Yerba maté Taragüi

Publikováno: 2.07.09, Rubrika: Druhy a chutě, 8 komentářů

Yerba maté Taragüi

Značka Taragüi! Co víc dodat? Klidně by mohl skončit článek tímto způsobem a možná řada lidí by se ani příliš nedivila. Jednoduše řečeno jedná se o nejznámějšího a komerčně velice úspěšného producenta Yerba maté.

Značka Taragüi patří do dobře známe argentinské skupiny Las Mariás, která byla zmíněna již v článku věnovaném jejich prémiové značce La Merced. Vyrábí se v Argentině, v oblasti Yerba maté zaslíbené – Corrientes.

Historie Taragüi

S nadsázkou by se dalo napsat, že vše začalo už několik století zpět. Území dnešní společnosti Las Mariás totiž obývali původní obyvatelé, indiáni plemene Guarani, kteří jako první začali využívat Cesmínu paraguayskou a velice si ji oblíbili.

Oficiálně společnost Las Mariás založena přes Victor Elías Navajas Centeno začala Yerba maté pěstovat v roce 1924 a od tohoto roku můžeme rovněž datovat jejich první značku Taragüi. Díky skvělé práci vedení společnosti se zaměřením na kvalitu produkce, práce s lidmi a marketing, se brzy značka Taragüi stala v Argentině synonymem pro úspěch. Záhy dosáhla mimořádného komerčního úspěchu a v Argentině je považována již několik desítek let za číslo jedna.

Od roku 1960 její pozornost začala směřovat na export a v součastné době vyváží Yerba maté Taragüi do více jak 30 zemí. Významnou měrou tak přispěla k celkové propagaci nápoje ve světě. Zajímavostí je, že tato společnost rovněž uspěla i na poli pěstování tradičních čajovníků v Argentině a jeho následného zpracování.

Tajná laboratoř firmy Las Mariás, kde se produkují výrobky Taragüi:

Výrobky Taragüi

Výrobková řada Taragüi je poměrně rozsáhlá a nabízí od klasických druhů, přes různé ochucené až po sáčkové Yerba maté Cocido. Samozřejmě nejedná se o tak prémiovou značku jako La Merced, ale přesto si nabídka zachovává určitou jednotnou tvář. Založenou spíše na tradičních postupech a chutích, doplněné o několik moderních trendů. Zkrátka dostaneme vždy kvalitní Yerba maté, které si svou popularitu udržuje více jak 80 let.

Nabídka značky Taragüi:

  1. Yerba maté Elaborada – Con Palo – velice tradiční s obsahem větviček a lístků, hořká až kyselkavá chuť, patří k silnějším a obsahuje hodně drobného prachu,
  2. Yerba maté Elaborada Despalda – Sin Palo – tradiční pouze s obsahem větviček, velice intenzivní hořká až trpká chuť, silné aroma, překvapivě neobsahuje příliš prachu, extremně silná,
  3. Yerba maté Elaborada – Con Palo – Bajo Contenido de Polvo – spíše tradiční, ale speciálním způsobem vyráběná, obsahuje lístky a větvičky, hruběji mletá, má jemnějsí hořkou chuť, neobsahuje žádny prach a mimořádně se hodí pro studenou přípravu tereré,
  4. Yerba maté Elaborada – Con Palo – Hierbas del Litoral – ochucená Yerba maté bylinkami, obsahuje větvičky, lístky a z bylinek: Verbena citrónová, Máta peprná, Simaba Cedron, Marcela a Pomíšenka, trochu trpká až hořká, jemně kyselkavá s jasným mátově-citrónovým tónem, lehce povzbudivá a příjemně osvěžující,
  5. Yerba maté Elaborada – Con Palo – Hierbas Serranas – ochucená Yerba maté horskými bylinami, kromě větviček a lístků obsahuje bylinky: Máta peprná, Meduňka lékařská a Máta polej, jemnější hořká chuť s jasným mátovým nádechem, hodně osvěžující,
  6. Yerba maté Elaborada – Con Palo – Limon – ochucená Yerba maté citrónem, obsahuje lísky, větvičky a citrónovou kůru, má jemnější hořkou a citrónovou chuť, osvěžující a lehce povzbudivá, hodí se do přípravy na studeno,
  7. Yerba maté Elaborada – Con Palo – Naranja – ochucená Yerba maté pomerančem, obsahuje lístky, větvičky a pomerančovou kůru, jemně trpká až hořká, má sladší pomerančový nádech, není tak silná a působí osvěžujícím dojmem, oblíbená na studeno a do přípravy způsobem Tereré,
  8. Yerba maté Elaborada – Con Palo – Citricos del Litoral – poslední ze série ochucených Yerba maté, obsahuje lísky, větvička a kůry citrusových plodů: Pomeranč, Citrón a Pomelo, lehce trpká až hořká chuť společně s nádechem citrusových plodů, velice osvěžující, tradičně se hodí k přípravě studeným způsobem.

Ukázka tradičních neochucených druhů Yerba maté Taragüi:

Ukázka neochucených druhů značky Taragüi

Výpis jednolitých druhů je sice obsáhlý, ale zdaleka není kompletní. V nabídce najdeme velice populární sáčkové Yerba maté nebo sety na jedno použití na cestách. Produkuje se rovněž černý čaj Taragüi nebo argentinské bylinky v nálevových sáčcích.

Doporučení pro Yerba maté Taragüi

V celku z bohaté nabídky této značky jsem přivykl pouze k druhu Taragüi Despalda Sin Palo a pak k ovocné verzi Taragüi Citricos del Litoral.

