Pohárek z Palo Santo

Publikováno: 7.04.09, Rubrika: Příslušenství, 23 komentářů

Velké oblibě těšící se tradiční nádoby z Kalabasy jsou čím dál tím více vytlačovány pohárky vyrobenými z jiných a nutno říci i praktičtějších materiálů. Roste především popularita pohárku vyrobených z různých dřevin a právě svaté dřevo Palo Santo nabízí jedinečné vlastnosti.

Co je to Palo Santo?

Palo Santo je dřevo Gvajaka lékařského (Guaiacum officinale), který roste pouze v pobřežních oblastech Střední a Jižní Ameriky. Díky značně extenzivní těžbě je výskyt tohoto stromu omezený a v součastné době se zdroje Gvajaka lékařského můžou využívat pouze se velkou ohleduplností.

Gvajak lékařský ne nadarmo je nazýván svatým dřevem Palo Santo. Má mimořádné vlastnosti. Je neuvěřitelně pevný a zároveň těžký, což ho předurčuje k mimořádné trvanlivosti. Charakteristický je rovněž vysoký obsah pryskyřice (až 30 %), která se využívala již domorodými kmeny v lékařství. Díky této vlastnosti byl tento strom nazýván Stromem života.

Přes obtížnou opracovatelnost bylo dřevo z Palo Santo velmi oblíbené. Díky svým vlastnostem, nádherné kresbě a potažmo vysoké ceně nabízí svým majitelům jisté pozlátko luxusu. Mezi jinými se využívalo pro výrobu talismanů, různé bižutérie, části hudebních nástrojů, nábytku a samozřejmě pohárku pro pití Yerba maté.

Palo Santo a Yerba maté

Vysoká olejnatost a mimořádná trvanlivost přímo předurčuje Palo Santo pro výrobu pohárků a různých nádob určených pro přípravu nápoje z Yerba maté.

Pití nápoje z nádoby vyrobené z tohoto materiálu mnoho příznivců Yerba maté považuje za něco výjimečného. Pravidelní pijáci velmi oceňují příjemnější chuť i příjemnější vůni výsledného nápoje oproti jiným materiálům. Častokrát je to připisováno vysokému obsahu pryskyřice, která se pomalu vstřebává při přípravě Yerba maté. Oceňují rovněž mimořádnou praktičnost nádobek v každodenním používání, který rovněž není tak náročný na údržbu a dlouhodobě si zachovává své vlastnosti.

Samozřejmě musíme mít na paměti, že se pořád jedná o přírodní materiál, sice extrémně odolný, ale přesto určitým způsobem pracující. Někdy může docházet při nevhodném nebo extrémním používání k prasknutí nádobky. Z tohoto důvodu se doporučuje provézt takzvané Currádo – zajetí – pohárku před prvním použitím (pro větší životnost je možné čas od času tento jednoduchý proces zopakovat). Výrobci rovněž v zájmu prodloužení životnosti opatřují pohárky různými kovy.

Currádo – zajetí – pohárku z Palo Santo

  1. Pohárek dobře vymyjeme vlažnou vodou,
  2. Pohárek vytřeme a ponecháme důkladně vyschnout,
  3. Poctivě vymažeme dřevěné části tukem – nejlépe olivovým olejem nebo máslem,
  4. Odstavíme na jeden až dva dny bokem v pokojové teplotě,
  5. Následně důkladně vymyjeme tuk, který nevsákl vlažnou vodou, vytřeme do sucha a tradičním způsobem připravíme Yerba maté.

Závěrem malá ukázka pohárků vyrobených z Palo Santo:

Ukázka pohárků vyrobených z Palo Santo

P.S. Z vlastní zkušenosti – přes mírně vyšší cenu – vřele doporučuji nákup kvalitního pohárku vyrobeného z Palo Santo. Pití Yerba maté se pak stalo ještě příjemnější…

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. paralaX

    Dub 7th, 2009

    Ahoj,

    tenhle článek mne velice zaujal, ale nedočetl jsem se, kde je u nás kalabasa z tohoto dřeva k sehnání. Byl by nějaký tip?

  2. Radek Swaczyna

    Dub 7th, 2009

    Ahoj,

    bohužel je to trochu neduh tohoto článku, protože nevím kde v našich končinách je aktuálně možné si pořídit nádobku vyrobenou z Palo Santo. Co je běžné v zahraniční je u nás zatím tabu. Budu se muset vynasnažit tuto situaci pokud možno brzy změnit :-).

