Cesmína paraguayská

Publikováno: 2.10.09, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, 1 komentář

Cesmína paraguayská

Cesmína paraguayská latinsky Ilex paraguariensis je téměř zázračným stromem z čeledi cesmínovitých. Pochází z Jižní Ameriky a na celém světě si získala popularitu hlavně díky nápoji Yerba maté, který se právě vyrábí z lístků tohoto stromu. Je nejvyšší čas si Cesmínu paraguayskou představit.

Charakteristika Cesmíny paraguayské

Cesmína paraguayská je typickým stále zeleným stromem respektive keřem. Dorůstá maximálně do výšky 15 až 20 metrů, ale nejčastěji se její vzrůst pohybuje mezi 6 až 8 metry. Kůra stromu je světlá až bílá a hladká. Ideálním stanovištěm jsou břehy řek a výborně se ji daří na stíněných stanovištích, kde je chráněná před přímým sluncem nebo silným větrem.

Rostlina se vyskytuje v nadmořské výšce 500 až maximálně 1000 metrů. Potřebuje stálou teplotu mezi 16 až 28 °C a vydatnou vlhkost, jinak řečeno vydatné deště. Tyto hodně specifické podmínky z ní dělají výrazný ekotyp, který se špatně přizpůsobuje jiným podmínkám. Najdeme ji proto jen v určitých oblastech Severní Argentiny, Severní Paraguaje a Jižní Brazílie.

Lístky rostou střídavě a mají typický vejčitý tvar s kožovitým (voskovým) charakterem a na okraji jsou lehce zubaté. Listy, které se zpracovávají dorůstají do maximálně 15 centimetrové délky a 5 centimetrové šířky. V paždí lístků vyrůstají svazečky bílých květů, které později vytvářejí výrazně červené kulovité a peckovité ovoce.

Cesmína paraguayská

Zpracování Cesmíny paraguayské

Jako první začali tuto rostlinu zpracovávat původní obyvatelé Jižní Ameriky – indiáni kmene Guarani. Po nájezdu španělských kolonizátorů tento zvyk převzali Jezuitští misionáři, kterým se navíc podařilo pití Yerba maté zpopularizovat v řadě zemí. V dnešní době je území původního výskytu vydatně pokryto plantážemi a pěstování a zpracovávání Cesmíny paraguayské se stalo důležitou součástí obživy místních obyvatel.

Samotné pěstování se skládá ze správného zpracování semínek a jejich naklíčení. Zajímavostí je, že semínka musí projít trávicím traktem ptáků, které je připraví ke klíčení, jinak nevzejdou. Malé sazenice se pak umísťují v nádobách do speciálních fóliovníků. Když sazenice dorostou do potřebné výšky a získají potřebnou obranyschopnost jsou vysazovány přímo na rozlehlé plantáže. Pak ještě trvá přibližně 2 roky než je možné poprvé provádět sklizeň. Sklízí se celé mladé větvičky, které se následně vhodně zpracovávají. Podle konkrétního druhu a umístění je strom pro průmyslové účely možné využívat přibližně 5 až 10 let. Bližší informace o zpracovávaní lístku z Cesmíny si můžete přečíst v článku: Výroba Yerba maté.

Plantáž Cesmíny paraguayské

Využití Cesmíny paraguayské

Jak již bylo několikrát zmíněno z lístků Cesmíny se připravuje především čaj Yerba maté a v dnešní době se v podstatě jedná o jediné využití této rostliny ve větším měřítku. Lidé si tak dnes především pochutnávají na nesčetných druzích nápoje Yerba maté například připraveného tradičním způsobem, v nálevových sáčcích Cocido, v kávovaru na espresso a řadě dalších způsobů.

Nápoj je především zmiňován jako zdravější alternativa kávy, který dokáže povzbudit, zrelaxovat a navíc obsahuje plno minerálů a vitamínů. Můžu jen a jen doporučit.

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. absolut

    Úno 12th, 2011

    Maté – čajové ráje – skvělý dokument z Argentíny
    doporučuji!

Zapoj se do diskuse