Pivo s Yerba maté
Publikováno: 11.05.09, Rubrika: Druhy a chutě, 6 komentářů

Globálním trendem posledních let jsou zdravější a tradiční potraviny. Yerba maté je toho názorným důkazem a patrně bylo jenom otázkou času kdy se na trhu objeví pivo vařené s příměsí Yerba maté.
Existuje několik výrobců a variant piva s obsahem extraktu z Yerba maté, ale mezi nejznámější patří nabídka značky MateVeza a pivo pivovaru DaDo Bier.
MateVeza
Sloučenina dvou slov Mate + Cerveza (slovo označující pivo ve španělštině) dala vzniknout značce organických piv MateVeza s příměsí Yerba maté. Piva se vaří v americkém pivovaru Mendocino Brewing Company ve státě Kalifornia. Aktuálně jsou v nabídce dvě verze piva:
MateVeza Organic Golden Ale – pivo vařené ze sladu a chmele s příměsi Yerba maté, které je zároveň přirozeným zdrojem kofeinu a jemu podobných látek. Jedno malé pivo obsahuje 5 % alkoholu a 45 mg kofeinu jako 1/3 šálku kávy.
MateVeza Organic India Pale Ale – silnější verze piva je opět vařeno ze sladu, chmele a Yerba maté, ale navíc obohaceno trochou karamelu. Pivo obsahuje 7 % alkoholu a 60 mg kofeinu což je přibližně jako 1/2 šálku espressa.

Pivovar začal své první pivo s Yerba maté pod značkou MateVeza nabízet začátkem roku 2007. Za tu dobu si jejich piva získala vcelku velkou oblibu a obdržela několik ocenění včetně pozitivních recenzí ve známých pivních časopisech nebo webech.
DaDo Bier Ilex
Známý brazilský pivovar DaDo Bier přišel koncem roku 2007 s novinkou DaDo Bier Ilex, pivem s příměsí Yerba maté.
Pivo je tradičním způsobem vařeno z kvalitní minerální vody, chmelu, sladu a obohaceno o fermentovanou Yerba maté. Má charakteristické světle zelenkavé zabarvení a jedná se o silnější ležák obsahující až 7 % alkoholu.
DaDo Bier Ilex po svém uvedení na trh získal kladné reference a velmi brzy je brazilský pivovar začal exportovat do okolních zemí, především do Argentiny a Uruguaje. Díky pozitivním ohlasům se rovněž začal nabízet ve speciální sadě se sklenicí připomínající tradiční nádobku k pití Yerba maté.

Aktuální situace v České republice
Česká republika je rájem piva, ale bohužel aktuálně neznám nikoho kdo by tyto exotické kousky nabízel. Pravdou je, že je možné sledovat rostoucí popularitu bylinkových, kvasnicových nebo ovocných piv a tak se možná někdy dočkáme piva s Yerba maté i u nás.
Bohužel jsem neměl možnost zatím osobně ochutnat tyto piva, ale myslím si, že se může jednat o velice zajímavé kousky. Přirozená hořkost až zemitost Yerba maté může velice dobře doplňovat hořkou chuť piva.
MateVeza
Kvě 11th, 2009
zajímavé, vypadá to jako spojení dvou krásných neřestí pod roužkou zdravého životního stylu:)
už aby to bylo u nás!
rajtyš
Kvě 11th, 2009
Vida! Pivo s maté sice na trhu nemáme, ale Hostětínská moštárna uvedla na trh nový jablečný mošt s maté a zeleným čajem (obojí v jednom). Mohu vřele doporučit..
MateVeza
Kvě 12th, 2009
Díky, obědnám, ochutnám…
Radek Swaczyna
Kvě 12th, 2009
Určitě zajímavé, mošty Hostětínské moštárny jsem už v obchodech několikrát zaznamenal, ale nikdy mě nenapadlo studovat etiketu. Díky za tip…
Mimochodem, Yerba maté Unión Sauve s jablkovou příchutí se těší vcelku oblibě u lidí, takže jablečný mošt a yerba maté můžou mít něco do sebe :-).
Ememus
Čer 3rd, 2009
Sice jsem z Plzně, ale proč neprznit dobré pivo dobrým maté…
Stačí do kalabasy (a i jinde to bude fungovat) nasypat maté a zalít studeným pivem. Maté podtrhne hořkost a studené pivo je ještě chladivější. Sice se maté řádně nevylouhuje, ale maté tam cítit rozhodně je.
Pil jsem to bombillou, ale pokud není pivo zvětralé, tak bublinky udrží maté nahoře a můžete asi zkusit i brčko :D
Výborná věc, určitě doporučuju
Radek Swaczyna
Čer 3rd, 2009
Na základě Rajtyšova tipu v komentářích k článku Yerba maté na studeno, jsem už taky podobnou kombinaci vyzkoušel a musím říct, že to stojí za to. Troufám si říct, že hlavně nealkoholické pivo získá zemitý základ a není tak „vodnaté“. Celkově se prostě pivo a maté dobře doplňují :-).
Obecně Yerba ve studené tekutině se výrazně pomaleji louhuje a trvá mnohem delší dobu než nasaje dostatek vody, proto je dobré ji nechat trošku déle louhovat ať je ten efekt výraznější.