Yerba maté Cocido

Publikováno: 3.06.09, Rubrika: Druhy a chutě, 2 komentářů

Yerba maté Cocido

Novinkou posledních let – nazývanou rovněž Chá-mate – v nabídce mnoha producentů Yerba maté je tak zvaná verze Yerba maté Cocido, která reaguje na uspěchaný životní styl mnoha lidí. Získává si popularitu svou jednoduchou a zejména rychlou přípravou. Co přesně Yerba maté Cocido je?

Yerba maté v nálevových sáčcích

Stručně řečeno Yerba maté Cocido potažmo Chá-mate jsou nám notoricky známé nálevové sáčky v kombinaci s Yerba maté. Bylo jen otázkou času, kdy po vzoru extrémně populárních čajů v sáčcích, nabídne některý z výrobců sáčkové Yerba maté. Aktuálně již většina výrobců tuto verzi nabízí. Takže se můžeme setkat s Yerba maté Cocido v podání Rosamonte, Cruz de Malta, Pajarito, Taragüi nebo u americké verze La Merced a řadě dalších.

Ukázka Yerba maté Cocido různých výrobců:

Ukázka Yerba maté Cocido & Chá-mate

Popularita Chá-mate u zákazníků bezesporu roste. Výrobcům se díky tomuto kroku podařilo oslovit doposud nepoznamenané spotřebitele nápojem Yerba maté. Vzrostla tak celková popularita tohoto nápoje a výrobcům se otevřely zcela nové trhy. Značný počet producentu se teď tak snaží v tomto směru rozšiřovat svou nabídku a tak může sledovat na trhu různé ochucené druhy nebo Yerba maté se sníženým obsahem kofeinu.

Praktičnost nad tradicí

Pravdou ovšem je, že příprava Maté Cocida je nesmírně praktická. Nevyžaduje po nás Kalabasu ani Bombillu, postačí obyčejný šálek nebo hrníček, trocha teplé vody a 2 až 3 minuty trpělivosti. Nic víc, nic míň, to je prostě vše a je hotovo.

Na druhou stranu nemůžeme očekávat od Chá-mate klasikou intenzivní chuť i účinky. Přeci jenom nálev je výrazněji slabší a ortodoxní milovníky asi neuspokojí. Velmi dobře se může hodit pro přípravu na cestách nebo v práci a určitě si najde své vyznavače z řad lidí, kterým tradiční příprava Yerba maté příliš nevyhovuje.

Zkoušeli jste již Yerba maté v sáčcích? Pokud ano, jak Vám chutnalo?

Štítky: , , , , , ,

Diskuse k článku

  1. rajtyš

    Čer 4th, 2009

    yerba v nálevovém sáčku se mi ještě do ruky nedostala, ale určitě bych jí zkusil zalít vodou o něco chladnější nežli vroucí. Pokud „nestíhám“ připravit klasické maté postupuji takto: vezmu hrníček, vložím bombillu, vhodím hrst yerby, zaliji zchladlou vodou (a nebo do třetiny studenou a zbytek vroucí) a pomalu upíjím. tak. někdy zaleji dvakrát až třikrát. takovýto nápoj připravuji většinou ráno, kdy není času na to vychutnat si opravdové maté, ale přeci jen si nedokážu představit začít den jinak než tímto nápojem..

  2. Radek Swaczyna

    Čer 4th, 2009

    Abych pravdu řekl, ještě celkem nedávno, kdy jsem o nějakém maté v sáčcích vůbec nevěděl a potřeboval jsem přípravu bez kalabasy, tak jsem volil speciální čajové filtry – jemnější obdoba filtrů pro překapávanou kávu. Běžně jsou k dostání v obchůdcích se sypaným čajem.

    Pořádná lžíce Yerba maté do takového filtru udělá stejnou ne-li lepší službu. Nejčastěji jsem takto smotaný filtr zaléval vychlazenou minerálkou pro rychlou přípravu maté na studeno.

    Mimochodem nejčastější gramáž maté v nálevových sáčcích je 2 max. 3 gramy, takže se jedná o opravdu malé množství oproti tradiční přípravě.

Zapoj se do diskuse