Yerba maté snižuje hladinu cholesterolu

Publikováno: 27.11.09, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, 1 komentář

Yerba maté snižuje hladinu cholesterolu

Poslední výzkumy kolem Yerba maté přinesly několik zajímavých postřehů. Bylo vědecky dokázáno, že Yerba maté pozitivně působí při arterioskleróze a dokáže tak napomáhat snižování cholesterolu v krvi. Pití Yerba maté se tak díky těmto velice zajímavým objevům může stát ještě více populární.

Co je to Arterioskleróza?

Arterioskleróza jinak řečeno zvýšený cholesterol je celkovým onemocněním cévního systému. Dochází při něm k postupnému ukládání tukových látek na stěny tepen a k jejich následnému kornatění. Což má za následek zúžení tepen, snížení jejich pružnosti respektive omezení průtoku krve. Důsledkem tohoto onemocnění je špatné zásobování příslušných orgánů kyslíkem co u nejtěžších forem vede k infarktu nebo k mozkovým příhodám.

Studie vlivu Yerba maté na hladinu cholesterolu

Studie Edsona Luize da Silvy z fakulty Klinické analýzy z Federální Univerzity v Santa Catarině z roku 2008 a studie kolektivu z American Chemical Society vydané letos v srpnu v odborném časopise Journal of Agricultural Food Chemistry poměrně jasně vědecky dokazují příznivý efekt Yerba maté na snižování hladiny cholesterolu v krvi.

V prvním případě profesor da Silva společně se svým týmem podával dobrovolníkům 400 ml vlažného nápoje připraveného z Yerba maté. Po uplynutí jedné hodiny odebrali pracovníci laboratoře vzorky krve ke zkoumání rozkladu tuků celkově a LDL cholesterolu. Následně došlo ke srovnání se vzorkem krve odebraným před vypitím nápoje. Z odebraných vzorků pak bylo patrné, že po vypití nápoje dochází až k 50 % zlepšení rozkladu nežádoucích látek.

V druhém případě odborný tým zkoumal skupinu 102 osob po dobu 40 dnů, které každý den vypily 3 dávky 330 ml Yerba maté. Následné měření ukázalo u osob s různým rozsahem cholesterolu v krvi zlepšení hladiny LDL cholesterolu přibližně o 8 až 9 % a navíc byla zaznamenána zvýšena hladina dobrého HDL cholesterolu o průměrných 4 až 6 %

Yerba maté je opravdu zdravé!

Tyto velice pozitivní výsledky podle vyjádření překvapily i samotné vědce a poukázaly na nutnost dalšího zkoumání pozitivních vlastností Yerba maté.

Mimo jiné samotnou studii potvrzují i lékařské záznamy z Argentiny z oblastí kde bydlí místní obyvatelé Gauchos, kteří téměř vůbec netrpí na kornatění tepen respektive na infarkty nebo mozkové příhody. Dalo by se říci, že se jedná o podobnou situaci jako v některých oblastech Francie, kde se pravidelně konzumuje v menších dávkách červené víno.

Je to jenom jeden z mnoha další důvodů proč pít yerba maté. Pozorujete rovněž u sebe pozitivní účinky Yerba maté?

Štítky: ,

Diskuse k článku

  1. panak

    Čvc 19th, 2010

    Nechci byt chytrej .Nevim kde to mam napsat ,ale chybi tady nejake vedecke studie o tomto NOVEM MODERNIM piti??!!!
    Vsichni to piji a chutna jim to ,ale ze to zrovna dvakrat zdrave neni to uz nikdo nerekne .INFORMACE od toho je internet.
    http://lungcancer.about.com/b/2009/03/19/lung-cancer-prevention-no-yerba-mate-tea-for-me.htm

    http://www.caring4cancer.com/go/cancer/nutrition/questions

Zapoj se do diskuse