    Mimochodem, značné popularitě se rovněž těší nádobky vyrobené z Algarobbo. Jedná se rovněž o velmi tvrdé dřevo, na pohled světlejší a cenově mnohem přijatelnější, ale nedosahuje excelentních kvalit Palo Santo. V nabídce se objevují tvarově i rozměrově nerozeznatelné pohárky a svým majitelům rovněž velmi dobře a dlouho poslouží. Občas je možné tuto verzi v nabídce zahlédnout, ale jak to tak bývá, prodejci často sami nevědí z jakého přesně materiálu je příslušenství vyrobeno.

  3. badger

    Srp 13th, 2009

    Nasel jsem neco na http://www.goyerbamate.com/
    za nejlevnejsi poslani do CR chteli 50$, tak mozna kdybychom se domluvili a koupilo se toho nejak zasadne vic, tak by to i slo.

  4. badger

    Srp 13th, 2009

    Tak jsem nasel jinej shop a tam uz to s postovnym je trochu lepsi. Za stejnej balik 37$ a kdyz jsem v objednavce nechal jen jeden kalisek, tak dokonce necelych 9$.
    https://www.yerbamateteagourd.com/
    Takze kdyby se tam koupili jen propriety a navic vic lidi dohromady, nemuselo by to byt uplne od veci. :)

  5. Radek Swaczyna

    Srp 15th, 2009

    Nádobka z Palo Santo určitě stojí za to. Bytelný kus dřeva a příjemná vůně, která se vkrádá taky do nápoje.

    Můžu nabídnout pohárek, který je na obrázku uprostřed. Máme ho v čajovně v obchůdku (stači se jen ozvat). Jak jsem již uváděl v jiném komentáři doufám, že brzy se mi podaří dotáhnout nabídku zde na stránkách do konce. Ovšem na uvedených e-shopech je nabídka opravdu hodně atraktivní, jak co se týče výběru tak cen.

  6. badger

    Srp 28th, 2009

    wow, ten obchudek v Bremach ma nejaky novy drobnosti v sortimentu.. mimo jine i toto:
    http://www.mate-tee.de/catalog/product_info.php?cPath=8_95&products_id=1027

  7. Radek Swaczyna

    Srp 29th, 2009

    Ano to je přesně ono, jednoduché, dobře udělané a hodně vydrží.

  8. badger

    Zář 16th, 2009

    Ach jo.. tak se mi povedlo vyrobit na povrchu sveho mate z palo santo prasklinu.. asi jsem moc naruzivy pijan. :( .. a to jsem ho nenechal vyschnout jenom dva dny.. no, co.. aspon mam dalsi zivotni zkusenost.

  9. Radek Swaczyna

    Zář 17th, 2009

    Bohužel jsem se již taky s tím setkal, ale prasklina neprosakovala a pohárek úspěšně plní svou funkci.

    Každý přírodní materiál je hodně náchylný na výkyvy vlhkosti, teplot. Chce to ať to vysychá postupně a hlavně je dobré provézt pořádné Currádo a Mate dobře naolejovat nebo navoskovat.

    Jinak si myslím, že je dobré vetřít do té prasklinky trošku vosku nebo tmele.

  10. badger

    Zář 17th, 2009

    Tak mi dneska konecne po trech tydnech dorazily mate z palo santo z https://www.yerbamateteagourd.com/ (balicku se podarilo zabloudit do Saudske Arabie :) ) Objednaval jsem tri (a ze zvedavosti jeste nejakou tu bombillu), takze i s postovnym to nakonec vyslo cca 14$ na kalisek. Coz mi vubec neprijde spatny. :) A co se tyce borce z obchodu tak byl strasne moc prijemnej a venovali mi spoustu casu pri hledani ztraceneho balicku. No proste mam z toho moc fajn pocit. Dnes uz nemam silu, ale pres vikend to zkusim nafotit a pochlubit se na „bukfejsu“.

  11. sheda

    Zář 18th, 2009

    Chci se zeptat jestli stale jeste plati nabidka toho prostredniho poharku? Mel bych zajem. Nikde jsem na vas nenasel kontakt tak se ptam zde. Dekuji.

  12. badger

    Zář 24th, 2009

    tak asi v praci nemuzu mit palo santo poharek.. uz mi tu praskl druhej.. a tentokrat fakt osklive. prasklina je skrz skoro celou stenu. sice neprosakuje, ale uz je vevnitr trochu citit nerovnost. :( njn.. holt je tu strasne such a nejde to holt znat byt musi. :(

  13. Radek Swaczyna

    Zář 24th, 2009

    Badger: uff, tak s tím jsem se opravdu nesetkal. Vážně tam musíte mít nějaké extrémní podmínky. Úspěšně používám ty dřevěné pohárky již nějaký pátek a nikdy se mi nestala obdobná věc. Bylo by možné vyfotit to poškození a dát například na FaceBook skupinu? Děkuji moc, docela by mě to zajímalo.

