Proč pít Yerba Maté?

Publikováno: 5.01.09, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, 19 komentářů

V našich zeměpisných šířkách se pití Yerba Maté stává hlavně zdravější alternativou pití kávy nebo silného černého čaje, ale na své si rovněž můžou přijít ortodoxní milovníci zeleného čaje.

Nápoj z Yerba Maté může nabídnou zajímavou škálu chutí, zdraví prospěšných účinků ověřených generacemi lidí v Jižní Americe a samozřejmě je to hlavně velmi dobrý stimulant. Zde výpis nejčastějších důvodů, se kterými se můžeme setkat v širém okolí.

15 důvodů proč regulérně pít Yerba Maté:

  1. dobře chutná,
  2. stimuluje mysl i tělo,
  3. omezuje příznaky únavy,
  4. výrazně zlepšuje koncentraci,
  5. zlepšuje fyzickou a duševní kondici,
  6. zlepšuje kondici vlasů, zubů a nehtů,
  7. potlačuje pocit hladu,
  8. podporuje zažívání,
  9. usnadňuje odbourávání tuků v těle,
  10. pomáhá obnově poškozené tkáně v žaludku a jelitech,
  11. působí detoxikačně na krev,
  12. pomáhá funkci ledvin,
  13. pomáhá srdeční činnosti,
  14. posiluje oslabený a unavený nervový systém,
  15. a samozřejmě zlepšuje celkovou imunitu člověka.

Jaké jsou Vaše důvody dopřávání si nápoje z Yerba Maté?

Štítky:

Diskuse k článku

  1. Jirka

    Bře 26th, 2009

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak yerba maté ovlivňuje krevní tlak? Hledal jsem všude na internetu a a informace jsou dost rozdílné, někdo píše, že není vhodné pro osoby s vysokým krevním tlakem, někdo zase, že krevní tlak snižuje…. nebo vyrovnává… tak nevím. Ptám se proto, že mi byl naměřen vyšší krevní tlak, tak jestli je pro mě yerba maté vhodné? Děkuji za odpověď

  2. Radek Swaczyna

    Bře 26th, 2009

    Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz.

    Na začátek musím předeslat, že nejsem zdaleka doktorem a taky nejsem chemikem. Jedno je ovšem jisté, Yerba maté je nápojem s funkční kofeinovou bázi a tudíž by měly platit všeobecná doporučení, které se vážou s kofeinem. Ovšem trochu se to zamotává, protože existuje nespočet studií, které dokazují, že Yerba maté jednoduše řečeno působí jinak. Toto téma jsem se snažil trochu rozvézt v nedávném článku Kofein nebo matein v Yerba maté?.

    Vše se nejčastěji přisuzuje společnému působení polyfenolů a alkaloidů obsažených v Yerba maté, které vytvářejí vcelku specifické složení. Neexistuje tedy jednoznačná odpověď nebo lépe řečeno nesetkal jsem se s ní a určitě chvíli si ještě na ní budeme muset počkat. V případě, že se najde někdo fundovaný na toto téma, mile rád si přečtu jeho komentář.

    Co se dotazu týče, Yerba maté ano či ne, přiklonil bych se ke zlaté střední cestě. Nic se nemá přehánět a určitě bude hodně záležet na vlastních pocitech po vypití několika doušků, zda je člověk citlivější nebo ne. Hodně rovněž záleží na celkovém životním stylu a lze s jistotou napsat, že pravidelnější pití Yerba maté má v sobě mnohem pozitivnější účinky než pravidelné pití kávy.

  3. Volková

    Kvě 5th, 2010

    Dobrý den, zpočátku jsem k tomuto nápoji přistupovala s tím, že mi nijak nepomůže a je to jen další „módní vlna“ která brzo opadne. Musím, ale přiznat že mi tento nápoj pomohl. Od té doby co ho piji se cítím mnohem lépe. Je pravda, že nemám žádné zdravotní problémy, ale pozitivní účinky na sobě pozoruji.

