Chuť Yerba maté

Publikováno: 1.02.10, Rubrika: Druhy a chutě, 15 komentářů

Chuť Yerba maté

Mnoha lidem, kteří Yerba maté ochutnají poprvé, jeho typická výrazná a zemitá chuť příliš nevyhovuje a pohárek s díky odloží. Oblíbit si a řádně docenit chuť Yerba maté totiž trvá nějakou chvíli a téměř každý člověk si projde tímto vývojem. Ovšem co stojí za tajemnou chutí tohoto nápoje?

Chuť Yerba maté, chuť regionu

Typickou chuť Yerba maté jen stěží můžeme přirovnat ke kávě, čaji nebo jinému nápoji. Nejčastěji je popisovaná jako hořká, kouřová, zemitá a řízná. Překvapivě existuje mnoho různých variací, které člověk postupem času při konzumaci Yerba maté začíná objevovat a poznávat.

Chuť lze směle přirovnat k chuti regionu, ve kterém se pěstuje a vyrábí. V součastné době totiž existuje více jak 200 různých značek Yerba maté a regionální preference a charakteristika dané oblasti, hraje při jeho produkci významnou roli. Stejně tak rozdíly v chuti nápoje ovlivňují různé varianty přípravy, které jsou v detailech region od regionu jiné.

Hlavní faktory chuti

Yerba maté se skládá ze tří základních složek:

  • listí (hoje),
  • stonků a větviček (palo),
  • prachu (polvo).

Lze říci, že v celkové kompozici jsou lístky hlavním zdrojem chutě, stonky naopak Yerba maté zjemňují a uhlazují a jemný prach pak zastupuje roli pojiva, který jednotlivé charakteristiky spojuje a dotváří výsledný efekt. Různé kombinace těchto tří základních složek pak hrají významnou roli při konečném vzhledu, barvě, vůni a chuti Yerba maté.

Samozřejmě existuje celá řada dalších faktorů, které ovlivňují chuť dané značky a druhu. Můžeme vyjmenovat:

  • Yerba maté pěstované v horských oblastech má jinou chuť oproti Yerba maté pěstovanému v nížinách, které je obecně mnohem plnější a hutnější.
  • Yerba maté, které se sklízí v zimních respektive chladnějších měsících je rovněž mnohem více jemnější oproti Yerba maté sklízenému v létě.
  • Výrazným způsobem pak na chuť nápoje má vliv způsob mletí lístků. Čím jemnější tím je chuť výraznější.
  • Značným způsobem se na výsledné chuti rovněž podílí stáří stromků Cesmíny paraguayské, kdy starší keře dávají uhlazenější a jemnější nápoj.

Zásadním aspektem při produkci Yerba maté je proces zrání, který producenty bývá označován taky jako Léčení. Většina producentů nabízí Yerba maté, které prošlo 9 až 24 měsíčním obdobím zraní a čím delší doba tím výsledná chuť je kompaktnější a vyrovnanější. Ovšem v některých regionech je Yerba maté nabízená téměř okamžitě po svém usušení a má výrazně zelenou barvu a ostrou chuť. Někteří výrobců taky nabízejí různé speciálně pečené nebo uzené Yerba maté, které pak v chuti velice blíží tradičnímu způsobu produkce indiánů Guarani.

Kapitolou samou pro sebe jsou pak různá aditiva ve formě různých směsí bylin a sušeného ovoce, které výslednou chuť ovlivňují ještě výrazněji a zejména v poslední době si získávají čím dál tím více svou popularitu. Vyvinuly se především v teplých oblastech, kde je populární studená příprava Tereré, kdy chuť ovoce dokáže v parném počasí ještě více osvěžit.

