Oblasti zaslíbené Yerba maté

Publikováno: 24.03.09, Rubrika: Historie a filozofie, Bez komentáře

Veškerá produkce Yerba maté a pěstování Cesmíny paraguayské se koncentruje do Jižní Ameriky. Zaslíbená oblast tohoto nápoje se rozprostírá zejména na území součastné Argentiny, Brazílie a Paraguaje.

Tuto oblast můžeme vcelku přesně geograficky vymezit řekou Paraguay ze západu, Atlantickým oceánem z východu, 18 jižní rovnoběžkou od severu a konečně 30 jižní rovnoběžkou od jihu.

Bylo již mnoho pokusů o pěstování Cesmíny paraguayské v oblastech s velmi podobným podnebím, ale zatím bezúspěšně. Cesmína paraguayská potřebuje specifickou úroveň srážek a především teplot.

Roční produkce

Vyjmenované země každoročně vyprodukují více jak 500 000 tun Yerba maté. Zdaleka největším producentem a zároveň i největším exportérem je Argentina se 62% podílem na celkové produkci, následována Brazílii se 34 % a hlavní trojici uzavírá Paraguay se 4 %.

Zajímavostí je, že 80 % přirozeného výskytu Cesmíny paraguayské se nachází na území Brazílie, ale zde nenajdeme zdaleka tolik obdělávaných plantáží jako v Argentině. Hotové produkty v tomto státě tak překvapivě pocházejí z velké části i nadále z divoce rostoucích keřů, v tomto případě spíše dřev.

Argentina a Yerba maté

Na základě těchto čísel je jasně patrné, že Yerba maté je součástí každodenního života v Argentině. Zejména regióny Misiones a Corientes představuji meku toho nápoje a najdeme zde největší plantáže Cesmíny paraguayské.

V provincii Misiones je každoročně vyprodukováno téměř 85 % celkové produkce této země a charakteristickým znakem je zde značná koncentrace rodinných plantáží respektive značek spojených s určitou rodinnou. Téměř 90 % všech plantáží patří jediné osobě (rodině) a má méně než 25 hektarů. Zcela opačný charakter mají plantáže v oblasti Corientes, kde najdeme pouze několik velkých producentů, kteří své výrobky směřují zejména do různých sítí super a hyper marketů.

Téměř veškerá produkce Yerba maté v Argentině je určena pro domácí trh a pouze něco málo přes 10 % se vyváží do jiných zemí. Není tedy divu, že Yerba maté je nejpopulárnějším nápojem této země.

Yerba maté je vášeň

Yerba maté představuje pro Argentince vášeň. Není divu, Argentina je plná vášně… Video pohlednice z Argentiny v podáni Gotan Project:

Štítky: , , ,

Zapoj se do diskuse