Jak poznáme kvalitní Yerba mate?

Publikováno: 22.12.08, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, 1 komentář

Jen stěží se může napsat univerzální a vždy použitelný návod na rozeznání kvalitního Yerba maté. Škála je nepřeberná a každý piják může dávat přednost určité chuti nebo vzhledu před jiným a konkrétní výběr je tak velmi subjektivní.

Ovšem existuje několik obecných pravidel nebo spíše doporučení, které můžou začátečníkovi pomoct při výběru té pravé Yerba maté.

  1. Barva: Již od prvního pohledu, barva Yeba maté by měla být světlé zelená až žluto-zelená. Špatným znamením je výrazně tmavě zelená nebo smaragdová barva.
  2. Kvalita listu: Při zpracovávání Cesmíny paraguayské důležitým aspektem je způsob tzv. mletí, který významně ovlivňuje vhled prodávaného listu. Kvalitní Yerba maté by neměla obsahovat příliš mnoho stonků, různých vláken nebo identických a symetrických částí. Vhodný je obsah jemného prášku s velkým podílem polámaného listí.
  3. Vůně: Dobrá a kvalitní Yerba maté – jednoduše řečeno – musí příjemně vonět. Charakteristická je příjemná, svěží, lehce kouřové aroma. Naopak nejsou vítány těžké, zatuchlé a vlhké vůně.
  4. Vyzrálost: Základem kvalitního Yerba maté je její vyzrálost. V případě dobré vyzrálosti je charakteristická hořká chuť mnohem jemnější a příjemnější. Celkově pak chutě přecházejí od sladších až po ovocné. V opačném případě nedostatečné vyzrálosti je již na první pohled barva Yerba maté mnohem tmavší a sytě zelená. V chuti nepříjemně hořká se silně zeleninovým tónem připomínajícím řasy.

Aktuální situace u nás s nabídkou kvalitního Yerba maté je bohužel velmi tristní. V čajovnách a obchůdcích je v drtivé většině nabízeno několik druhů pouze s rozlišením zelené, pražené nebo ovoněné Yerba maté bez jakýchkoliv bližších informací.

Naopak nabídka v zahraničí je značně široká a producenti na trhu nabízejí opravdu širokou škálu různých chutí a vůní. Zákazníci a zkušení pijáci si tak můžou vybrat svou oblíbenou značku, které se různí pěstitelskými podmínkami, obdobím sběru nebo způsobem zpracování.

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. prateta

    Bře 12th, 2011

    Doporučuji maté La merced, druh De Monte – vyzkoušel jsem již mnoho druhů maté a tohle mi chutná nejvíce.

Zapoj se do diskuse