajarito

Kromě těchto čtyř druhů najdeme v nabídce ještě dnes populární sáčkové Yerba maté Cocido, které je nabízené pouze v tradiční úpravě bez jakýchkoliv příměsí.

Zkušenost s Yerba maté Pajarito

Obecně lze napsat, že Pajarito patří mezi nejsilnější druhy Yerba maté na trhu. Při srovnání se známými značkami z Argentiny, má rovněž mnohem výraznější chuť i aroma.

Z tohoto důvodu není tento druh doporučován pro lidi, kteří teprve začínají s Yerba maté nebo jim vyloženě nesvědčí příliš velká hořkost a kouřové aroma. Na druhou stranu si Pajarito právě díky této charakteristice získalo řadu fanoušků ve světě.

V nabídce na mně velice příjemně působí rovněž verze s tradičními paraguayskými bylinkami, které se náramně hodí k přípravě Tereré. Škoda jen, že Máta je v této směsi tak dominantní, jinak by toto Yerba maté mělo velice zajímavé bylinkové tóny.

Celkově můžu říct, že Pajarito řadím na přední místa ve svém pomyslném žebříčku a když dostanu chuť na něco silnějšího a výraznějšího – šáhnu po Yerba maté Pajarito.

Pijete Pajarito? Připadá Vám tato Yerba maté výraznější a silnější?

Štítky: , , , , ,

Diskuse k článku

  1. rajtyš

    Čer 12th, 2009

    …zejména se mi osvědčilo praktické dvoukilové balení ve stylovém plátěném pytli :) ze začátku mě zarazila silná typická chuť, ale už teď se na ni opět těším. přeji pěkný den!

  2. Radek Swaczyna

    Čer 12th, 2009

    Určitě Pajarito to na člověka vybalí bez jakýchkoli servítek – pěkně zaútočí na chuťové pohárky a vzpruží jak tělo tak mysl :-). Možná někdy až příliš, často lidem dokáže hodně zkřivit pusu. Přeci jenom člověk asi potřebuje nějaký čas než ocení tu hutnou chuť.

    Praktické dvoukilové balení… nezdá se to, ale Maté dokáže pěkně rychle ubývat, ale řekl bych, že je to příjemný zlozvyk :-).

  3. HempValley

    Čer 18th, 2009

    puvodne jsem chtel reagovat ze Pajarito nema jenom citronovou prichut, ale aji pomerancovou, lec jsem si to spletl s Taragui.. ale nakonec se precejenom vyskytla mensi drobnost v clanku a to je http://www.vegetalismus.cz/mate-pajarito-rozpustne-75-g/detail-27-314.html
    velmi zajimavy pocin.. pil jsem to se smetanou a nebylo to spatne.. ale klasika z kalabasy je holt klasika :-) osobne sem zacinal na Selecta a Pajarito, pricemz me ani jedno moc nelezlo, ale zacinam se k nim zase vracet :-)

  4. Radek Swaczyna

    Čer 18th, 2009

    Díky za doplnění, úplně jsem na instantní yerba maté od Pajarita zapomněl. Pravdou je, že zatím jsem neměl tu čest :-) nebo lépe řečeno příliš těm 100% rozpustným výrobkům zatím nevěřím, ale někdy budu muset určitě vyzkoušet co to přesně obnáší. Už jenom ze zvědavosti, jak se podařilo zachovat chuť a vůni Maté…

  5. rajtyš

    Čer 21st, 2009

    instantní yerba maté jsem také doposud nevyzkoušel, ale dokázal bych si představit lžičku toho prášku rozpuštěnou ve sklenici vychlazené sodovky. odpadá nutnost použití bombilly:)

    nebo by mohla najít své využití v dalších receptech. kdysi jsem ochutnal lahodnou čajovou zmrzlinu vyrobenou za použití práškového čaje „macha“, který se používá při japonském čajovém obřadu. avšak v případě tohoto čaje se nejadná o stoprocentně rozpustný výrobek, nýbrž jemě pomleté čajové listy, z nichž byly před tím odstraněny žilky a řapíky.