  4. rajtyš

    Kvě 6th, 2010

    né nadarmo se mu také přezdívá „Oro verde“ čili zelené zlato :)

  5. Denisa

    Zář 28th, 2010

    Dobrý den,
    chtela bych se zeptat, zda je bezpecne pit mate v tehotenstvi. Samozrejme v primerenem mnozstvi. Vim, ze obsahuje kofein, ktery se vseobecne tehotnym zenam nedoporucuje.

  6. Radek Swaczyna

    Zář 28th, 2010

    Zdravím,

    zajímavý dotaz, ale bohužel neznám 100% odpověď zda je možné bez problému popíjet klasické Maté v těhotenství. Vím určitě, že v Jižní Americe to zcela běžné je.

    Zajímavou alternativou může být Yerba Maté bez kofeinu, které chutná velmi dobře a má v sobě pouze nepatrné množství kofeinu. Mohou ho popíjet i lidé, kteří jsou na kofein hodně citliví.

  7. Jiří

    Dub 12th, 2011

    Ve výčtu účinků se mě velice líbí bod č. 10- pomáhá k obnově poškozené tkáně v žaludku a JELITECH?- no to je tedy něco, a já trouba jem si myslel, že mám střeva a ony jsou to jelita, zajímalo by mě, které jelito to tak nazývá.

  8. Radek Swaczyna

    Kvě 3rd, 2011

    Jelito jsem především já, autor článku :-) Tak to končí, když to člověk přepískne s pitím Yerba maté a v hlavě se mu akorát tak honí jelita s domácím zelím.

    Samozřejmě správně jsou střeva :-).

  9. Týna

    Čer 2nd, 2011

    Mě pití maté pomohlo od mnoha zdravotních problémů, kde léky byly na nic. Piju ho každý den a cítím se výborně, fyzicky i psychicky. Narazila jsem na netu na zajímavé stránky, kde jsou příběhy lidí, kteří se léčili pitím yerba maté, je to v angličtině. http://guayaki.com/testimonials/504/Aids-Elimination.html

    Yerba je prostě zázrak.

  10. Marek

    Srp 25th, 2011

    V poslednej dobe mám problémy hlavne vyplývajúce z neustáleho stresu a pracovného vyťaženia. Mám nejako narušenú imunitu, biele krvinky sú hyperaktívne a pomaly mi ničia vlasové korienky a pokožku. Jedinou výhodou je, že nie som vôbec chorý, myslím vírusy a pod. Rozmýšľam, že vyskúšam Yerba, však uškodiť mi to nemôže, len keď pomôcť.

  11. Erika

    Lis 9th, 2011

    Nejsem ani lékařka ani nic podobného. Co se týká obsahu kofeinu, má ho yerba maté více než káva. Ale je tu velký rozdíl v tom, že káva nabuzuje organizmus najednou – tzv. rázem a tím vlastně nabuzuje i srdce v jediném okamžiku k větší činnosti, což v případě vysokého tlaku nemusí být zrovna vhodné. Nehledě na to, že pak je útlum jak hrom.Yerba maté uvolňuje při pravidelném pití kofein postupně, tím nám srdce i šetří a přitom dodáva potřebnou energii. Spíše je lépe hledat důvod proč máte vysoký krevní tlak, co jíte, zda sportujete a vedete zdravý životní styl, ke kterému vám pochopitelně může pomoci i yerba maté. Každý se musí rozhodnout sám, co je pro něho dobré a co mu škodí. I v pohádkách je nejlepší ta zlatá střední cesta, tedy nic nepřehánět. Tak proč ji nepraktikovat ve skutečném životě. Krásný den.

  12. petra

    Pro 22nd, 2011

    Chcem sa spýtať či môžem piť yerbu maté aj keď mám nízky tlak?

  13. Marky-Dominika

    Led 16th, 2012

    Maté a vysoký krevní tlak

    Přidám sem svou zkušenost s maté. Také mám vysoký krevní tlak, ale maté, mi nikdy žádné problémy nezpůsobily, na rozdíl od kávy.