Degustace Yerba maté

Ač se to na první pohled nezdá, tak každý producent Yerba maté má ve svém středu degustátora, který zodpovídá za výběr a skladbu jednotlivých faktorů ovlivňujících výslednou chuť nápoje. Ochutnávači samozřejmě musí mít velmi dobrý přehled v jednotlivých druzích a typech Yerba maté a musí být schopni rozeznat i ty nejjemnější nuance. Samotné degustace Yerba maté je v Jižní Americe velmi populární i mezi širokou veřejností.

U nás jsme zatím z tohoto pohledu v plenkách a nezbývá než postupně objevovat tajemná zákoutí různých hutí a vůní Yerba maté.

Maté i vy svou oblíbenou chuť nebo producenta Yerba maté, který Vám vyhovuje více než ostatní a jak dlouho Vám trvalo než jste přivykli výrazné chuti nápoje?

Štítky: , , ,

Diskuse k článku

  1. Wrána

    Úno 10th, 2010

    No, když sem poprvé ochutmal maté, řikal sem si:“ježiš to je divný a silný, tohle víckrát pít nebudu“ a po asi měsící sem si na to vzpomněl a začal sem na maté mít chuť :-D, vyrazil sem do krámu (nakoupit deset kilo) maté a bylo vystaráno :-)

  2. Petr

    Úno 11th, 2010

    To mi povídej, pře měsícem jsem ho měl poprvé v čajovně a teď už jsem vychlastal půl kila vlastního maté… haha a doma na mě čeká další kilo.

  3. Radek Swaczyna

    Úno 11th, 2010

    Chuť Yerba maté je prostě zrádná a naprostá většina lidí má stejný scénář. Při prvním testu jsou pocity rozporuplné a za nějakou chvíli člověk zjistí, že vypije měsíčně kilové balení a ještě mu to chutná :-).

  4. Machito

    Úno 14th, 2010

    Zdravím zkušené pijany Yerba maté! :-)
    Tak jsem ho nedávno u kamaráda ochutnal a tak nějak mě to chytlo… Ale jak tak koukám na tu nabídku všemožných druhů, vůbec nevím který si mám na začátek vybrat. Co jsem tak četl všude možně, zatím mám v oku Taragüi Con Palo – klasika, Rosamonte – Selección Especial, ale taky mě zaujala BIO verze Yerba Maté Organica od firmy Kraus, máte s ním někdo zkušenost? A vůbec, co kdyby sem každý napsal svoje osvědčené a oblíbené druhy? :-)

  5. Radek Swaczyna

    Úno 15th, 2010

    Z mé strany určitě mezi nejoblíbenější patří produkce značek Rosamonte, La Merced a Cruz de Malta.

    Co se týká prvních ochutnávek Yerba maté a celkově pro pijáky, kteří teprve začínají své dobrodružství z Maté, tak osvědčené jsou určitě zejména argentinské značky, které nabízejí verze Sauve a zvlášť pozitivní jsou pak reference na Rosamonte Sauve, Union Sauve nebo Cruz de Malta Con Palo.

  6. Pavel Hart

    Úno 15th, 2010

    V srpnu 2009 byl v Praze na Vyšehradě Festival čajové kultury . Pravda, byl orientován na čínské/indické/korejské japonské čaje. Ale počasí a atmosféra byly působivé a celé to bylo pojato velmi volně a neformálně. Věřím, že se bude opakovat. Píšu to proto, že by bylo dobré se toho zúčastnit a prezentovat jinou kulturu a druh čaje. Nevím, kdo se toho chytí, ale myslím si, že to by byla dobrá příležitost se hodně zviditelnit. Já sám jsem přešel od čínských, indických a japonských čajů k maté a přestože mám ještě slušné zásoby černých i zelených čajů, neustále doplňuji z nabídky El-mate a pořád mám co objevovat. A myslím, že to je i případ řady návštěvníků tohoto webu.. Pokud se chcete podívat na fotky z tohoto prvního festu: http://www.cajomir.cz/tea-art-festival