  6. Radek Swaczyna

    Čer 22nd, 2009

    Věřím, že využití pro rozpustné Yerba maté by se pravděpodobně dalo najít hodně, ale otázkou je jak to doopravdy chutná :-).

    Pravdou taky je, že většinou menší výrobci začínají nabízet docela různé podoby Maté. Většinou je to ovlivněno způsobem mletí. Kdy jsou pak k dostání jemné prášky alá právě zmíněná Matcha nebo speciální verze do překapávačů nebo kávovaru na přípravu espressa.

  7. Roman

    Čer 29th, 2009

    Ja instantni yerbu mel nic extra to neni ale myslim ze je to porad lepsi alternativa nez kafe ,
    videl bych to tak ze kdo se stydi v praci pit tradicne tak jako nouzovka to jde ,jinak mnohem lepsi je prava guarana prasek ale to je uz neco jineho tak Mate zdar

  8. Radek Swaczyna

    Čer 29th, 2009

    Když tak čtu názory na instantní yerba maté, tak to už bych pro popíjení v práci spíše doporučil Yerba maté Cocido jinak řečeno klasické Maté v nálevových sáčcích, ale pořád klasická příprava je hold klasická příprava a kdo si oblíbí tento způsob přípravy už často nechce jinak.

  9. Wrána

    Zář 2nd, 2009

    Když mi došlo Taragui, koupil sem od kamaráda čtvrt kila Pajarita (taky z plátěnýho pytle) a myslim si, že je super. Oproti Taragui víc kouřovější, ale zase to vůbec neni na škodu. Teď sem si navíc koupil nějakou sortu Taragui s míň procentama prachu a pak La Merced, na ten sem zvlášť zvědavej :-)

  10. Wrána

    Zář 2nd, 2009

    Přesně tohle matéčko La Merced Loose Leaf sem si taky pořídil, od firmy Nestar v Praze, sem zvědav jak se vytáhne…

  11. Radek Swaczyna

    Zář 9th, 2009

    Celkově co jsem měl možnost pít, tak na mne producenti z Paraguaye působili mnohem zemitějším a kouřovějším dojmem než značky z Argentiny zvláště pak výrobky od Taragui, které jsou hodně laděny do zelena.

    Každopádně La Merced je luxusní pití aspoň pro mne… ta chuť je kompaktní a příjemná, není to žádná drsná rána na chuťové pohárky.

  12. badger

    Pro 7th, 2009

    Tak koukam, ze jste tu resili instantni Pajarito a jak chutna. No.. pít se dá a je celkem dobré, ale když budete čekat klasickou chuť, asi budete trochu zklamaní. Voní pěkně, ale kromě očekávané chuti yerby chutná ještě trochu po něčem co mi nejvíc připominá ebenové dřevo(nevim jak to jinak popsat). Ale na studené drinky (obzvlášť s trochou skořice aby se schovala ta „dřevěná! chuť) nebo „neco rychlého po ránu“ je fakt luxusní a určitě doporučuju alespoň ochutnat.

  13. Radek Swaczyna

    Pro 7th, 2009

    Uběhl již nějaký ten čas od doby co se to tu řešilo naposled, takže jsem Instant již před nějakou dobou ochutnal a musím říct, že to na mně působilo tak trochu jako rozdíl mezi kvalitním espressem a instantní kávou. Ovšem pít se to dá více než dobře a určitě pro ty zmíněné drinky to bude perfektní řešení.

  14. Dan Thaisz

    Pro 7th, 2010

    Tak jsem si Pajarito dal jako sve uplne prvni mate a skoro me to od dalsi konzumace odradilo … silna vyrazna chut a trochu i utok na zaludek :-)

  15. Tomáš M.

    Srp 6th, 2013

    Tak se mi dostalo do rukou Pajarito Organica a musím říct, že je opravdu vynikající… Skvělá chuť i vůně. Mám ještě doma pro srovnání Pajarito Selección Especial a rozdíl je opravdu znát. Kdo hledáte nějakou změnu, Pajarito Organica určitě stojí za vyzkoušení. :-)

Zapoj se do diskuse