Yerba maté La Merced

Publikováno: 20.05.09, Rubrika: Druhy a chutě, 7 komentářů

Yerba maté La Merced

La Merced je velice ceněná Argentinská značka. Mnohými označována za nejlepší na světě. Její produkty se vyznačují mimořádnou kvalitou a neměly by uniknout žádnému fanouškovi Yerba Maté.

Charakteristika značky La Merced

Stručně řečeno se jedná o prémiovou značku patřící do velice známé skupiny Las Mariás, která mimo jiné zastřešuje producenty Taragüi, Unión a několik dalších. Tato skupina bezesporu patří mezi nejznámější a patrně i největší výrobce Yerba maté na světě. Pokud ne největší na světě tak určitě největší ve státě Corrientes, kde má celý konglomerát své sídlo.

Produkce La Merced je charakteristická především svým organickým původem. Cesmína paraguayská je pěstována v čistém prostředí podhůří And bez chemického ošetřování. Jedná se o vcelku malé, ale velice ceněné plantáže s vhodným podnebím a velice kvalitní půdou. Základem produkce tak je exkluzivní a zároveň organická Cesmína paraguayská.

Výrobky La Merced

V nabídce najdeme pouze tři výrobky: La Merced de Campo, La Merced Barbacuá a La Merced de Monte. Všechny tři výrobky se vyznačují tradičním způsobem produkce a měly by představovat určitou oslavu tradiční chuti Yerba maté.

Jak jsem už jednou zmínil jedná se o prémiovou značku – Rolls-Royce mezi Yerba maté – distribuovanou v kvalitnějším a dá se říci i vkusnějším obalu. Všechny nabízené Yerba maté se orientují na tradiční chuť i vůni bez jakýchkoliv příměsí.

  1. La Merced de Campo – pochází z podhůří And v severní části provincie Corrientes, výběrové Yerba maté s tradičním způsobem pražená s hrubším mletím, doba zrání maximálně 12 měsíců, v chuti i vůni dosti intenzivní, ale rafinovaně hladší,
  2. La Merced Barbacuá – rovněž pochází z podhůří And, výběrové Yerba maté se vyznačuje velice pozvolným 24 hodinovým způsobem pražení (jedná se o originální způsob produkce indiánských kmenů Guarani) a hrubším mletím, doba zrání se pohybuje kolem 12 měsíců, charakteristická je výrazná až aristokratická chuť a příjemné kouřové aroma, intenzivní a velice originální grilovaná Yerba maté,
  3. La Merced de Monte – představuje špičku ledovce, Cesmína paraguayská je pěstována v deštném pralese, kde jsou vydatné deště a vysoké teploty, sušina je hrubě mletá s tradičním způsobem pražení, zraje 12 až 15 měsíců, velice hladká a jemná chuť s příjemnou vůní, klasické a ničím nerušené Yerba maté.

Trojice výrobků značky La Merced:

Výrobky značky La Merced

Je jasně patrné, že firma se orientuje výhradně na tradiční postupy výroby a v nabídce má pouze tři různé variace klasické chuti a vůně. La Merced si zakládá na kvalitě produkce a dodržování tradičních receptur výroby a v portfoliu skupiny Las Mariás tak tvoří jasný protipól komerčněji zaměřeným značkám. Dalším pozitivem je bezesporu organický tj. ekologický způsob produkce.

Výjimečná La Merced

Všechny tři Yerba maté z produkce La Merced můžu jen a jen doporučit. Zvláště všem znalcům Yerba maté, kteří vyhledávají tradiční, ale zároveň nevtíravou chuť i aroma.

Především La Merced de Monte patří v mém pomyslném řebříčku na nejvyšší příčky. V intenzivní formě v ní nacházím téměř vše co můžu očekávat od kvalitní Yerba maté. Velmi silná v účincích, řízná, ale zároveň s delikátní chutí. Pro mnoho lidí bez – typické chutě a vůně vývaru z nedopalků – negativních tónů.

Každá s nabízených Yerba maté je trochu odlišná a nabízí něco jiného. Milovníci hustého kouře cigár si zamilují Barbacuá, milovníci svěží a čisté argentinské přírody ocení de Monte a nakonec vyznavači tradiční hutné chuti si oblíbí de Campo.

Dobře si uvědomuji, že výše napsané řádky působí až neskutečně uměle a strojeně, plné marketingové omáčky, ale nemůžu si pomoct. La Merced je kvalita.

Je La Merced opravdu nejkvalitnější Yerba maté na světě? To už musíte posoudit sami jejím popíjením…

Štítky: , , , , , ,

Diskuse k článku

  1. PO

    Kvě 25th, 2009

    Na La Merced jsem narazil zde: La Merced Loose Leaf. Nevíte jaké kvality a chuti je toto Maté? Děkuji

  2. Radek Swaczyna

    Kvě 25th, 2009

    Určitě se jedná o La Merced, který je exportován a následně balený v USA. Primárně je určen pro tento trh a má rovněž US certifikát pro výrobek organického původu.

    Bohužel neměl jsem zatím možnost přímo tento výrobek mít a pít, ale na první pohled bych se domníval, že se jedná o verzi La Merced de Campo balenou v USA. Tradiční Yerba maté…

    Aktuálně si dopřávám pozdní La Merced Barbacuá. Stylově po podvečerním grilování.

  3. Wrána

    Říj 11th, 2009

    Po nějaký době, co sem už vypil víc kalabas La Mercedu musim říct, mě to nepříde nějak extra luxusní :-) Přišel sem na to čim to je…

    Totiž původně jsem hlavně čajař, k maté sem se dostal až později. Přece jenom po tom, co sem namlsanej na dobrejch čajích z Číny, Japonska, Indie a Nepálu mě La Merced tolik chuťově neuspokojí…

  4. MartinN

    Úno 18th, 2010

    Tak jsem tohle Maté objednal z Mate-tee na základě tohoto článku a je opravdu výborné.

  5. prateta

    Bře 12th, 2011

    Kdyby ještě někdo váhal, tak La Merced určitě doporučuji ! Nejvíce mi chutná druh De Monte.

  6. Matouš

    Dub 5th, 2011

    Odkud nejlépe objednad La Merced?
    Díky za odpověď.

  7. Miloslava

    Pro 22nd, 2011

    v argentine je tato znacka jedna s najlepsich

Zapoj se do diskuse