Energy drinky z Yerba maté

Publikováno: 14.09.09, Rubrika: Druhy a chutě, 5 komentářů

Energy drinky z Yerba maté

Yerba maté je skvělým zdrojem energie, který dokáže úspěšně zahnat únavu a rovněž je často nazývan zdravější alternativou kávy. Výborně se hodí k přípravě různých drinků a chlazených nápojů. Není se pak čemu divit, že se začaly objevovat energy drinky vyrobené na bázi Yerba maté.

Proč energy drinky z Yerba maté?

Yerba maté nejen, že velmi dobře chutná, ale jak asi všichni ví je rovněž nápojem na kofeinové bázi. Na rozdíl od tradiční kávy není jeho působení tak agresivní a díky svému hodně specifickému složení dokáže na tělo působit postupně a v delším horizontu. Navíc obsahuje značné množství minerálních látek a vitamínů. Více se můžete dozvědět například v článcích: Yerba maté plné vitamínů a minerálů? a Kofein nebo matein v Yerba maté?.

Velmi populární jsou rovněž různé způsoby přípravy. Značné oblibě se především těší příprava na studeno a zejména studená obdoba tradiční přípravy Tereré. Samozřejmostí jsou pak kombinace se sušeným ovocem, čerstvě vymačkanými šťávami, karamelem, nebo pivem.

Dalo by se říci, že výroba energy drinků z Yerba maté je pak dalším, zcela logickým krokem, který rychleji nebo později musel následovat.

Club-Mate a Flora Power

Mezi nejznámější energy nápoje můžeme zařadit Club-Mate a Flora Power. Oba pocházejí od našich západních sousedů z Německa. Určitě na trhu najdeme ještě několik variant, ale zrovna výše zmíněné druhy můžeme při troše štěstí potkat i v naší české kotlině.

Energy drinky Club-Mate a Flora Power

Nejznámějším a určitě nejstarším je Club-Mate, který se až na drobné výjimky vyrábí od roku 1924. V dnešní době se jedná o legendu mezi nápoji v nočních klubech v celém Německu. Zejména mladí lidé si jej velmi oblíbili a bez nadsázky se stal brzy hitem, jako zdravější alternativa klasických energy drinků při dlouhém ponocování.

Oba nápoje jsou založené na extraktu z Yerba maté s mírným přídavkem kofeinu navíc. Klasická chuť Yerba maté je jasně čitelná. Navíc jak Club-Mate tak Flora Power jsou trochu sycené. Určitě velkým pozitivem ve srovnání s klasickými energy drinky je velmi nízký obsah cukru. Jednoduše řečeno jedná se o přírodní a zdravější verzi klasických energy nápojů.

Bohužel v České republice ještě tyto nápoje čekají na své větší objevení, ale určitě je všem můžu vřele doporučit. Určitě stojí za vyzkoušení!

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. badger

    Říj 2nd, 2009

    Tak mi to nedalo, nechal jsem se inspirovat a zkousel jsem delat yerbu (Pajarito) v prekapavaci a celkem se to da i pit.. ale co me mile prekvapilo je, ze kdyz takovou yerbu smichate s jablecnym dzusem a date vychladit, je to hodne luxusni piti. :)

  2. Radek Swaczyna

    Říj 2nd, 2009

    Přesně!!! Docela se divím, že se nenechal inspirovat už nějaký nadnárodní koncern a nevyrábí z toho nějaký nápoj do Tetrapaku a prodává to normálně v sítích :-).

  3. rajtyš

    Říj 5th, 2009

    napadá mě pouze hostětínská moštárna, která míchá svůj, mimochodem vynikající mošt, s maté a zeleným čajem zároveň…

  4. Polláková

    Čvc 14th, 2010

    Dobrý deň,

    rada by som sa spýtala na distribúciu a predaj toho energického nápoja. Rada by som ho zaradila do môjho nápojového lístka.

    Ďakujem za odozvu.

  5. Kryšna

    Čer 3rd, 2011

    Dobrý den,

    v České republice jsem objevil tento mošt které se vyrábí s Maté.. :)
    http://www.tradicebk.cz/mostarna.php?id=154

Zapoj se do diskuse