Kofein nebo matein v Yerba maté?

Publikováno: 16.03.09, Rubrika: Tajemství Yerba Maté, Bez komentáře

Mnoho lidí se ptá, co konkrétně způsobuje zlepšení fyzické kondice a projasnění mysli při pití nápoje z Yerba maté. Na mnoha fanouškovských stránkách nebo na stránkách prodejců se můžeme dočíst o tajemném mateinu, ale jaká se skutečná pravda?

Matein nebo kofein

Jednoduše, účinnou látkou nebo lépe řečeno skupinou účinných látek jsou tři alkaloidy, mezi které zařadíme kofein, theobromin a theofylin. Nejvýznamnější podíl v nálevu z Yerba maté má právě nám dobře známý kofein.

Dlouhá léta bylo tak působení mylně připisováno mateinu a toto nedorozumění patrně vzniklo v dobách, kdy se nevědělo, že se jedná o chemicky stejnou látku respektive chemicky stejné látky. Matein jako takový totiž nikdy nebyl chemicky popsán.

Pravdou ovšem zůstává, že působení nápoje je odlišné od velmi populární kávy. Mnoho pravidelných pijáku oceňuje mnoho zdraví prospěšných účinků na organismus, mnohem pestřejší složení nápoje se značným podílem vitamínů a minerálu a samozřejmě mnohem menší výskyt negativních až toxických příznaků. Tyto vlastnosti se připisují komplexnímu působení všech látek obsažených v Yerba maté a zejména díky několikanásobnému a pozvolnému luhování při tradiční přípravě. Často se rovněž můžeme setkat s názorem, že nějaká zvláště účinná látka teprve čeká na své objevení.

Kofein v Yerba maté

Kofein obsažený v suchém Yerba maté se pohybuje mezi 0,7 % až 2 % a průměrné hodnoty jsou v hranici 1 %. Pro srovnání kofein v kávě je jen o něco málo vyšší mezi 1 % až 2,5 %, ale výrazně jiný je celkový obsah kofeinu v šálku nápoje. V případě Yerba maté se hodnoty pohybují mezi 50 mg až 100 mg a naopak káva dosahuje dvojnásobných hodnot tj. 100 mg až 200 mg. Kofein se navíc při tradiční přípravě Yerba maté uvolňuje mnohem pomaleji a je rozložen do značné spousty nálevů.

Pravidelní a náruživí pijáci se o svůj život bát určitě nemusí, protože nejníže dokumentované smrtelná dávka je okolo 3 gramů kofeinu. Při dávkách okolo 200 mg se objevují již určité toxické příznaky a od 500 mg se může objevovat malé delirium. Pro kafaře jsou to pak 2 až 3 kávičky, ovšem v případě Yerba maté 5 až 6 dávek což je již značná porce tekutin. Samozřejmě vždy musíme mít na paměti všeho moc škodí :-).

Theobromin a theofylin

Jak již bylo zmíněno výše, v Yerba maté se vyskytují ještě další dva kofeinu příbuzné alkaloidy, theobromin a theofylin. Theofylinu se připisují, díky farmakologickým testům, mnohem větší účinky na náš nervový systém něž kofeinu. Bohužel celkový obsah těchto látek je značně malý, ale na druhou stranu je výrazně vyšší něž v případě kávy nebo jiných nápojů založených na kofeinové bázi.

Všechny tři zmíněné alkaloidy se velmi dobře vážou s polyfenoly obsaženými v Yerba maté. Díky této charakteristice má výsledný nápoj značně specifické účinky i složení. Dokázal tak nejednou zamotat a pravděpodobně ještě zamotá hlavu svým milovníkům, kteří nesprávně používají označení matein.

Štítky: , , ,

Zapoj se do diskuse