První zmíněnou považuji za jedno z nejsilnějších Yerba maté vůbec. Jedná se o vcelku moderní trend, kdy Maté neobsahuje žádné větvičky, má pouze omezený obsah prachu a lístky jsou celkem hrubě mleté. V chuti možná pro někoho nebude ničím výjimečná, ale má velice intenzivní aroma. Extremní síla se udrží několik nálevů, ale pak rapidně slábne.

Druhý zmíněný druh naopak považuji za velice příjemné Yerba maté pro studenou přípravu Tereré. Má pro mě nezvykle osvěžující citrusovou chuť, která není příliš vlezlá a Yerba maté si zachovává svou tvář.

Považujete rovněž Taragüi za nejznámější značku mezi Yerba maté? Pijete Taragüi?

Štítky: , , , , ,

Diskuse k článku

  1. HempValley

    Čvc 3rd, 2009

    Samozrejme !! :-) Taragüi Despalda nikdy nezklame, jedine tim ze vzdycky dojde jako prvni :-D sice to bude trosku off topic, ale chtel bych se zeptat jestli pouzivate na kazdy druh maté (Taragüi, Pajarito, Rosamonte….) jinou kalabasu, aby se zachovala a udrzela jeji jedinecna vune ?

  2. Radek Swaczyna

    Čvc 3rd, 2009

    Mimochodem, co jsem se díval na různá složení, tak Taragüi Despalda je Yerba Maté s přirozeným a vysokým obsahem vitamínu B5, který má zejména pozitivní účinky na fungování nadledvinek. Odbourávání stresu, fyzické zátěže, působí proti infekcím, pomáhá hojení ran, růstu nehtů a vlasů. Dost teorie…

    Věc, která mi vadí na Taragüi Despalda je, že nevydrží hodně nálevů. Je to taková pecka rovnou mezi oči :-). Mám vcelku rád, takové delší popíjení, kdy se chuť a účinky uvolňují postupně.

    Ohledně dotazu – sám až tak ortodoxní piják nejsem a nemám na každý druh jinou nádobku. Klasické Kalabasy nepoužívám, mám pouze nádobky (matera) se dřeva, které přeci jenom nasávají aroma postupněji a méně intenzivně. Ovšem nikdy si tam nesypu ochucené druhy nebo nějak slazené.

  3. Wrána

    Čvc 6th, 2009

    Jednu kilovku maté Taragui mám teďka doma, vlastně už skoro nemám :-D Když sem ho koupil trochu sem byl překvapenej tak zelenou chutí, kterou to má. Ale pak už mě to přišlo v pohodě, srovnával jsem totiž se značkou Malta de Cruz a jejich bezstonkovou variantu, chuťově mi celkem sedla, je to celkem jinde… Malta de Cruz mi možná zatim chutnalo asi nejvíc, sladká chuť, kterou to má mi docela sedí. Ale co se týče Taragui, dá víc nálevů a klasickou přípravou maté mě teda Taragui pěkně odrovnalo, vlastně spíš narovnalo, protože sem po vypití deseti kalabas (ta moje má asi 350ml) do čtyř do rána nespal.

  4. Radek Swaczyna

    Čvc 7th, 2009

    Trefné přirovnání. Taragüi a zvláště Sin Palo má ten charakteristický kouřový závoj mnohem menší. Z dosavadní zkušenosti můžu říct, že všeobecně druhy Despalda mají více zelenější chuť a samozřejmě jsou sílnější a vydrží o něco méně nálevů.

    Všeobecně mám pocit, že dost lidí jako jednu z nejsilnějších Yerba maté právě často zmiňuje Cruz De Malta Despalda, Taragüi Despalda Sin Palo nebo také značku Colon – paraguayský šinkansen :-).

    Jinak, hodně lidí se kouká se značnou nedůvěrou, když padne zmínka na rozdíly v chuti mezi jednotlivými druhy Yerba maté.

  5. HempValley

    Čvc 7th, 2009

    Tak u me rozhopadne vede yerba maté Rosamonte Con Palo :-) tesne nasledovana Cruz de Malta Despalda a na tretim miste Taragüi Despalda..
    Na youtube sem shledl video, a i kdyz se me zpusob pripravy netyka (piju z kalabas) velmi me zaujala plechovka ze ktere to tam sype.. nevite nekdo kde by se dala sehnat ? O:-)
    tady je link:
    http://www.youtube.com/watch?v=0w2TzMR5XzM&feature=related

  6. Radek Swaczyna

    Čvc 7th, 2009

    Hodně výrobců Yerba maté tuto plechovku se zobáčkem nabízí a vcelku není problém nějakou variantu najít, bohužel v ČR zatím oficiálně v prodeji jsem ji nikde neviděl. Určitě jsem ji zaznamenal v nabídce Taragüi, Pajarito, Piporé, Amanda atd. atd. V případě zájmu můžu zaslat… :-)

  7. HempValley

    Čvc 10th, 2009

    Zájem bych určitě měl, bohužel se mě nepodařilo na Vás najít přímy kontakt (facebooku neholduju) tak píšu sem :-) Mohl byste mě prosím kontaktovat na email? třeba už rovnou s nejakou nabídkou? O:-)

  8. michal

    Čvc 24th, 2013

    Yerba maté Elaborada Despalda – Sin Palo – tradiční pouze s obsahem větviček ….

    kazdy verny ‘mate’ Mate prece vi, ze sin palo znamena bez vetvicek, con palo pak s vetvickama zejo

    peace & smile :)

Zapoj se do diskuse