Cesmína paraguayská

Co je to Bombilla?

Publikováno: 3.02.09, 16 komentářů

Slámka nebo také brčko používané při tradiční přípravě jihoamerického nápoje Yerba maté. Představuje základní příslušenství, bez kterého se neobejde žádný milovník tohoto nápoje.

Čti celý článek

Objevení Yerba maté Jezuity

Publikováno: 26.01.09, Bez komentáře

Rostoucí popularitu nápoje Yerba maté můžeme datovat přibližně do poloviny XVII století. V té době do delty jihoamerické řeky Parma, kterou obývaly indiánské kmeny Guarani, přibyli Jezuité.

Čti celý článek

Co opravdu znamená slovo Maté?

Publikováno: 19.01.09, Bez komentáře

S pojmem maté – nebo také matéro – se v Jižní Americe nejčastěji setkáme při označování nádoby, která se používá pro pití nápoje Yerba maté. Samotné slovo maté pochází z původního slova matí z domorodého jazyka kečua.

Čti celý článek

Jak poznáme kvalitní Yerba mate?

Publikováno: 22.12.08, 1 komentář

Jen stěží se může napsat univerzální a vždy použitelný návod na rozeznání kvalitního Yerba maté. Škála je nepřeberná a každý piják může dávat přednost určité chuti nebo vzhledu před jiným a konkrétní výběr je tak velmi subjektivní.

Čti celý článek

Co je to Yerba maté?

Publikováno: 1.12.08, 1 komentář

Yerba maté jsou vysušené, lehce pražené a rozemleté lístky Cesmíny paraguayské. Pěstování těchto stále zelených keřů je populární zejména na území Severní Argentiny, Paraguaje, Uruguaje a Jižní Brazílie.

Čti celý článek