  14. Machito

    Úno 15th, 2010

    Tak mám taky objednaný pohárek z Palo Santo, podobný tomu, co je na obrázku vlevo. Akorát si asi ještě nějakou dobu počkám, než k nám dorazí balík z Ameriky, ale aspoň se mám na co těšit. :-)

    Co se týče toho praskání, na různých zahraničních stránkách jsem se dočetl, že je dobré naplnit pohárek čistou vodou když ho zrovna nepoužíváme – aby nevyschnul. To se mi zdá jako docela dobrej nápad…

  15. Radek Swaczyna

    Úno 15th, 2010

    Machito: Určitě je na co se těšit. Dá se říct, že pohárek z Palo Santo posouvá přípravu Yerba maté a následné popíjení na jinou úroveň.

    Můžu dát za pravdu, že podobné tipy jsou velice vhodné a připravuji článek právě o vhodné péči o dřevěné pohárky obdobu již zvěřejněného: Jak vybrat a pečovat o kalabasu?, která je trochu odlišná od klasických Kalabas a mám pocit, že dost lidí na to zapomíná.

  16. badger

    Úno 16th, 2010

    tyjo, nejsem si jistej, jestli to pomuze.. ja bych ho spis musel namocit celej do vody.. ja mam problem s tim, ze zvenku je suchej zevnitr mokrej a diky tomu na povrchu praskne. :( leda ze by se nejdriv cely nasakl vodou a pak uz udrzoval tim vevnitr.. vidis. .budu se nad tim muset jeste zamyslet. :)

  17. Machito

    Úno 16th, 2010

    Určitě musí existovat nějaký způsob, jak tomu praskání zabránit. Chce to holt zkoušet… Já doufám že ta verze, která je z venku celá potažená kovem na tohle až tak náchylná nebude, tam by se ta vlhkost měla udržet. No jsem zvědavej. :-)

  18. Michal

    Úno 17th, 2010

    Omlouvám se, že vstupuji do diskuze s OT příspěvkem, ale můj dotaz nezapadá podobně pod žádné jiné téma.

    Nikde jsem se nedozvěděl, jak skladujete Yerbu? Používáte tradiční prachovnice s tmavými skly nebo plechovky? Je stejně jako čaj tolik náchylná na světlo a oxidaci? Mají obyčejné (papírové?) obaly nějakou vychytávku na zavírání?
    Mj. jsem si všiml, že pár výrobců už napadlo dávat do oběhu Yerbu v plechovce s vlastní grafikou, ale nechají si za to pochopitelně pěkně zaplatit :).

  19. Radek Swaczyna

    Úno 17th, 2010

    Badger & Machito: určitě několik jednoduchých a podobných fíglů funguje, provedl jsem si jednoduchý test a potvrdilo se to. Musím ten kratičký článek už sepsat, ale prozradím aspoň, že prostě celé jednoduché kouzlo tkví v tom, že musíme zabránit rychlému vysychání.

  20. Radek Swaczyna

    Úno 17th, 2010

    Michal: perfektní postřeh… mě vůbec nenapadlo, že by někoho mohlo zajímat jak Yerba maté skladovat. Osobně používám právě zmíněnou plechovku pro právě otevřená balení. Jinak nechávám vše v těch původních sáčcích.

  21. Pavel Hart

    Úno 25th, 2010

    Tak jednoduchá, ale přitom zásadní věc -. skladování! Opravdu Michal otevřel asi dosti zajímavé a opomenuté téma. Už aby Radek napsal něco. Já osobně nechávám v původním balení, ale teď tady mám asi 6 balíků, které postupně zkouším. Ale jak zachovat kvalitu po delší dobu a přitom neznehodnotit? Hmmm nevím… Jestli do mikrotenových sáčků? Čekám na vaši diskusi a zkušenosti.

  22. Machito

    Úno 26th, 2010

    Hmm taky tu mám otevřených nějakých 5 různých balíčků Yerba Maté, ale doufám, že pokud je skladuji v temnu a suchu a po každém použití balíček zase uzavřu, tak by to nemělo mít časem na kvalitu nějaký znatelný vliv. Nebo máte někdo jinou zkušenost?

    Jinak v Tescu jsem nedávno sehnal takovou šikovnou bambusovou nádobu – uvnitř je schránka z průhledného plastu a ve víku silikonové těsnění, na poličce s Maté vypadá jako doplněk hodně dobře. :-) Ale vejde se do ní tak akorát jedno balení.

  23. eugensolya

    Srp 20th, 2010

    Ahoj,používám palo santo na vykuřování,chci se zeptat,jestli je dřevo v Praze dostupné.Děkuji EUGEN

Zapoj se do diskuse