Spotřeba Yerba maté ve světě

Publikováno: 31.03.09, Rubrika: Historie a filozofie, 2 komentářů

Jak již bylo nesčetněkrát napsáno Yerba maté se tradičně pilo a pije v Jižní Americe. Značná popularita nápoje jde ruku v ruce s přirozeným výskytem respektive zemědělským využíváním Cesmíny paraguayské.

Zejména země jako Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay patří mezi největší spotřebitele a doslova náruživé pijáky. Není náhodou, že v těchto oblastech je Yerba maté často nazýváno zeleným zlatem a stalo se národním nápojem. Je nutné ovšem podotknout, že v případě Brazílie se drtivá většina spotřeby koncentruje v její jižní část.

Spotřeba v Jižní Americe

V Argentině, Paraguaji a Uruguaji je popularita značná a průměrná spotřeba Yerba maté na jednoho občana se ročně pohybuje mezi 9 až 10 kilogramy. V zemi zaslíbené – Argentině – tento nápoj pije až 92 % všech domácností. Mezi země s nadprůměrnou spotřebou můžeme rovněž zařadit Bolívii nebo Peru, kde se spotřeba pohybuje na hodnotách 3 až 5 kilogramů na občana ročně. Za zmínku ze zemí Jižní Amerika ještě určitě stojí Chille, kde občané v průměru vypijí 1,5 kg ročně.

Arabské země a Yerba maté

Tento nápoj si získal rovněž velkou popularitu v arabském světě a země Středního východu zejména Sýrie nebo Libanon patří mezi největší importéry Yerba maté z Jižní Ameriky. Samozřejmě popularita zde nedosahuje úrovně zemí z Jižní Ameriky, ale přesto se jedná o druhou významnou spotřebitelskou oblast Yerba maté.

Popularitu v těchto končinách si nápoj získal diky mnoha emigrantům, kteří v průběhu Ottomanovy říše, která okupovala jejich země, opouštěli svou vlast a mířili do Jižní Ameriky. Velice záhy si oblíbili zvyk přípravy nápoje z Yerba maté a po pádu impéria si tento zvyk vzali sebou zpět a v dnešní době jenom Sýrie dováží více jak 20 tisíc tun Yerba maté ročně.

Yerba maté v Evropě

Evropské země jsou zatím téměř neposkvrněné zvykem přípravy nápoje z Yerba maté a starý kontinent teprve čeká na jeho objevení. Evropa se velice často skloňuje, jako další potencionální región, kde pití Yerba maté se může stát velmi populárním. Mnoho producentů cítí zvyšující se zájem zejména v zemích jako je Německo, Itálie nebo Španělsko. Ovšem pořád v Evropě a Českou republiku nevyjímaje je doušek Yerba maté něco exotického a výjimečného.

Na závěr jedna zajímavost. V Argentině je popularita tak obrovská, že téměř na všech benzinových stanicím můžeme najít speciální nápojové automaty – spíše Yerbomaty :-) viz. níže – striktně určené a vyhrazené pro Yerba maté. Ve většině případů obsahují vodu mezi 70ºC až 80ºC vhodnou k tradiční přípravě Yerba maté.

Nápojový automat na Yerba maté v Argentině

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. Marek Hnátek

    Dub 11th, 2009

    Dobrý den,
    káva a „tradiční čaj” likvidují v těle vitamnín B1. Na internetu jsem našel, že i mnohá diuretika likvidují tento vitamín; jak je na tom v tomto ohledu Maté?

  2. Radek Swaczyna

    Dub 12th, 2009

    Dobrý den, děkuji za dotaz, ale bohužel se obávám, že nebudu schopen příliš fundovaně jinak řečeno nestraně odpovědět :-). Četl jsem řadu různých studií o vlivu Yerba maté na zdraví, ale žádný článek se nevěnoval této problematice. V případě, že je to možné, byl bych vděčný za uvedení odkazů na tyto studie respektive nastínění co konkrétně způsobuje likvidaci B1 v lidském těle.

    Jedno ovšem vím jistě, Yerba maté jako takové, obsahuje značné množství vitamínu B1. Přímo na obalech a internetových stránkách výrobců se často uvádí, že jedna cca 50 g dávka obsahuje 30 až 50 % denní potřeby organismu. U některých druhů se dokonce pohybuje obsah vitamínu B1 až na 75 % denní potřeby. Články věnované Yerba maté pak velmi často zdůrazňují tyto hodnoty a nápoj z Yerba maté uvádějí jako vhodný a přirozený zdroj tohoto vitamínu.

Zapoj se do diskuse