Vypěstuj si Kalabasu

Publikováno: 13.08.09, Rubrika: Příslušenství, 12 komentářů

Vypěstuj si Kalabasu

Velice důležitou součástí tradiční přípravy Yerba maté je vhodný pohárek. Často vyrobený z plodu tykve nazývané Kalabasa. Pěstování různého druhu tykví má u nás poměrně dlouhou tradici. Nic nám tak nebrání pokusit se vypěstovat si Kalabasu v domácích podmínkách.

Máte již doma vyrobenou Bombillu z rákosu nebo bambusu? Že, ne? Tak si ještě přečtěte článek na téma Domácí výroba Bombilly. Teď na něho určitým způsobem navážeme malým tipem na pěstování Kalabasy.

Kalabasa – Lagenaria siceraria – Indická okurka

Většina pohárků a nádobek určených k pití Yerba maté, které můžeme najít v naší malé republice pochází z plodu Kalabasy. Jedná se o druh tykve s latinským názvem Lagenaria siceraria, často rovněž v našich končinách nazývanou Indická okurka.

Charakteristika a pěstování Kalabasy

Rostlina z největší pravděpodobností pochází z Afriky nebo Asie, kde se rozšířila díky svým velice chutným mladým plodům. Kdysi se zdřevnatělé plody také využívaly k přechovávaní různých předmětů, tekutin nebo jako hudební nástroj.

Jedná se o poměrně velkou rostlinu, dobře plodící a větvící se při růstu. Nesmíme zapomínat na konstrukci na její popínavé výhonky. Bohužel je choulostivá na teplo, takže se doporučuje ji pěstovat ve skleníku nebo v domácnosti. Jako každá tykvovitá rostlina má ráda bohatou zálivku a dobře zásobenou půdu živinami.

Plody dorůstají do velikosti kolem 20 až 30 cm. U nás se pod tímto názvem prodává několik druhů s různými tvary plodů. Před nákupem semínek je proto dobré si ověřit, že se jedná o Kalabasu s plody, které připomínají láhev. Pro Kalabasu je typické, že ve stáří oplodí začíná dřevnatět a nepropouští pak vodu. Což je vlastnost, kterou při výrobě pohárku nejvíce oceníme.

Semínka Kalabasy jsem například našel v nabídce firmy Semo na stránkách http://www.semo.cz/. Rovněž velice zajímavý je Kit na domácí pěstovaní na stránkách http://www.tygriceny.cz/eshop/Lagenaria-Siceraria-Plastic-Planting-Complete-Kit.

Výroba Kalabasy k pití Yerba maté

Bohužel musím se přiznat, že ač píšu tento článek, teprve se připravuji na celý proces pěstování a posléze vhodné úpravy plodu. Nemám tedy zatím praktickou zkušenost s domácí výrobou Kalabasy, která bude vhodná k přípravě Yerba maté. Jakmile proběhnou první pokusy, článek určitě doplním o jednoduchý návod.

Ovšem pokud někdo z čtenářů si již vlastní Kalabasu vypěstoval a vyrobil, určitě jeho komentář bude velice vítaný.

Štítky: , ,

Diskuse k článku

  1. Jenda

    Led 29th, 2010

    Je vůbec reálné jí vypěstovat v bytě? Pěstitelství není vážně moje parketa… ta rostlinka, ale musí bejt ve výsledku celkem rozrostlá ne?

  2. Radek Swaczyna

    Úno 1st, 2010

    Určitě v domácích podmínkách je možné ji vypěstovat, ale přesto třeba počítat, že zabere hodně prostoru. Na internetu jsem viděl řadu fotografií, které pěstitelé se vzrostlými rostlinami pořizovali doma.

    Ovšem sranda to patrně nebude a bude to chtít dostatek péče a vytvoření prostoru kde se rostlina může popínat.