  7. rajtyš

    Úno 15th, 2010

    na každodenní popíjení u mě jasně vedou argentineké Taragüi a Cruz de Malta (oboje „con palo“) a když chci něco vydatnějšího či nějakou chuťovku, volím druhy „sin palo“ a nebo něco z paraguaye, jako třeba Pajarito, Selecta a v posledních dnech mě velice překvapila yerba Colón, která zraje 24! měsíců – velice vydatná chuť :)

    navíc třeba po ránu nejsou špatné druhy ochucené například mátou či různýma bylinkama…

  8. badger

    Úno 16th, 2010

    este bych doplnil Taragui se snizenym obsahem prachu.. to zase zachutnalo „na podruhe“ mym kamaradu. :)

  9. Machito

    Úno 16th, 2010

    Dík za tipy, asi se zastavím přímo v Brně pro pár balíků, až budu mít zase cestu kolem. Ta možnost osobního odběru přijde vhod. :-)

  10. Radek Swaczyna

    Úno 17th, 2010

    Pavel Hart: Shodou okolností jsme zde v Českém Těšíně v čase 12. a 13. 6. taky v minulém roce organizovali Svátek čaje, kde probíhala odborná konference a souběžně kulturní program, kde samozřejmě nechyběla ani dostatečná prezentace Yerba maté. Akce určitě úspěšná, přes 500 návštěvníků včetně 30 zúčastněných čajoven.

    V letošním roce samozřejmě další pokračování a určitě s ještě větší propagací Maté. Více na http://www.czajnazamku.com/ .

  11. Vojta Rylko

    Lis 8th, 2010

    Mě trochu zklamalo dvoukilogramové balení Pajarita. Čekal jsem avizovanou silnou robustní chuť a přijde mi slabší než Cruz de Malta. Možná to je tím, že můj pytel je z minulého roku…

  12. Peter

    Dub 3rd, 2011

    No ja som to prvy krat chutnal v Brazilii kde mi to doneisol priamo do kanclu kolega, najprv nic moc ale ta sleha co ma nakopla ma zaujala a potom som si zacal davat doma, teda sila…furt ked mam cas ale uvazujem ze si zacnem davat aj v robote, dodavku mam priamo od kolegov z Brazilie kedze tam kilo stoji od 1,5€, znacky ktore som chutnal boli Madrugada, Pagliosa, Sao mateus

  13. jiri

    Říj 16th, 2011

    Doporucuji ochutnat tereré ! Neni to nic jineho nez maté s rozdilem ze se pije voda ledova takze si pripravite dzbanek s vodou a ledem a pote uz jen dle chuti pridate cukr, citron, limetku nebo cerstvou matu..Vyborne a velice osvezujici

  14. Jana

    Lis 12th, 2011

    Nevíte někdo, jak na přípravu Maté Ranchobo? Konkrétně spíš nemáte někdo tip, jak ho připravují v čajovnách? Opravdu rozehřívají cukr na karamel na plotně, nebo používají nějakou instantní náhradu? Fakt je, že doma se mi kvůli každému maté ničit nádobí nechce, a jediná náhrada, co jsem našla, bylo salko zahuštěný karamel, který teda nic moc… Díky za každou radu :)

  15. Nomaell

    Lis 13th, 2011

    Ahoj Jani karamelem nic nezničíš. Já si dělám karamel tak, že vezmu nerezpový kastrol, vsypu do něj kilo krystalu a za stálého míchání je nechám zkaramelizovat.. úplně rozpustit a zhnědnout. Pak do něj opatrně vliju 2,5dl vřící vody. a míchám a míchám……. pak vleju do nádoby a nechám vychladnout. Získám vynikajíci hustý karamel. Tímto jsem dělal i minulí týden currádo u pohárku a dopadlo to super. JInak podle článků tady na vebu se spíše k slazení používá Dulce de Leche. Koupil jsem si ho na http://www.el-mate.cz/ a je to fajn zkaramelizované mléko s vanilkou….

Zapoj se do diskuse