Lapacho – zázračný nápoj Inků

Publikováno: 19.11.09, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, 9 komentářů

Lapacho – zázračný nápoj Inků

Jižní Amerika to není jenom nápoj Yerba maté, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale značné popularitě se rovněž těší čaj připravovaný z Lapacho. A není divu, má řadu výjimečných vlastností, které by byla škoda si blíže nepředstavit.

Co je to Lapacho?

Lapacho je strom pocházející z Jižní Ameriky, který především roste na území dnešní Bolívie, Peru a nám dobře známého území severní Argentiny, jižní Brazílie a Paraguaje. Lapacho, latinsky Tabebuia serratifolia, dorůstá průměrně do výšky 15 až 20 metrů a může se dožívat až 700 let.

Samotný nápoj se připravuje z vnitřní kůry stromu a využívali ho již pradávní obyvatelé tohoto území – Inkové a jak to tak bývá v moderním světě si popularitu postupně získává až v posledních letech. Bývá ceněný zejména pro mimořádné léčivé účinky a pro mnoho lidí má rovněž velice příjemnou chuť i vůni, která je lehce nasládlá a zahřívající.

Léčivé účinky Lapacha

Výčet všech léčivých účinků nápoje nebo odvaru připraveného z Lapacha by byl opravdu velice dlouhý. Mezi nejčastěji zmiňované ovšem patří výrazné posilování imunitního systému, odstraňování všech nebezpečných usazeni v těle jakými jsou toxiny nebo těžké kovy a působí jako přírodní antibiotikum.

Odborníci rovněž v některých studiích zmiňují pozitivní efekt při zpomalování rozvoje leukémie a rovněž jeho určité proti nádorové účinky. Lapacho tak doporučují jako prevenci nebo doplněk léčby.

Dále můžeme zmínit podporu látkové výměny, posilování vnitřních orgánů, posilování srdce potažmo krevního oběhu, uklidňuje nervy, působí protizánětlivě, zabraňuje vytváření otoků, normalizuje hladinu cukru a mohli by jsme pokračovat snad do nekonečna :-). Důležitým zjištěním rovněž je, že doposud nebyly zaznamenány žádné negativní účinky.

Příprava Lapacha

Příprava Lapacha není nijak složitá a zvládne ji opravdu každý. Postačí nasypat do varné nádoby 1 až 2 lžíce Lapacha, zalít studenou vodou a přivézt k varu. Poté na mírném ohni 5 minut povařit, odstavit a nechat ještě dalších 15 minut louhovat. Výsledný nápoj slijeme přes sítko a je hotovo.

Pije se buď teplý nebo studený nápoj a pro většinu lidí má vcelku příjemnou a přijatelnou chuť i vůni. Samozřejmě je možné si čaj z Lapacha mírně přisladit, například medem.

Řada zdrojů rovněž doporučuje provádět tzv. očistné kůry, kdy po dobu několika týdnů, nejčastěji 2 až 3, pijeme denně nápoj z Lapacha, pak si uděláme týdenní přestávku a znovu pokračujeme.

Tip na nákup

Při případném nákupu Lapacha doporučuji se pořádně podívat odkud pochází a co je obsahem balení. Mnoho importérů totiž nakupuje kůru dosti pochybné kvality a někdy rovněž prodávají něco co vůbec není pravým Lapachem. Proto pozorná četba obalů není nikdy na škodu.

Existuje rovněž mnoho druhů Lapacha a jenom některé mají všechny pozitivní vlastnosti. Mezi nejcennější patří Lapacho colorado a Lapacho morado tedy Červené a Rudé, které rostou v chladnějších polohách And.

Mimochodem Lapacho nádherně kvete…

Kvetoucí Lapacho

Vyzkoušeli jste již Lapacho a máte s ním pozitivní zkušenosti?

Štítky:

Diskuse k článku

  1. P. Hart

    Lis 20th, 2009

    Vyzkoušel jsem a doporučuji k ochutnání. Daleko lepší kominací je ale podle návodu udělat lapacho a pak tento nálev použít pro přípravu klasického yerba maté. Je to sice jen pro odvážné a ne příliš ortodoxní milovníky maté, ale za vyzkoušení to stojí a zejména tonizující účinek je dlouhodobý a bez negativních účinků jako bušení srdce apod. Jen nedoporučuji pít krátce před spaním.

  2. P. Hart

    Lis 20th, 2009

    Na facebooku je krátká diskuse o vlivu maté na organismus. Pro zvídavé přidávám link, kde jsou citovány i studie nejen lékařské: http://www.yerbatea.com/?page_id=56

  3. HempValley

    Lis 23rd, 2009

    Zdravím, na strankach co jsi zde linkoval jsem objevil nejake navody pripravu yerba-mate, co me ovsem zarazilo, je pozice bombily na druhem obrazku… co to je? zkousel jste to tak nekdo? nebo je to tak normalni jenom ja to delam dlouhodobe blbe? =-o :-D zde je link:
    http://www.yerbatea.com/?page_id=16

  4. Radek Swaczyna

    Lis 23rd, 2009

    Zdravíčko, sice to spíše patří k jinému tématu, ale když se kouknu na zmiňovaný nákres, tak si myslí, že je zobrazen hlavně trochu nešťastně.

    Prvotně totiž Bombillu vkládám zcela opačně, ale pak ji tak trochu podsunu pod Yerba maté a někdy se může dostat až do té polohy co je na obrázku. Určitě jako prvotní vkládání to není ideální.

  5. Radek Swaczyna

    Lis 23rd, 2009

    @P.Hart Díky velice zajímavý odkaz, moc často na jedné hromadě není tolik různých odkazů na jednotlivé studie.

    Kombinace Lapacha a Yerba maté mě opravdu nenapadla, ale asi určitě stojí za vyzkoušení.

  6. Martin

    Úno 7th, 2010

    Lapacho si vychutnávám v silnějších nálevech nejlápe s ženšenem pětilistým http://devotion-series.cz/zensen_petilisty.php Chuťově docela zajímavé, cítitelné účinky jako takové lehčí kafe, necítítelné účinky asi o mnoho lepší než kafe

  7. Uuuja

    Bře 10th, 2010

    Jsem zavislačka na LaPachu… Maté jsem ještě neměla… Moji maminku vyléčil a i mně pomáhá, jelikož mám hodně problémů. Doporučuji LaPacha z lékárny.

  8. oxyg.

    Dub 1st, 2012

    Zkoušel jsem lapacho od více firem, ale vždy bylo jakoby cítit „lepidlem“. Je to přirozená vůně?

  9. martina

    Čvc 9th, 2013

    Ahoj,a co Lapacho od Popova?piju ho jiné jsem ani neviděla,jaký máte na něho názor?Děkuji

Zapoj se do diskuse