Etiketa rituálu pití Yerba Mate

Publikováno: 15.12.08, Rubrika: Historie a filozofie, Bez komentáře

  1. Nikdy nežádej o cukr.
    Mnoho lidí je zvyklé pít čaj nebo kávu s cukrem a je pro ně samozřejmé si říct o cukr. Rovněž mnoho lidí pije své mate s cukrem, ale když jsme pozvání k pití přes někoho druhého, bylo by spíše svatokrádeží si požádat o cukr.
  2. Nikdy neříkej, že pití mate je nehygienické.
    Je samozřejmé, že se může zdát velmi nehygienické pít ze společné bombilly a calabasy, ale sdílet mate se svými přáteli je především velmi důvěrnou záležitostí. Z tohoto důvodu již samotné pozváni ke sdílení něčeho tak důvěrného je velkou ctí a jestli jste v situaci kdy s protějškem nechcete být v tak blízkém kontaktu, nepijte mate se svými společníky. V opačném případě, vyvarujte se poznámek o nehygieničnosti.
  3. Nikdy neříkej, že mate je příliš horké.
    Jestli všem ostatním vyhovuje teplota připravovaného nápoje bylo by velmi hrubé žádat je o zchlazení vody, nebo zbytečně čekat až voda bude studenější.
  4. Nikdy nenechávej mate z poloviny plné.
    Navzdory velké podobnosti s kouřením dýmky míru, pití mate je trošku odlišné. Zatímco při kouření každý si potáhne pouze jednou a dýmka plynule obíhá kolečko, nedělejte tohle při pití mate. Důležité je vypít vše až dokonce a dobrým znamením se stává hlasité srkání.
  5. Nikdy se necit zahanbený ze srkání na konci.
    Pokud při usrkávaní mate přes bombillu se ozve velmi výrazný a hlasitý chrápavý zvuk, necit se zahanben. Vše je v nejlepším pořádku a nikdo se na Vás nebude koukat, že jste nevychovaný. Lépe řečeno všichni očekávají, že přesně tohle uděláte.
  6. Nikdy nemíchej obsahem.
    Samozřejmě může se stát, že calabasa se čas od času ucpe yerbou sama od sebe. V případě, že se tak stane, samozřejmě máte právo to reklamovat a vrátit ji zpět tomu kdo ji připravoval, ale opravdu nikdy, ale nikdy nemíchejte obsahem.
  7. Nikdy neměň pořadí.
    Kolečko pití mate defakto funguje jako hodinky a calabasa je předávána vždy ve stejném pořadí. Jestli jste byli zrovna obslouženi vraťte ji následně tomu kdo Vás obsloužil a v případě, že každý si nalévá vodu sám, předejte ji dalšímu člověkovi ve stejném pořadí, jako byla předána Vám
  8. Nikdy nezpomaluj kolečko.
    Pití mate o samotě může být výborným prostředkem k meditace, přemýšlení o životě a celkovému zklidnění. Ovšem pití mate společně s přáteli je úplně jinou záležitostí, kdy dáváme přednost zábavě a dialogu. Proto nezapomínejte srkat horké mate, protože přátelé sedící v kolečku již netrpělivě čekají.
  9. Nikdy nežádej být první kdo bude pít.
    Hodně lidí může cítit jako znak nevychovanosti od hostitele, který mate připravuje, když sám vypije první zalití. Naopak je to jeho laskavost, první doušky bývají velmi silné a zároveň obsahují značné množství drobného odpadu.

Štítky:

Zapoj se do diskuse