    Ano, v maté je více kofeinu, než v kávě, ale obsahuje i další látky, které kofein udrží v organismu delší dobu než káva (po probuzení od kávy musíte brzy vypít další šálek, u maté to tak není) a zase jej uvolňuje pomaleji, tudíž by to nemělo nijak vadit vysokému tlaku či těhotenství.

    Další nezanedbatelná výhoda maté je, že nedehydratuje (na rozdíl od kávy) organismus.

    Takže – kávu pryč a maté určitě zařadit do seznamu oblíbených nápojů :-)

    P.S.: pro studenty doporučuji využít dalších dvou zajímavých směsí
    Maté IQ: směs maté, ginkga a guarany – prima na učení :-)
    Šamanův oheň: maté + pepř, čili papričky, zázvor a spousta dalšího – je to dryák a musí se na něj zvyknout, ale je výbornej a perfektně pročistí tělo :-)

  14. Michal

    Čvc 14th, 2012

    Pzdravujem,
    chcel by som sa opýtať, ako začiatočník, ktoré maté je „lepšie“? Zelené alebo pražené. Za odpovede vopred ďakujem

  15. Stefan

    Čvc 25th, 2012

    Michal: Rozhodně zelené, pražené to není ono. Jako začátečník, jestli nejsi zvyklý na výraznou chuť maté, tak si vyber nějaký chuťově lehčí, neřeknu ti přesně jaký, ale určitě se pro začátek vyhni Rosamonte :)

  16. evča

    Říj 14th, 2012

    tak já to piju přímo dovezené z Jižní Ameriky… měla jsem potíže se soustředěním a zkoušky pro mě byly tak obtížné… no a vidíte. Mám bílý den. Káva ani energy drinky mi nepomáhaly. Jen se bojím, až si to budu kupovat tady v čechách, aby to nebylo nějak ošulené :-(. Co se dotazu na těhotenství týká… – v omezeném množství by to uškodit nemělo… ale já bych to nepila. Stimuje nejen matku, ale i dítě… je pak hyperaktivní. Tyto děti pak častěji v noci křičí a hůř se přizpůsobují cyklu den-noc, také v bříšku víc kopou. Budí matku… obsahuje stimulantia, ale jeden hrneček v rozumnou hodinu, pokud tam toho nedáte, jak se má dávat, by mělo být v pořádku

  17. Catalina

    Dub 20th, 2013

    Zdravím, na webu jsem se několikrát dočetla, že maté nezpůsobuje nespavost jako káva. Je to pravda?? Nebude tedy vadit, když vypiju ještě nálev třeba cca hodinu dvě před spaním???
    Zatím jsem ho nepila, právě si ho jdu koupit jen na zkoušku do Oxalis. Nejprve mě zaujal svou tradiční přípravou, ale zjistila jsem, že má velký obsah minerálů a aminokyselin, takže by mi mohl trochu pomoct při léčbě sideropenické anemie (z nedostatku železa), protože tablety mnoha lidem nesedí, je po nich špatně.
    tak doufám, že mi to bude chutnat a už se těším až si koupím osobní kalabasu :D

  18. Rasťo

    Dub 23rd, 2013

    ahoj.
    K tej nespavosti. Je to asi individuálne. Skúsťe vyskúšať.
    Ja som toho názoru, že krátko pred spaním (1-2 hod) by som maté nepil. Čerpám z vlastných skúseností. Ľahšie sa zaspávať rozhodne nebude.
    Najlepší zdroj železa vzhľadom na vstrebatelnosť a využitelnosť v organizme sú napr. červené mäso prípadne bravčová krv. Z rastlinných zdrojov sa železo ťažšie vstebáva a nachádza sa ho tam neporovnatelne menej.

  19. Mate Mate

    Kvě 21st, 2013

    Serus.
    Pred tyzdnom som si dal mate prvy krat v Habibi cafe a skoro som si pregrcol ake to bolo horke. Na tento napoj treba cas a pristup , je to parada. Dobra kava ma tiez svoje caro ale Mate ma hlbsi vyznam a po case zacne fakt chutit a pomahat. Myslim, ze sa o priaznivom vplyve mate nevie uplne vsetko.

Zapoj se do diskuse