  3. Machito

    Úno 17th, 2010

    Zajímavý nápad zkusit si vypěstovat doma vlastní Kalabasu, třeba by se v létě chytla i na zahradě. Ten pěstitelský kit vyzkouším, ale na tygriceny.cz to mají předražený, když už tak doporučuji objednat přímo z Hong Kongu: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10934

    Kdo nezná DealExtreme, je to internetový obchod, platí se předem přes PayPal a poštovné je vždy zdarma. Takže celý kit vyjde v přepočtu na nějakých 73 Kč, to určitě stojí za vyzkoušení ne? ;-)

  4. Jakub

    Kvě 6th, 2011

    Tykev na kalabasu jsem úšpěšně vypěstoval, „ale“:
    Pěstování je velmi snadné. Jedná se o tykev lahvovitou, tedy rostlinu podobnou běžným dýním, kterých se na českých zahrádkách najde bezpočet. Pěstuje se přesně tak, jako ta obyčejná dýně. Nejlépe se jí daří na zralém kompostu, zasadit nejlépe přímo do kompostoviště. Roste jak z vody, vyhání šíleně živé a i několik metrů dlouhé výhony. Kvete velmi podobně a v podobnou dobu jako dýně. Teď ovšem ta ale:
    1) Plody mi vyrostly šíleně veliké. Měly na bambulatém konci průměr tak 15 cm a byly dlouhé (tvar hodně podlouhlých hrušek) cca 50-60 cm.

    2) I přez tuto velikost jsem se pokusil asi dvě vydlabat, ale neúspěšně.
    Nejdřív jsem se snažil sehnat o tom nějaké informace ze všech koutů Internetu (domluvím se jak španělsky tak portugalsky, takže moje šance něco vyhledat jsou poměrně velké, ale přesto po postupech výroby jako by se země slehla). Tak nezbylo než to zkusit podle vlastních představ.
    Slupka je fakt výrazně tvrdá (tím se tenhle druh liší od jiných dýní a proto se právě používá na výrobu nádob), ale dužnina není o moc poddajnější. Chce to zřejmě dobré ostré speciální nástroje, které by asi zručný kutil dokázal vyrobit, ale já jsem je neměl, dlabal a řezal jsem jen pomocí různých nožů. Bohužel se mi vždy nakonec podařilo stěnu proříznout.

    3) Každopádně když jsem takhle zničil těch několik tykví, tak jsem si řekl, že aspoň zkusím, jak se to chová dál, když se to vydlabe. Jednu jsem rozříznul, abych se ke stěně dobře dostal, a zkusil pečlivě vydlabat dužninu asi na takovou tloušťku slupky, jak to znám z profi kalabas. Pak jsem to zkoušel sušit, pár kousků na balkoně na slunci a pár na podzimně vlažném ústředním topení. Bohužel vše zplesnivělo.

    Takže moje závěry zní:
    - chtělo by to zkusit pěstovat rostlinu v nějakém chudším prostředí, třeba by nedorostla takových rozměrů a plody by třeba také měla menší.
    - v dlabání a hlavně sušení musí být IMHO nějaký technologický trik (předsušení, určitý přesný stupeň zralosti, nějaké ošlehnutí ohněm nebo něco takového…), aby to neplesnivělo.

    Pokud byste kdokoliv měl nějaké info o procesu dlabání, sem s ním!

  5. Katarína

    Čvc 11th, 2011

    Ahoj
    Tak ja tieto tekvice lagenarie pestujem uz treti rok. Kalabasu som sice nikdy nerobila ale vyrabam z toho flase na pitie do lesa a aj na serm je to take dobove cca.
    Ked vypestujem tekvicu tak pred prvymi mrazmi ich treba vsetky pozbierat sušit by sa mali na drevenom parapeta nad radiatorom. Ako ist vsetci zistil najtahsie je ich vysusit bez toho aby splesneli cize cca z 15 tekvic mi zhnyje 5 . Ked su uplne vysusene zacnem robit flasu odrezem len hore uzky vrch flase a do vnutra nasypem hrst drobnych kamienkov vselijake tvary ostre a tak na dvore co najdem velkosti mensie troska ako hrasok. a zacnete s nou triast a ako keby ste mali rumbagulu a hrat toto robite dost dlho vysipete kamienky aj z duzinou a opakujete kym vym ide len jemny prasok teoreticky po takomto postupe by sa dalo z nej odrezat na pozadovany tvar kalabasy a nejak to jemnym smirglom dosuchat . zelene nedosusene tekvice sa nemsu odrevat ani narezavat zplesneju . No a ked je nadoba hotova batieram ju mastou zvonku aby chytila troska pruznosti a nebola taka krehka pri pade hned nepuka .
    dufam ze Vam to aspon troska pomohlo

  6. Zuzana

    Srp 26th, 2011

    Rostlinu jsem zdárně zasela, vyrostla a roste pořád. Šlahouny jsou rozlezlé po celé zahradě , vylezly na stromy, obsadily záhony s mrkví, vylezly na tyčky s rajčaty – prostě trifidi. Baňky se objevily také ale vydlabávání jsem předem vzdala. I s tenkým konečkem za který visí měří na výšku v průměru metr a spodní baňka by po vydlabání měla obsah aspoň 10 litrů. Takže ty potvory věnuji na výstavu zahradních výpěstků a kalabasu si koupím.:-) Zdravím všechny. Z

  7. Matko

    Srp 28th, 2011

    Jak tedy na to?
    Níže popsaný postup se nazývá Currádo – jinak také očištění kalabasy.
    Zakoupenou kalabasu naplníme ze dvou třetin sypaným maté – nejlépe druhem který z ní plánujeme pít. Ideální je vlastnit pro každý druh maté jinou kalabasu. Obsah zalijeme 70°C teplou vodou po vrch kalabasy a necháme 24hodin odstát. Poté obsah kalabasy vyhodíme a vnitřek kalabasy vyhladíme oblým předmětem – například čajovou lžičkou. Pokud místy odstávají kousky dužniny, tuto opatrně odrýpneme koncem lžíce. Dáváme si velký pozor, abychom do kalabasy neudělali díru. Kalabasu poté necháme vyschnout.
    Celý postup opakujeme ještě jednou. Nakonec celou kalabasu vylijeme karamelem. Buďto použijeme ohřátý karamel naředěný vodou, nebo karamel hustý, neředěný. Pokud zvolíme neředěný karamel, kalabasu nevylíváme karamelem celou, ale pouze po stěnách kalabasy. Po vychladnutí vypláchneme karamel horkou vodou… Místo karamelu můžeme zvolit i nahřátý med nebo javorový sirup. Necháme odstát opět 24 hodin a vnitřek vylijeme.

    Nyní je vaše kalabasa připravena k použití.

  8. Nomaell

    Lis 5th, 2011

    ahoj. Můžu provést Currádo i u dřevěného pohárku? Dík za odpověď.. :)

  9. Radek Swaczyna

    Lis 12th, 2011

    Nomaell> Základní péče o dřevěné pohárky, je si myslím velmi podrobně shrnuta v článku Jak pečovat o dřevěné pohárky na Yerba maté.

  10. Nomaell

    Lis 13th, 2011

    Radek> díík. Už jsem se při čtení prokousal až k tomu. A jinak dík za senzační stránky, které mě po patnácti letech přivedli zpět k maté. S maté jsem se setkal už za „komančů“, kdy v lékárně se dala koupit sáčkovaná. Pak po revoluci v čajovnách, kde mi to moc nesedlo, no a teď se se mě začíná stávat závislák.. :) minulí týden jsem si objednal produkty za 900 a včera za 1800kč.. :) takže… dííík

  11. yeyra

    Pro 14th, 2011

    No, nevím, nakolik užitečné, ale je tam vidět v podstatě celý postup od vydlabávání po opalování:
    http://www.youtube.com/watch?v=xApl26_34_E

  12. Honza

    Čvc 17th, 2012

    Ahoj, taky jsem si kdysi říkal, že si vypěstuji Kalabasu, ale neměl jsem dost odvahy. Po přečtení vašich komentářů to tedy vyzkouším. Snad se zadaří

Zapoj se do diskuse